Vrijdag 21/01/2022

West-Vlaams Pinguin doet tweede Britse overname

WESTROZEBEKE l De West-Vlaamse groenteverwerker Pinguin koopt in Groot-Brittannië de diepvriesgroenteactiviteiten van de logistieke groep Christian Salvesen. Het is de tweede Britse overname in enkele maanden voor Pinguin. 'Eigenlijk zijn wij de redder van de Britse erwt', lacht gedelegeerd bestuurder Herwig Dejonghe.

De Tijd

"De overname van de diepvriesgroentedivisie van de logistieke groep Christian Salvesen vormt het sluitstuk van onze strategie voor het Verenigd Koninkrijk. Het was het laatste ontbrekende puzzelstukje", zegt Dejonghe. In juni nam het West-Vlaamse bedrijf al het Britse Padley over.

De diepvriesgroentetak van Salvesen haalt een omzet van 44,6 miljoen pond (65,7 miljoen euro). Pinguin neemt enkel de activa over en betaalt 4,65 miljoen pond (6,85 miljoen euro) voor de contracten, machines, en het personeel, en nog eens circa 12,5 miljoen pond (18,5 miljoen euro) voor de voorraden (te bepalen wanneer de deal wordt afgerond). De transactie wordt gefinancierd via leningen.

"Het is een lage en dus voor ons zeker goede prijs", zegt Dejonghe. "Vergeet niet, de Britse diepvriesgroentesector is ziek. Heel wat bedrijven hebben nagelaten te investeren." Met een bedrijfswinst van 700.000 pond (1 miljoen euro) schort er ook bij de diepvriesgroentetak van Salvesen iets aan de rendabiliteit. Maar Dejonghe is vast van plan om de problemen snel aan te pakken.

"Het is nu al duidelijk dat we zullen saneren", zegt hij. "Er zullen jobs sneuvelen. We hebben de gebouwen niet gekocht omdat we alle Britse activiteiten willen concentreren. Wel hebben we een optie om binnen de twee jaar een 999 jaar durende leasing te nemen op de Salvesensites in Bourne. Dat zou 4 miljoen pond kosten. We geven onszelf nu twee jaar de tijd om te beslissen welke de beste locatie is in het Verenigd Koninkrijk om alles samen te brengen. Vervolgens willen we daar een state-of-the-artvestiging uitbouwen vergelijkbaar met die in Westrozebeke. Uiteindelijk is het de bedoeling om onze Britse divisie, die nu in omzet even groot is als de Belgische afdeling, hetzelfde profiel te geven als de Belgische. Dat betekent ook meer variatie stoppen in het aanbod. Meer doen dan enkel erwten om de vaste kosten te spreiden en de capaciteit beter te benutten, want het erwtenseizoen loopt eigenlijk maar twee maanden."

Dejonghe ziet de Salvesendeal als het sluitstuk van de strategie in het VK van Pinguin. Het bedrijf deed in 2002 zijn intrede op de markt met de overname van Fisher Frozen Foods in King's Lynn. De daaropvolgende jaren waren erg moeilijk. De concurrentie was bikkelhard, de sector leed onder een gebrek aan investeringen en Pinguin verzuimde de problemen grondig aan te pakken.

Pas vorig jaar kwam een ingrijpende herstructurering. Van dan af bleek het tij evenwel te keren. De familie Deprez (van het groente- en fruitconcern De Weide Blik) stapte in het kapitaal en zorgde voor de nodige financiële ruggensteun. Daarop volgde de overname van Padley in juni en nog geen maand later die van Lutosa in ons land. Sinds begin 2007 is Pinguin gegroeid van 150 tot dik 510 miljoen euro omzet.

"We hebben nu in het VK de nodige kritische massa. De overnameronde daar is af", zegt Dejonghe. "Het komt er nu op aan alles goed te laten draaien. Wij zijn de enigen die daar nog voor investeren in het VK. Je zou kunnen zeggen dat Pinguin de redder van de Britse erwt is. Wij geloven nog volop in die markt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234