Vrijdag 22/01/2021

Vluchtelingen

West-Vlaams gouverneur Decaluwé: "Deel geen voedsel uit aan illegale vluchtelingen"

Politie tijdens een actie in de buurt van Zeebrugge.Beeld BELGA

Sinds begin dit jaar zijn reeds 890 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten opgepakt in West-Vlaanderen, waarvan 452 in Zeebrugge alleen. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé vandaag bekendgemaakt.

Het aantal mensen zonder papieren in West-Vlaanderen en vooral aan de kust blijft toenemen. In december werden er al 598 opgepakt in de kustprovincie, wat toen al ruim zeventig procent was van het totaal opgepakte mensen zonder geldige documenten in België. In januari steeg dat aantal naar 890, en vannacht werden opnieuw 38 transitmigranten opgepakt, onder meer dankzij de inzet van acht extra krachten die vorige week door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon werden toegewezen.

Het gaat in 55 procent om Iraniërs, voornamelijk alleenstaande mannen. Ze proberen in kleine groepjes in te breken in trailers, en verschuilen zich in de duinen, bosjes of in leegstaande panden. De gouverneur heeft het ook voor 300 zogenaamde "dark numbers", mensen die nog niet geregistreerd zijn, en telkens weten te vluchten.

Carl Decaluwé.Beeld BELGA

"Deel geen voedsel uit"

Decaluwé vraagt de bevolking om niet in te grijpen of voedsel uit te delen. "Het is enorm moeilijk, want het gaat uiteindelijk wel om mensen, maar zo'n voedselbedelingen verstoren enerzijds onze acties en zorgen anderzijds voor een aantrekkingspool. Het gaat nog altijd om mensen zonder papieren die koste wat kost Groot-Brittannië willen bereiken.

Als ze hier asiel aanvragen kunnen we ze opvangen", aldus de gouverneur die gewonnen is voor een gesloten centrum aan de kust. "Dat is wettelijk niet mogelijk, maar het zou wel een afschrikkingsmethode kunnen zijn", meent hij. Vaak blijven mensen die het land uitmoeten hangen of keren ze gewoon terug naar de tentenkampen in Frankrijk.

Decaluwé is tevreden over de acht extra mensen die hij kreeg en de steun. "We hebben 3.840 uren extra steun gekregen. We zijn minister Jambon erkentelijk, maar we blijven meer vragen om de situatie beheersbaar te houden tegen dat het toeristisch seizoen aanbreekt. Alles is beheersbaar, maar we werken liever preventief. Gelukkig werken de politiezones hier goed samen."

Decaluwé geeft ook mee dat er al preventief contact is opgenomen met ngo's voor mocht de situatie escaleren en dat er onderzocht wordt wat er wettelijk nog kan gedaan worden. Daarvoor steunt hij op het gemeentedecreet. Ook de FOD Volksgezondheid wordt betrokken, onder meer door de recente uitbraak van mazelen in Calais. "Zodra hier een uitbraak gekend is, moet dat gemeld worden. Er is op dit moment nog geen melding geweest."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234