Vrijdag 07/05/2021

Nieuw cultuurseizoen

'West Side Story' op de Graslei in Gent

West Side Story, een 'moderne' herwerking van Romeo en Julia, gaat over de onmogelijke liefde tussen Tony (boven links) en Maria (boven rechts), beiden lid van rivaliserende bendes. Beeld kos
West Side Story, een 'moderne' herwerking van Romeo en Julia, gaat over de onmogelijke liefde tussen Tony (boven links) en Maria (boven rechts), beiden lid van rivaliserende bendes.Beeld kos

OdeGand sluit dit jaar af met een herwerkte voorstelling van West Side Story, in een nieuwe choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui. Opmerkelijk: het is de eerste keer dat de erven van componist Leonard Bernstein de rechten aan een Europese maker verlenen.

Op 12 september markeert het Gentse cultuurfestival OdeGand, een project van Festival van Vlaanderen, het begin van het nieuwe cultuurseizoen. En beginnen doe je met een klepper: de slotvoorstelling van OdeGand is dit jaar een exclusieve, herwerkte voorstelling van de musical West Side Story. "Dat past perfect in ons centrale thema van dit jaar, 'Heroes'", vertelt Veerle Simoens artistiek programmator van OdeGand. "Tony en Maria mochten als liefdeshelden zeker niet ontbreken."

De New Yorkse Romeo en Julia blijven tot de verbeelding spreken. Ook tot die van Eastman-choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui, die enkele klassieke nummers uit de musical van een nieuwe choreografie zal voorzien. "Ik was nog heel jong toen ik de muziek voor het eerst hoorde, een jaar of acht, denk ik. Mijn moeder was dol op West Side Story. En het blijft een plezier om al die liedjes mee te zingen."

De mogelijkheid om met die songs aan de slag te gaan, omschrijft Cherkaoui dan ook als "een buitenkans. Het is een eer om die muziek te mogen aanraken met bewegingen. En het smaakt naar meer, natuurlijk. Het zou geweldig zijn als we ooit de volledige voorstelling kunnen maken in een theaterzaal."

Voeten in de aarde

Al zit een theatertournee van West Side Story er niet meteen in. De Bernstein Foundation, dat de rechten van componist Leonard Bernstein beheert, staat bekend om de beschermende manier waarop ze met zijn erfenis omgaan. De voorstelling op OdeGand is zelfs een heuse primeur: het is de eerste keer dat West Side Story in een nieuw jasje in Europa wordt opgevoerd. Tot nu toe brachten enkel Amerikaanse gezelschappen op tournee de musical naar onze contreien.

Het heeft dan ook heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer OdeGand de rechten verkreeg om met de klassieker aan de slag te gaan, legt Simoens uit. "Ik had in december vorig jaar al een aanvraag ingediend bij de Bernstein Foundation, maar we hebben pas twee maanden geleden definitief toestemming gekregen."

Met die toestemming gaan wel heel wat restricties gepaard. Het is een exclusieve, eenmalige opvoering, waarbij het originele verhaal van meer dan twee uur wordt ingekort tot een show van een uur. "Het is meer een concert met dans dan een musical", legt Cherkaoui uit. "De muziek primeert, niet het verhaal: we lichten er enkele specifieke nummers uit, zoals 'Maria', 'I Feel Pretty' en 'America'."

De laatste en belangrijkste voorwaarde die de Bernstein Foundation stelde: de originele choreografieën die Jerome Robbins in 1957 ontwierp, mochten niet gekopieerd worden. Vandaar dat Simoens ging aankloppen bij Cherkaoui, die zich meteen op een nieuwe choreografie wierp.

"West Side Story is sowieso een heel hybride voorstelling: het is tegelijk musical én opera." Vandaar dat ook de nieuwe choreografie verschillende stijlen samenbrengt. "Het wordt een cultural fusion van tango, gebracht door twee Argentijnse dansers met wie ik ook al samenwerkte in m!longa, en hedendaagse dans, door vier dansers van Eastman." De danspassages zullen maar een twintigtal minuten van de totale voorstelling uitmaken, maar ze zullen wel de meeste aandacht trekken.

Sidi Larbi Cherkaoui, chorecograaf. Beeld kos
Sidi Larbi Cherkaoui, chorecograaf.Beeld kos

Waar anders dan Gent?

Geeft Cherkaoui al een hint van wat we dit seizoen van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen mogen verwachten, waar hij sinds deze maand aan de slag is als artistiek directeur? "Er zitten altijd wel bepaalde lijnen in mijn werk, maar mijn artistieke visie verandert voortdurend. Naargelang de stijlen waarmee ik in contact kom, pas ik mijn aanpak aan. Ik probeer zo flexibel mogelijk te zijn", vertelt Cherkaoui aan het einde van zijn eerste officiële - en lange - werkdag als artistiek directeur.

"Het zijn drukke en intense dagen," geeft de choreograaf toe, "maar dit is wat ik het liefste doe: beweging creëren met een paar dansers." Dus maakt hij met plezier wat tijd voor wat een memorabele slotvoorstelling van OdeGand moet worden, ook al omdat de locatie - de Gentse Gras- en Korenlei - zo speciaal is. Iets dat ook de leden van de Bernstein Foundation al hadden opgemerkt, en een belangrijk detail dat mee de doorslag gaf voor de toestemming van de rechten, herinnert Simoens zich. "Als een Europese voorstelling van West Side Story niet in Gent plaatsvindt, waar dan wel?"

West Side Story, op 12/9 om 22 uur tussen de Gentse Gras- en Korenlei. Nadien vindt er een vuurwerkspektakel plaats.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234