Donderdag 21/11/2019

Wespen

Wespen duiken nu al op terrassen op: flinke wachttijden bij verdelgers

Door de aanhoudend hoge temperaturen gaan de wespen al vroeg op het seizoen op zoek naar zoetigheid. Beeld ANP

Het lijkt een bovengemiddeld wespenjaar te gaan worden. Door een gunstig seizoensverloop in de winter en de lente benaderen wespenbestrijders, zoals de brandweer, nu al de nestcijfers die ze vorig jaar pas in de herfst haalden.

"Het wespenteam is druk bezig, en als ze in hun bijenpak zitten is het natuurlijk niet mogelijk om een gsm te beantwoorden", klinkt het bij de afdeling biodiversiteit van de KU Leuven. Terwijl de landbouwers het dezer dagen met lede ogen aanzien, geven de wespenonderzoekers hun ogen net volop de kost, want de zwart-gele beestjes zijn vroeger dan anders in volle glorie aanwezig. Ook hier is het weerbericht de 'boosdoener'. 

"Door de kou in februari en een ietwat koude maart en begin april kwamen de meeste koninginnen dit jaar pas vanaf half april tevoorschijn uit hun winterslaap", schrijft Arnold van Vliet, bioloog bij Wageningen Universiteit, op de blog naturetoday.com. Doordat de warme en droge lente na het ontwaken van de koninginnen bleef aanhouden, waren de omstandigheden voor het ontwikkelen van een wespenkolonie ook optimaal: veel voedsel en weinig verloren energie. "Bij koude temperaturen houden wespen het nest zelf warm met hun vliegspieren, maar ook dat was tot nu toe amper nodig", aldus van Vliet.

Lange wachtrij

Maar wat voor onderzoekers een zegen is, heeft natuurlijk ook een keerzijde. Op veel plaatsen worden de eerste wespen al op het terras gespot, op zoek naar eiwitten om hun larven te voederen. Of knagend op het hout van tuinmeubels voor de bouw van hun nest. Bij wespenverdelgers zijn er momenteel flinke wachttijden.

Bij de brandweer Zone Centrum in Gent werd het wespenseizoen al in juni stevig gevoeld, met respectievelijk 364 en 661 meldingen in de voorlaatste en laatste week. Ook in de zone Zuid-West Limburg is dezelfde evolutie te merken. "We zitten al aan 3.200 meldingen en het is nog niet eens augustus. Vorig jaar hadden we er 4.300 in oktober, op het einde van het wespenseizoen", zegt sectorcommandant Frederick van der Have. 

Op dit moment is er een wachtrij van ongeveer 300 nesten, aldus van der Have. "We sturen elke dag tien teams uit, maar er komen momenteel meer nesten binnen dan we er wegkrijgen." Daarbij maakt de brandweer af en toe een afweging naar prioriteit toe. "Als de wespen bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf aan het terras kunnen, gaan we sneller voorrang geven dan bij een wespennest ergens achterin de tuin."

Een wespenverdelger in actie. Beeld ANP

De uitkomst is daarbij altijd: verdelgen. Soms is het eerder om het gemoed van de bewoners te sussen dan een noodzakelijke ingreep. "Als het om een klein nest gaat dat ver weg van de woning ligt, kan je eigenlijk gewoon de winter afwachten en die bol bij wijze van spreken uit de boom plukken en in de vuilbak smijten", vertelt van der Have.

'Geen horrorjaar'

En als bewoner heb je trouwens een goede reden om die verdelgingsafweging niet te impulsief en paniekerig te maken: wespen zijn ontzettend nuttig. Een wespennest met zo’n vijfduizend werksters is in staat om per dag zo’n honderdduizend steekmuggen, vliegen, langpootmuggen en zelfs hommels te vangen. Ook eten ze rupsen van verschillende soorten vlinders. Het zijn prooien die ze voederen aan hun larven, een taak waarmee ze nu volop bezig zijn. Wespen in de buurt betekent dus ook: geen hinderlijk gezoem rond je bed.

Als die voedertaak erop zit en het nest is afgewerkt, kunnen de wespen evenwel een probleem vormen. Dan gaan de wespen niet meer op zoek naar eiwitten, maar naar zoetigheid. "Door de aanhoudende warmte zijn de nesten veel sneller af en gaan ze bij wijze van spreken ook veel sneller in bouwverlof", zegt Laurence Dusselier van verdelgingsfirma Anticimex. "Normaal gezien gebeurt dat pas in september of augustus." 

Die snellere overlast kan dus voor een vertekend beeld zorgen, de uiteindelijke rekening is pas voor oktober. Volgens Arnold van Vliet wordt het "geen horrorjaar, gewoon een bovengemiddeld wespenjaar".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234