Zaterdag 14/12/2019

Wesley blijft voor altijd een jongen van de wijk

Niet in Amsterdam, niet in Utrecht, maar in Toscane trouwt volgend weekend het beroemdste glamourkoppel van Nederland. Dan stapt Wesley Sneijder, de enige echte ster van het WK, in het huwelijk met zijn Yolanthe, de meest sexy vrouw van Nederland. Niemand in Ondiep, de sociale woonwijk waar Wesley werd geboren met een bal in de wieg, die er nog aan twijfelt dat op het altaar de wereldbeker zal staan: ‘Sinds Wesley met Yolanthe is, wint hij álles.’

Op bezoek in Ondiep: de sociale woonwijk waar WK-vedette Sneijder

zijn voeten en zijn mond leerde gebruiken

Noem ze maar op, de voetbalclichés, en ze komen allemaal aan bod in dit stuk. Dit is het verhaal van de posterboy die in een klein kerkje in Toscane trouwt met het meisje dat al drie keer door mannenblad FHM werd uitgeroepen tot meest sexy vrouw van Nederland. Dit is het verhaal van de vader die zijn leven heeft opgeofferd om zijn zoon aan de top te brengen. Dit is het verhaal van de wereldster, de beste speler die op dit moment op de planeet rondwandelt, maar het voetbal geleerd heeft op straat. Niet in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, niet in de achterbuurten van Liverpool, maar in het hart van Nederland, in Ondiep in Utrecht, een wijk die het etiket ‘sociaal’‚ heeft meegekregen. Wat staat voor: arm en uitzichtloos, maar evenzeer voor volks, voor broederliefde, voor ‘allen voor één, en één voor allen’. “Ik zal eens een paar jongens uit Ondiep opbellen”, zo zei Wesley Sneijder nadat voetbaljournalist Johan Derksen zijn verloofde Yolanthe voor hoer had uitgemaakt.

Dit is bovenal het verhaal van de jongen die je wel uit de wijk kunt halen, maar de wijk haal je niet uit de jongen, ook al woont hij nu in Milaan. Sneijder heeft een appartement op 100 meter van de dom. Twee verdiepingen onder hem woont Klaas-Jan Huntelaar, met wie hij bij Ajax en Real Madrid heeft gespeeld, maar die nu de kleuren draagt van AC Milan, de stadsvijand van Inter, waarmee Sneijder dit jaar alles gewonnen heeft wat je als voetballer in één seizoen kunt winnen: de landstitel, de Coppa Italia en de Champions League. Als hij ook nog de wereldbeker wint, dan komt hij in de statistieken naast Pélé, de enige voetballer die hem dat heeft voorgedaan.

Wanneer Sneijder samen met Yolanthe Cabau van Kasbergen uit zijn appartement in Milaan stapt, dan wandelt hij in het fashion district, tussen de designerstores van Armani, Gucci en Prada. Een groter verschil kan je je niet voorstellen met Ondiep, waar de huisjes niet groter zijn dan dertig vierkante meter, en waar iedereen alleen maar over hetzelfde droomt. “Als je hier geboren wordt, dan voetbal je, zo simpel is dat”, vertelt Jopie Hogervorst, de beste vriend van Sneijder, die dagelijks contact met hem heeft, vandaag naar Zuid-Afrika vliegt en vrijdag naar het huwelijksfeest in Toscane vertrekt. “Er is geen jongen die hier ooit wat anders heeft gedaan.”

Sneijder is niet de eerste voetballer uit Utrecht die het maakt. Marco van Basten, Hans van Breukelen, Hans Kraaij, Willem van Haneghem... Sneijder is wel de eerste uit Ondiep, de sociale woonwijk die even wereldberoemd was in 2007, toen er een vechtpartijtje uitbrak waarbij Rinie Mulder betrokken was, een sociaal werker uit de buurt. Een agent loste een schot, recht in het hart van Mulder. De wijk was te klein. Iedereen kwam op straat. Alles moest eraan geloven. Het politiekantoor werd in brand gestoken. “Daarna werd de wijk hermetisch afgesloten”, vertelt Henny van Zanten voor zijn kleine huisje, met boven de deur de slogan ‘Hier brult de leeuw’. “Je kon er niet meer in of uit. Nooit meegemaakt.”

Ook toen twee jaar geleden de helft van de wijk tegen de grond moest, onder andere ook het ouderlijke huis van Sneijder, om plaats te maken voor nieuwbouwhuisjes, kwam de hele buurt in opstand en moesten de bewoners hardhandig uit de huizen gezet worden die ze hadden gekraakt.

“Dat is Ondiep”, zegt buurtbewoner Ronald van Ham, die hier 15 jaar geleden uit Rotterdam is komen wonen. “Iedereen zegt: ‘Daar wil ik niet wonen.’ Maar als je er woont, dan is het fantastisch. Iedereen heeft een tuintje, maar niemand zit daar. Iedereen zit voor de deur op straat. We zeggen allemaal dag, we geven elkaar een biertje als je passeert en we komen allemaal voor elkaar op. Raak aan één van ons en je krijgt ons allemaal tegen je. Dat is de mentaliteit van de straat.”

Wesley Benjamin Sneijder werd in 1984 geboren en woonde een paar jaar in de straat die als grens van de wijk functioneert. Later verhuisde hij met zijn ouders, zijn oudere broer Jeffrey en jongere broer Rodney naar de Vijgeboomstraat, in het hart van Ondiep. Hij kon nauwelijks wandelen of hij leerde al voetballen, van zijn vader Berry, maar meer nog van zijn grootvader Ben, die zelf ooit profvoetballer was geweest bij Velox, de club waar ook Willem van Haneghem voetbalde en die later fusioneerde met FC Utrecht. “Ik herken alles van zijn grootvader in Wesley”, vertelt Joop Hogervorst, die in hetzelfde team speelde als opa Sneijder en Van Haneghem en die nu op de rand van de wijk de oer-gezellige Hollandse kroeg Café Murk uitbaat, waar Raymond Ceulemans nog kwam biljarten. “Opa Ben had dezelfde vechtersmentaliteit. Een baasje. Hij had het even ver kunnen schoppen, maar hij lustte wel een biertje.”

Joop en zijn zoon Jopie denken dat het opa is die Wesley al op vijf jaar leerde om met twee voeten te voetballen, zijn grootste troef vandaag. “Uren heeft hij hier op zijn eentje staan voetballen met een bal waaraan hij een rekker had geknoopt”, vertelt Jopie. “De andere kant van de rekker zat vast aan zijn been. Zo keerde de bal steeds weer terug en trapte hij er om beurten met een andere voet tegen.”

Op een scoutingdag bij Ajax viel ook daar meteen de tweevoetige 7-jarige op. Hij werd naar de club gehaald en van dan af bracht zijn vader hem elke dag naar Amsterdam. “Je mag niet onderschatten wat zijn vader voor hem gedaan heeft”, vertelt David Endt, jeugdopleider bij Ajax. “Die man heeft een groot deel van zijn leven voor zijn zonen opgegeven.”

Danny Blind heeft nooit aan het talent van Sneijder getwijfeld, zegt hij. De voormalige Nederlandse international won met Ajax alle Europese Bekers, waaronder de Champions League. Later werd hij jeugdcoach en begeleidde hij Sneijder intensief. “Als 15-jarige speelde Wesley met jongens die drie jaar ouder waren, maar nooit liet hij zich de kaas van zijn brood eten. Je kon niet zeggen: ‘Die zet ik effe in de hoek.’ Hij heeft enorm veel flair, en die volksbuurt waarin hij opgroeide, heeft daar een rol in gespeeld. Daar speelt iedereen met elkaar. Klein met groot en jong met oud. Daar heeft hij geleerd van zich af te bijten.”

Dat klopt, zegt Jopie Hogervorst. “Op de pleintjes werd hier door groepjes gevoetbald. Daar mocht je als kleine jongen niet zomaar mee meespelen. Je moest je op dat veld kunnen praten. En als dat je lukte, moest je nog met de voeten bewijzen dat je het waard was om mee te voetballen. Zijn brutaliteit heeft hij op straat geleerd.”

“Van zolang ik Wesley ken, had hij een enorme drive”, weet Danny Blind nog. “Er zat gif in. Hij zou de beste worden. Maar hij had daar ook het technische talent voor.”

De dagen waarop Sneijders vader, die in de bouw werkte, zijn zoon niet naar Amsterdam kon brengen, ging Wesley ’s morgens met zijn rugzakje de bus op. “Omdat ik voor Ajax voetbalde, werd ik toen in Utrecht voor ‘vuile jood’‚ uitgemaakt”, zei hij in een interview met de Nederlandse publicist Martijn Jas. “Dat heeft me alleen maar sterker gemaakt.”

Ook toen hij later met Ajax tegen Utrecht moest voetballen, werd hij vaak 90 minuten lang voor verrader uitgescholden. “Dat heeft hem veel pijn gedaan”, weet Jopie. Zelfs al heeft Sneijder een belangrijk aandeel gehad in de eerste WK-finale voor Oranje in 32 jaar, nog altijd heeft niet iedereen hem dat vergeven. “Mijn vriend is een echte hooligan van FC Utrecht”, vertelt Esmeralda Vonk, die met haar ouders voor de deur van een volledig oranjegekleurd huisje zit. “Hij is wel trots op Sneijder, maar het is moeilijk om dat toe te geven. Het wordt Wesley niet in dank afgenomen dat hij zo vroeg voor Ajax is gaan voetballen, en nooit bij Utrecht heeft gespeeld.”

Sneijder zelf trekt zich daar niets van aan. Nog vaak keert hij terug naar de wijk waar hij heeft leren voetballen. Zijn eerste shirt van Inter, uit een wedstrijd tegen AC Milan, schonk hij aan Joop en Jopie Hogervorst, die het ingekaderd in hun café ophingen. Hij betaalde mee aan een nieuw voetbalveldje, wat nu het Wesley Sneijder Complex heet. En vooral: vorig seizoen liet hij vijftig jongetjes en een paar begeleiders op zijn kosten overkomen naar Milaan. “Toen hij met hen de fanshop bezocht, stonden daar in geen tijd driehonderd mensen”, herinnert Jopie zich. “De security-mannen moesten hem naar buiten begeleiden. In Milaan heeft hij die jongens wel vaker nodig. Daar is hij een echte superster.”

Niet in Ondiep. “Ik zie hem wel eens samen met Yolanthe in het shoppingcomplex”, zegt Esmeralda Vonk. “Ze worden daar niet lastig gevallen. Hij is gewoon één van ons.”

In Nederland staat Sneijder niet alleen op de voorpagina’s van de sportbladzijden, maar ook op die van de roddelbladen. Dat was al zo toen zijn huwelijk op de klippen liep met zijn eerste vrouw Ramona, ook afkomstig uit Ondiep en met wie hij een zoontje heeft. Dat was nog meer zo toen hij beter leek te presteren in de Madrileense nachtclubs dan op het veld van Real, waar hij twee seizoenen speelde maar bij het huisvuil werd gezet toen de club sterren als Kaka en Ronaldo kocht. En dat was vooral zo toen bekend raakte dat hij een relatie had met Yolanthe Cabau van Kasbergen, een Spaans-Nederlandse actrice die u kunt kennen uit Costa of als Miss Volta uit de film Het geheim van Mega Mindy. Ze is de dochter van Xavier Cabau, eigenaar van tal van discotheken op Ibiza, die voor hij overleed ‘de koning van Ibiza’ werd genoemd. Yolanthe was nog samen, zo dacht iedereen, met zanger Jan Smit toen ze een relatie begon met Sneijder, al hebben Wesley en Yolanthe altijd beweerd dat ze vrijgezel waren toen ze elkaar in Madrid leerden kennen.

In Nederland heeft iedereen de bewakingsbeelden op tv of YouTube gezien waarop het koppel staat te kussen in een parkeergarage, waarna ze niet meer konden ontkennen dat ze iets hadden. “Maar wij wisten al veel eerder dan Jantje Smit dat ze een koppel waren”, lacht Joop Hogervorst. “Ze waren hier al samen in het café geweest.”

Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, lachte in de aanloop van het WK een paar keer met de relatie tussen de voetballer en de actrice. Hij zei dat Sneijder achter zijn lul aanliep en dat Yolanthe niet op hem was gevallen als hij meubelmaker was geweest. Toen Derksen zei dat Wesley zo goed speelt sinds hij bij haar is, dus dat ze misschien best ook met de rest van de ploeg naar bed kon gaan, was voor Sneijder de maat vol en zei hij dat hij eens een paar vrienden uit Ondiep zou opbellen.

Die vrienden moeten eens goed lachen met de woorden van Derksen. “Niemand kan er omheen, ook Derksen niet, dat Yolanthe stabiliteit in Wesleys leven heeft gebracht”, vertelt Jopie Hogervorst. “Het is een leuke, spontane meid. Sinds ze samen zijn, heb ie alles gewonnen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234