Zondag 15/12/2019

Sociale zekerheid

"Werkzoekende in cohousing heeft recht op uitkering als alleenstaande"

Beeld THINKSTOCK

"Een werkzoekende die deelneemt aan een cohousingproject, heeft recht op een werkloosheidsuitkering als alleenstaande", zo stelt een advocaat in de Juristenkrant op basis van een recent arrest van het arbeidshof van Brussel. Chris Sebrechts, juridisch adviseur van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), vindt die conclusie wat te kort door de bocht. "Eerst moet in de feiten nagegaan worden wat verstaan wordt onder cohousing."

De hoge huur- en koopprijzen in onze steden zorgen ervoor dat meer en meer mensen een alternatieve manier van samenleven zoeken. Een daarvan is het zogeheten "cohousing". Het betekent dat ze samen een woning kopen of huren en dan een aantal kosten delen.

"Maar de wetgeving is nog niet aangepast aan deze nieuwe woonvormen en dat is een probleem", zegt advocate Sita Vanbinst in de nieuwste editie van de Juristenkrant. "De RVA bijvoorbeeld beschouwt deze mensen niet als alleenstaanden, maar automatisch als samenwonenden zonder gezinslast. Dat heeft een belangrijke invloed op bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering die zij ontvangen. Het arbeidshof in Brussel heeft enkele maanden geleden de RVA teruggefloten en erkend dat een Brusselse werkloze die samenwoont met anderen in cohousing als alleenstaande moet worden beschouwd. Volgens het arbeidshof bestond er tussen de huisgenoten namelijk geen gemeenschappelijk huishouden. Een belangrijke uitspraak, al valt nog af te wachten of de RVA zich bij de beslissing zal neerleggen", zo besluit de Juristenkrant.

Diversiteit

"Er zal altijd in de feiten moeten nagegaaan worden wat bedoeld wordt met cohousing", zegt Chris Sebrechts van de RVA. "We mogen er niet van uitgaan dat iedereen die met iemand anders samenwoont een 'alleenstaande'-cohouser is. Er zijn daar veel verschillende formules mogelijk en telkens dient in functie van de feitelijke situatie nagegaan te worden wat dan de gevolgen zijn voor de werkloosheidsuitkering. Er kan een jurisprudentie ontstaan na verschillende arresten van arbeidshoven en de RVA zal daar rekening mee houden, maar nu op basis van dit ene arrest gaan besluiten dat elke cohouser sowieso een alleenstaande is en niet een samenwonende, lijkt me te kort door de bocht."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234