Vrijdag 05/03/2021

Gezondheid

Werkweken van 90 uur: overwerkte assistenten in ziekenhuizen slaan alarm

Jonas Brouwers (Vlaamse vereniging van arts-specialisten in opleiding) Beeld Damon De Backer
Jonas Brouwers (Vlaamse vereniging van arts-specialisten in opleiding)Beeld Damon De Backer

De vereniging van Vlaamse specialisten in opleiding trekt aan de alarmbel. Ze merkt dat heel wat assistenten in ziekenhuizen dreigen uit te vallen door de vaak onmenselijke werkritmes van soms 90 uur per week.

Nu de ziekenhuizen voller en voller komen te liggen, stijgt de druk op alle zorgpersoneel. Toch wil de Vlaamse vereniging van arts-specialisten in opleiding (VASO) extra aandacht vragen voor de precaire situatie van assistenten in onze ziekenhuizen. Dat zijn artsen die hun volledige basisopleiding tot geneesheer hebben afgerond en verder in het ziekenhuis opgeleid worden binnen een bepaalde specialisatie. In de Vlaamse ziekenhuizen werken ongeveer 3.000 assistenten.

“Als de druk op het ziekenhuispersoneel stijgt, zijn zij diegenen die dat het eerst voelen”, zegt Jonas Brouwers, voorzitter van VASO. “Want zij zorgen vaak, samen met de verpleegkundigen, voor de eerste opvang van patiënten. Ze doen in heel wat ziekenhuizen de spoeddiensten draaien en bestaffen de hospitalisatie-afdelingen. De plekken waar het op dit moment het drukst is.”

En ze draaien vaak onmenselijk veel uren. Hoewel er wettelijk bepaald is dat een assistent gemiddeld 60 uur per week werkt, met een absoluut maximum van 72 uur, kwamen bij De Morgen getuigenissen binnen over werkweken van 80 tot zelfs meer dan 90 uur per week. Scenario’s die ze bij VASO maar al te goed kennen. Want er schort al veel langer iets aan de sociale bescherming van de ziekenhuisspecialisten in spe. Dat bleek ook uit een bevraging door VASO net voor het uitbreken van de coronacrisis.

Negen op de tien assistenten in Vlaamse ziekenhuizen signaleerden toen dat ze inbreuken op de arbeidswetgeving meemaakten. In acht op de tien ziekenhuizen worden gemaakte overuren niet uitbetaald. In vijf op de tien wordt geen recuperatie voorzien na een twaalfuren­shift. En een op de tien assistenten krijgt minder dan 20 dagen verlof op een jaar.

Lees ook:

‘Soms voel ik me zo op dat ik liefst in een hoekje zou kruipen om een potje te huilen’: lees de getuigenissen van specialisten in spe over onmenselijke werkritmes

Overleg

Bij VASO pleiten ze al langer voor een beter statuut voor specialisten in opleiding. Nu bepalen ziekenhuizen grotendeels zelf welke arbeidsvoorwaarden ze hun assistenten opleggen en hoeveel ze hen betalen. En dat loopt lang niet in elk ziekenhuis of op elke stagedienst goed. De specialisten in spe zitten in een heel zwakke positie omdat hun supervisor vaak ook degene is die hen mee betaalt.

De huidige tweede coronagolf heeft de situatie nog meer doen escaleren, zo blijkt uit de getuigenissen. Assistenten vertellen hoe het samenhorigheidsgevoel in het ziekenhuis en de adrenaline van de eerste golf velen erdoor hebben getrokken. Nu loopt iedereen moe rond en is het veel meer ieder voor zich in de zieken­huizen. VASO vraagt dan ook aan de nieuwe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) om de assistenten enig perspectief op beterschap te geven.

Vandenbroucke zelf zegt veel begrip te hebben voor de penibele situatie van assistenten. Hij benadrukt dat er bij de FOD Volksgezondheid al voor de zomer overleg is opgestart tussen de vertegenwoordigers van de ziekenhuizen en de artsensyndicaten. Hun opdracht is om tegen midden december een advies te geven en consensus te vinden rond een collectieve overeenkomst voor alle artsen-specialisten in opleiding. “Dat gaat dan over het aantal te werken uren, overuren, wachtdiensten, verlofregeling en verloning”, laat hij via zijn woordvoerder weten. “De minister vindt dit erg belangrijk en zal het verder opvolgen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234