Zondag 09/08/2020

Werkvorm van de toekomst bij niemand populair

Telethuiswerk van bedienden zien werkgevers niet zitten

Brussel.

Van onze medewerkster

Vlaams emancipatieambtenaar Hedwig Van Roost wil onderzoeken of thuiswerk vrouwen ervan kan weerhouden om voor deeltijds werk te kiezen (zie De Morgen van gisteren). Bij de Stichting Technologie Vlaanderen zien ze een uitbreiding van het thuiswerk echter niet vlug gebeuren. De Stichting bestudeert al enkele jaren het fenomeen 'telethuiswerk', en hun conclusie is duidelijk: onder de huidige omstandigheden zijn telethuiswerkers vaak vogels voor de kat. Een groep onderzoekers van de KU Leuven is nu een enquête gestart naar de sociale omkadering van het telethuiswerk. Bij telethuiswerk kiest een bediende of ambtenaar ervoor om van thuis uit via zijn persoonlijke computer met modem te werken. Dat kan fulltime, maar het kan ook deeltijds: de rest van de dagen gaat hij of zij dan gewoon naar kantoor. Telethuiswerk zou een goede oplossing kunnen zijn voor vrouwen die hun job willen combineren met hun gezin. Heel wat vrouwen kiezen nu immers voor deeltijds werk uit noodzaak. Maar volgens André Vandorpe van de Stichting Technologie Vlaanderen is er een groot verschil tussen de theorie en de praktijk.

"Hoewel telethuiswerk al jaren als dé werkvorm van de toekomst bestempeld wordt, geraakt het fenomeen in Vlaanderen niet goed van de grond. Vooral de werkgevers zien thuiswerk van hun bedienden vaak niet goed zitten. De belangrijkste bezwaren zijn het gebrek aan controle en het teloorgaan van de bedrijfscultuur. Maar ook de werknemers zelf zijn niet altijd even happig op deze werkvorm. Want ook al werk je thuis, toch moet er meestal een opvang zijn voor de kinderen. Daarnaast is er minder informeel contact met de collega's en moet je kunnen beschikken over de nodige infrastructuur en ruimte in huis, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Heel wat potentiële telethuiswerkers vrezen bovendien promotiekansen te mislopen door hun afwezigheid op kantoor", zegt André Vandorpe.

De weinige telethuiswerkers die er nu zijn, hebben meestal een zelfstandigenstatuut en kunnen niet meer van de arbeidsvoorwaarden genieten die hun collega's op kantoor wel hebben. Door het gebrek aan sociale omkadering van het telethuiswerk zijn ze nu vaak vogels voor de kat. Om daaraan te verhelpen en om het telethuiswerk een duwtje in de rug te geven, vroeg de Stichting Technologie Vlaanderen onlangs aan het departement Sociale Wetenschappen van de KUL om een onderzoek uit te voeren naar de sociale aspecten en de organisatie van het telethuiswerk. Astrid De Pikkere is met die taak belast. "Het onderzoek is nog maar net opgestart. Om te beginnen kijken we hoe telethuiswerk in onze buurlanden georganiseerd wordt. Vooral de vakbonden spelen daar een belangrijke rol. In Duitsland en Engeland bijvoorbeeld laten de vakbonden die vorm van thuiswerk maar toe als er specifieke voorwaarden aan verbonden zijn. Zo moet de telethuiswerker een grondige opleiding krijgen, moet hij zijn bediendenstatuut behouden en beschikken over een gelijk loon en gelijke arbeidsvoorwaarden als zijn collega's op kantoor. Pas dan is telethuiswerk zonder gevaren mogelijk."

Of het in Vlaanderen ooit zover komt, is nog maar de vraag. "De mentaliteit van de bedrijfswereld moet veranderen. En dat gaat nu eenmaal niet in een wip." (CG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234