Maandag 23/09/2019

Werknemersbestand Alcatel al meer dan gehalveerd

Een nieuwe herstructurering bij Alcatel heeft een nog groter debiet dan de technologiereus zelf had verwacht: nog eens 23.000 mensen zullen het bedrijf moeten verlaten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ronald Meeus

De Franse telecommultinational Alcatel heeft de herstructureringsprovisie die het enkele maanden geleden opnam (het bedrijf moest toen eveneens toegeven dat het ook dit jaar verlies zal maken) blijkbaar nog iets te optimistisch ingeschat. De 10.000 nieuwe afvloeiingen die de vakbonden toen opwierpen maar waarover Alcatel zelf in alle talen zweeg, zijn er ondertussen 23.000 geworden.

Tegen eind dit jaar moet het bedrijf nog 60.000 werknemers tellen, minder dan de helft van de 130.000 mensen die het in 2000 in dienst had. In 2001 kreeg Alcatel het echter moeilijk. Het bedrijf levert materieel voor telecommunicatie, een markt die sinds begin dat jaar in het slop kwam te zitten, en zag in die periode ook twee van zijn belangrijkste klanten overkop tuimelen: Global Crossing en Flag Telecom Holdings. Alcatel zette twee herstructureringsrondes in, waardoor het werknemersbestand eind 2001 nog 99.000 namen telde. Eind juni van dit jaar, toen het bedrijf zijn resultaten voor het tweede kwartaal bekendmaakte, was dat nog 83.000. Rond diezelfde tijd maakte het bedrijf bekend opnieuw te gaan herstructureren. Er zal opnieuw een provisie van 500 miljoen euro worden opgenomen voor herstructureringskosten, zegt het bedrijf in een mededeling, die zal worden betaald met de verkoop van activa.

De verhoopte verbetering in de telecom- en technologiesector blijft voorlopig uit, wat zijn impact heeft op Alcatel maar ook op concurrenten als Lucent, Nortel en Ericsson. Lucent, dat vorig jaar besloot toch maar niet te fuseren met Alcatel, verwacht eind dit jaar nog 45.000 personeelsleden over te houden (van de 123.000 twee jaar geleden), en Nortel wil zijn personeelsbestand tegen eind dit jaar met nog eens 17 procent zien slinken, wat waarschijnlijk het vertrek van 7.000 werknemers tot gevolg heeft.

Analisten zijn het er dan ook zo goed als over eens dat de huidige herstructurering bij de Franse telecomreus hoegenaamd niet de laatste zal zijn. "Het was een volgende stap, en zeker niet de laatste", vertelde bijvoorbeeld de Franse fondsenbeheerder Eric de Puget aan het agentschap Bloomberg.

Woordvoerster Tru Lefevere van Alcatel Bell, de Belgische vestiging van het bedrijf, wil dat met klem tegenspreken. "We rekenen voor volgend jaar op een break-evenresultaat bij een omzet van 3 miljard euro", zegt Lefevere. "Dat is de laatste prognose die we kunnen geven. We houden het dan ook voorzichtig: twee maanden geleden spraken we nog van een break-even bij een omzet van 3,5 miljard euro per trimester."

Vorig jaar dacht het bedrijf nog wel dat het dit boekjaar nog met een positief resultaat zou afsluiten, maar dat bleek een zeer utopische prognose. Alcatel verwacht dat de omzet dit kwartaal 15 procent lager zal liggen dan het vorige, en een winst die 10 procent lager zal zijn. Het bedrijf heeft de afgelopen vijf kwartalen al ongeveer 7,5 miljard euro verloren.

Bij de vakbonden BBTK en ACV zien ze de situatie dan ook zwartgallig in: de ondernemingsraad volgende donderdag moet meer raad brengen over wat de concrete gevolgen zullen zijn voor België, maar gezien de omvang van de nieuwe herstructurering en het feit dat de twee voorgaande herstructureringsgolven (waardoor respectievelijk 250 en 350 personeelsleden de deur moest worden gewezen) is men er bijna van overtuigd dat Alcatel Bell ook dit keer afvloeiingen zal aankondigen. Ook Lefevere noemt verdere afvloeiingen in België "zeer reëel. Maar we hebben een goede traditie van sociaal overleg."

De pistes voor strategische herstructurering - het bedrijf gaf begin dit jaar al aan dat het zijn productieactiviteiten ging afbouwen en zich steeds meer zou toeleggen op activiteiten als onderzoek en ontwikkeling - zijn ook zo goed als op: in dat opzicht heeft het bedrijf al een groot aantal activa van zich afgeschud. "We zitten daar al vrij ver in", zegt Lefevere. "We verkochten Alcatel Microelectronics al aan STMicroelectronics, en ook onze e-businessafdeling deden we al van de hand. In België zijn de mogelijkheden voor een verdere desinvestering inmiddels bijna uitgeput: het enige wat we nog kunnen doen, is onze componentenfabrieken in Gent en Hoboken verkopen."

Belgische afvloeiingen zijn zeer reëel scenario, zeggen bedrijf en vakbonden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234