Maandag 27/09/2021

Werknemers Diamant Boart weer aan de slag na ramp in Gellingen

Diamant Boart legde miljoen euro op tafel om gaspijpleiding te laten verplaatsen na gasramp

'We zijn nog altijd bang voor die gaspijpleiding'

Bijna een jaar na de gasramp begint de fabriek van Diamant Boart op het industrieterrein in Gellingen weer te draaien. Het industriële diamantbedrijf heeft een miljoen euro op tafel gelegd om de ontplofte gaspijpleiding te laten verplaatsen, zodat die niet onder de nieuwe gebouwen zou lopen. 'Maar de angst zit er nog goed in', zegt een vakbondsafgevaardigde. 'De nieuwe pijplijn ligt op amper tien meter van de gebouwen.'

Gellingen

Van onze verslaggever

Freek Smets

Diamant Boart was vorig jaar een van de zwaarst getroffen bedrijven op het terrein in Gellingen. Na de ontploffing van een gaspijpleiding op het industrieterrein in de Waalse gemeente lieten zeven medewerkers van het bedrijf het leven. Vele anderen raakten zwaar gewond. Bij de gasramp vielen in totaal 24 doden en 132 gewonden, waarvan een deel nog steeds aan het herstellen is.

Nu, bijna een jaar na de ramp, keren de werknemers mondjesmaat terug naar de vestiging van Diamant Boart. Op het moment van de knal was het bedrijf net een gebouwencomplex aan het neerpoten en waren er vooral logistieke en technische arbeiders aan het werk. De geplande verhuizing van zo'n 200 medewerkers van de vestiging in Vorst naar Gellingen werd na de ramp uitgesteld.

Diamant Boart legde inmiddels een miljoen euro op tafel om de pijpleiding te laten verplaatsen, zodat die niet onder het nieuwe gebouw zou komen te liggen. Gasnetbeheerder Fluxys is nu bezig met de werkzaamheden en hoopt die voor het einde van augustus rond te krijgen.

"Maar de schrik bij het personeel dat al naar Gellingen teruggekeerd is, zit er nog goed in", zegt Giuseppe Cardazzone, vakbondsafgevaardigde voor de FGTB bij Diamant Boart. "De nieuwe gaspijpleiding ligt op amper tien meter van de gebouwen. Dat verandert niet veel aan de situatie. Als de pijpleiding nog eens ontploft, helpt het niet veel als ze maar een eindje verder ligt."

De productie in de nieuwe fabriek van Diamant Boart is ongeveer twee weken geleden opgestart. Volgens Cardazzone hebben vijftien mensen de overstap van Vorst naar Gellingen gemaakt. "Voor de meesten was de terugkeer erg zwaar. Heel wat mensen reageerden zeer emotioneel. Sommigen begonnen te huilen, omdat ze plots die vreselijke beelden van vorig jaar weer voor zich zagen." Twee werknemers die vorig jaar gewond raakten, zijn weer aan de slag in Gellingen. Twee anderen zijn al aan het werk in Vorst, een handvol anderen is nog niet voldoende hersteld om weer te gaan werken. Wie dat wil, krijgt begeleiding van een team psychologen.

Fluxys nam extra veiligheidsmaatregelen bij het verplaatsen van de gaspijpleiding en organiseerde tal van informatievergaderingen voor de bedrijven op het terrein en voor de omwonenden. "Net als vorig jaar hebben we betonnen wallen aan weerszijden van de werf geplaatst en is er voortdurend overleg geweest met de mensen van Diamant Boart, met de andere bedrijven en met de buurtbewoners en het stadsbestuur", zegt Bérénice Crabs van Fluxys.

De verplaatsing van de gasleiding komt er op verzoek van Diamant Boart. Het bedrijf wilde zijn nieuwe gebouw nog uitbreiden, maar daardoor zou de pijpleiding onder het complex komen te liggen. Volgens de bouwvoorschriften mag dat echter niet, omdat een gaspijpleiding minstens vijf meter van een gebouw moet liggen. De werkzaamheden zouden inmiddels al goed opschieten. "Het nieuwe tracé van de gasleidingen is inmiddels gebouwd en we zijn de nieuwe leidingen nu aan het aansluiten op het bestaande gasnet", aldus Crabs.

De nieuwe gaspijp werd extra gecontroleerd om nieuwe rampen te vermijden. Bij Diamant Boart werden ook maatregelen genomen. "Op het nieuwe terrein is alles in orde", zegt Giuseppe Cardazzone. "De nooduitgangen zijn erg goed aangegeven. De mensen van Fluxys zijn pas ook nog presentaties komen geven in het comité voor veiligheid en preventie op het werk. De lasnaden van de nieuwe buis zijn verschillende keren met radiografieën gecontroleerd. Het personeel is nu een beetje gerustgesteld, maar helemaal weg is de angst nog niet. Ook ik ben nog bang voor die gaspijpleiding."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234