Dinsdag 14/07/2020

Werknemers Danone Rotselaar gaan terug aan het werk

Tijdens een personeelsvergadering hebben de werknemers van zuivelproducent Danone in Rotselaar dinsdag met een meerderheid van 66 procent het ontwerpakkoord goedgekeurd dat directie en vakbonden bereikt hadden. Morgen/woensdag om 6 uur start na een week staking de productie weer op. Dinsdagnnacht worden al de nodige voorbereidende werken uitgevoerd om de opstart te verzekeren.

Terwijl de directie half september de intentie had geuit om 63 arbeiders- en 12 bediendejobs te schrappen wordt het verlies aan jobs bij de arbeiders in het akkoord beperkt tot 48. Tevens werden op vraag van de vakbonden voorzien in een aantal maatregelen om zowel voor arbeiders als bedienden de werkdruk na doorvoering van de herstructurering aanvaardbaar te houden. Zo wordt in drukke periodes extra personeel ingezet, voorzien in de nodige vervangingen bij absenteïsme en dergelijke.

Met goedkeuring van dit akkoord sluiten directie en vakbonden de informatie- en consultatiefase af en starten de onderhandelingen over het sociaal plan. Bedoeling is volgens vakbondssecretaris Kris Vanautgaerden (ACV) om deze uiterlijk tegen half december af te ronden. Er werden wel reeds een aantal principiële afspraken gemaakt om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te vermijden. Zo zal brugpensioen op 55 mogelijk worden en vrijwillig vertrek met premies worden aangemoedigd.

De directie kondigde midden september aan in Rotselaar 63 arbeiders- en 12 bediendejobs te schrappen wegens de omzetdaling van de Actimeldrank (-35 procent sinds 2009) die er geproduceerd wordt en het feit dat het personeelseffectief - ondanks maatregelen zoals stoppen met de weekendproductie en vermindering van productielijnen - nog steeds de behoeften overtrof. Omdat de onderhandelingen niet vlotten ging de werknemers van de productieafdeling vorige week dinsdag in staking.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234