Werkgroep BHV "inventariseert" enkel voorstellen tot oplossingen
De werkgroep die voorstellen moet formuleren voor oplossingen voor de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) zal enkel alle voorstellen "inventariseren". Er zal in de werkgroep niet onderhandeld worden. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vandaag gezegd in het Vlaams parlement. Peeters herhaalde dat de Vlaamse regering "onverkort" achter de eis tot splitsing van BHV blijft staan, dat BHV niet op de agenda van de gemeenschapsdialoog komt en dat er ook geen parallelle onderhandelingen komen.
Akte genomen
Zoals voorzien in het federale regeerakkoord zal een speciale werkgroep voorstellen van oplossingen voor BHV uitwerken. Die voorstellen moeten vanaf de zomer van 2009 "besproken en uitgevoerd worden". Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen nam de Vlaamse regering "akte" van de oprichting van de werkgroep en bevestigde ze dat ze er geen deel van zou uitmaken.
In de commissie Algemeen Beleid hekelde Vlaams Belang-parlementslid Joris Van Hauthem vandaag de "passieve" houding van de Vlaamse regering. "Het volstaat niet dat de Vlaamse regering niet deelneemt aan de werkgroep en voor de rest aan de zijlijn blijft kijken". Volgens Van Hauthem had de Vlaamse regering zich moeten verzetten tegen de oprichting van de werkgroep. Mark Demesmaeker (N-VA) van zijn kant verklaarde dat - sinds er sprake is van de werkgroep - de "ongerustheid" in de betrokken regio Brussel-Halle-Vilvoorde opnieuw toeneemt. Hij wees er ook op dat de belofte in het Vlaamse regeerakkoord over de splitsing van de kieskring BHV "nu bijzonder ver verwijderd is".
Synoptische tabel
Peeters antwoordde dat hij niet van de vaste lijn van de Vlaamse regering afwijkt. Enerzijds is er de gemeenschapsdialoog waar BHV niet op de agenda staat en anderzijds is er een werkgroep rond BHV waar de Vlaamse regering geen deel van uitmaakt. Die werkgroep werkt volgens Peeters "autonoom" en zal enkel de voorstellen tot oplossingen "inventariseren". Dat ontlokte bij Mark Demesmaeker een smalende verwijzing naar de "synoptische tabel", het instrument dat in 2005 opdook in een eerder rondje BHV.
Christian Van Eycken (UF), de enige Franstalige verkozene in het Vlaams parlement, benadrukte van zijn kant dat BHV op het federale niveau moet opgelost worden. Voorts sluit hij een oplossing voor de verkiezingen van juni 2009 uit. "Als je nuchter blijft, dan moet je toegeven dat tot een oplossing komen over BHV voor de regionale verkiezingen onmogelijk is. De Vlaamse of Franstalige partijen die nu toegevingen doen, vrezen afgestraft te worden door de kiezer. Onderhandelingen over BHV kunnen pas als de druk van de verkiezingen achter de rug is", aldus Van Eycken. (belga/sps)