Vrijdag 15/11/2019

"Werkgevers bieden steeds vaker korte en onregelmatige contracten aan"

Beeld thinkstock

Ongeveer de helft van de werknemers die in 2015 zijn aangenomen bij Belgische bedrijven, heeft een deeltijds of flexibel contract gekregen. Dat besluiten professor Ludo Struyven en onderzoeker Tim Goesaert van het Leuvense Instituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven, na onderzoek van de ongeveer 600.000 aanwervingen op de Belgische arbeidsmarkt in 2015.

Van de mensen die in 2015 aan een job begonnen, kreeg 49 procent een voltijdse functie. Dat is 6 procent minder dan voor de economische crisis. "Werkgevers bieden steeds vaker korte en onregelmatige contracten aan, de zogenaamde flexwerkers", aldus Struyven. "Een vijfde van de aanwervingen gebeurt met een dergelijk contract." Een derde van de aanwervingen gebeurde dan weer in deeltijdse contracten.

Volgens de professor is terughoudend aanwerven kenmerkend voor een periode van economisch herstel na een diepe crisis, "maar toch is hier meer aan de hand", klinkt het in een persbericht. "Deze cijfers geven een structurele trend weer van een veranderende economie die meer nood heeft aan diverse tewerkstellingsvormen."

Verschil tussen mannen en vrouwen

Vooral mannen kunnen aan de slag met een voltijds contract, zo blijkt. "In de meer 'mannelijke' sectoren zoals de bouw, de industrie of de informatie- en communicatiesector zien we tot 90 procent voltijdse contracten (tegenover een gemiddelde van 49 procent)", aldus Tim Goesaert.

Vrouwen zijn dan weer vaker tewerkgesteld met een deeltijds contract: 47 procent tegenover een gemiddelde van 30 procent deeltijdse contracten. "Dit komt voornamelijk door de organisatie van het werk. In de bouw of industrie is er vaker ploegenwerk met een vaste bezetting, terwijl het onderwijs of de zorgsector makkelijker ruimte bieden voor deeltijds werk."

Aantal kleine deeltijdse contracten neemt niet toe

Volgens Goesaert is een andere opvallende vaststelling dat in België het aantal kleine deeltijdse contracten, een derde van een normale werkweek, niet toeneemt. "Dit in tegenstelling tot elders in Europa. In landen als Duitsland, Denemarken of Oostenrijk zien we wel een grote stijging van de kleine deeltijdse contracten in de vorm van bijvoorbeeld mini-jobs."

Ook zien de onderzoekers geen verschuiving van de halftijdse contracten naar viervijfdecontracten. Professor Struyven stelt dat mensen steeds vaker vier vijfde gaan werken via een verlofstelsel zoals tijdskrediet of ouderschapsverlof.

Voor het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van ruwe gegevens van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ), die gecorrigeerd werden voor schijnbare veranderingen in de tewerkstelling als gevolg van een fusie of verandering van statuut van een bedrijf. Zoniet zouden de cijfers een aanzienlijke overschatting bevatten, klinkt het nog.

Tijd voor een nieuwe uitdaging?
Bekijk het volledig jobaanbod op vacature.com
Bekijk jobs
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234