Zondag 05/02/2023

Geluksonderzoek

Werkgeluk weegt voor zelfstandigen het zwaarst door

Bij zelfstandigen heeft het werk een aandeel van 32 procent in de algemene levenstevredenheid. Beeld ANP XTRA
Bij zelfstandigen heeft het werk een aandeel van 32 procent in de algemene levenstevredenheid.Beeld ANP XTRA

Bij zelfstandigen bepaalt de factor ‘werktevredenheid’ bijna een derde van het totale geluk, terwijl dat voor ambtenaren slechts 9 procent is. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek van de UGent, dat deze keer het sterke verband tussen werk en geluk in kaart bracht.

Michiel Martin

Gemiddeld maakt onze job bijna één vijfde van ons geluk uit, zo berekende het team van ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans (UGent). Per beroepsgroep is de impact echter zeer verschillend: bij zelfstandigen heeft het werk een aandeel van 32 procent in de algemene levenstevredenheid, bij bedienden (19%), arbeiders (13,9%) en ambtenaren (9,4%) is dat een pak lager.

Dat wil echter niet zeggen dat zelfstandigen per se ‘gelukkiger’ zijn, wel dat een zelfstandige voor wie het goed gaat op het werk meer positieve impact zal zien op zijn totale geluksschaal. Dat geldt dus evenzeer in de omgekeerde richting. Met 6,7 op 10 waarderen ambtenaren gemiddeld hun algemene levenstevredenheid zelfs lichtjes hoger dan zelfstandigen, die 6,5 op 10 scoren.

Voldoening

Aan het Nationaal Geluksonderzoek, gerealiseerd met steun van levensverzekeraar NN, namen 3.770 mensen deel. 77 procent van de bevraagden behoort tot de actieve bevolking, en daaruit komt nu dus het sterke verband tussen persoonlijk en professioneel geluk naar voor.

Dat blijkt vooral uit het feit dat werkzoekenden (5 op 10) en langdurig zieken (4,8 op 10) beduidend lager scoren dan de werkende bevolking. “Werk geeft mensen een zekere voldoening, het zorgt ervoor dat we onder de mensen komen”, geeft Annemans aan dat werk niet zomaar een ‘bron van inkomen’ is. Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB, bevestigt: “Het is bewezen dat iemand die werkt meer zelfvertrouwen heeft, zich nuttig voelt, en daardoor ook beter in zijn vel zit.”

In het algemeen zijn de meeste Belgen vrij tevreden over hun werk: 43 procent geeft het werk een score van 8 op 10 of meer. Toch geeft bijna een kwart van de bevraagden, met een score van 5 op 10 of minder, aan zeer ontevreden te zijn. Factoren zoals ‘autonomie’ en ‘betrokkenheid’ zijn sterk gelinkt aan een positieve impact, terwijl ‘eenzaamheid’ en ‘stress’ de scores naar omlaag trekken. Ook opvallend: inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië scoren bij gelijke omstandigheden hoger op vlak van werktevredenheid.

“De resultaten tonen vooral dat er nog veel ruimte is voor verbetering, en dat werkgevers een verschil kunnen maken met een goede bedrijfscultuur”, zegt Annemans. Geluk kent sowieso een belangrijke genetische component: zo’n 60 procent van ons geluk is maakbaar, en dan is ‘bijna één vijfde van ons geluk’ behoorlijk doorslaggevend. “We moeten sowieso af van het idee dat we geluk uitsluitend 'in eigen handen hebben’. Het is een wisselwerking.”

Volgens arbeids- en organisatiepsycholoog Heidi Verlinden (Securex) plukken werkgevers bovendien de vruchten van die wisselwerking: “Onderzoek toont aan dat werkgeluk kan bijdragen tot betere bedrijfsresultaten, maar ook tot lager verloop en minder frequente of lange afwezigheid.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234