Maandag 22/07/2019

Werkende singles zijn grootste wanbetalers

Onderzoek debiteurenkantoor: 'Mensen willen indruk maken op hun omgeving en leven boven hun stand'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

Uit een onderzoek van het Europees debiteurenkantoor Intrum Justitia bij 2.500 Belgen blijkt dat het prototype van de wanbetaler de werkende single is. De leeftijdscategorie met de meeste wanbetalers is die tussen 26 en 45 jaar. Debiteuren hebben ook meteen hoge schulden. "Mensen willen indruk maken op hun omgeving en leven daardoor boven hun stand", zegt Robin Vieveen van Intrum Justitia.

Het debiteurenkantoor voerde een telefonische enquête uit bij 2.500 wanbetalers uit zijn bestand. "Het opmerkelijkste resultaat is dat 53 procent van de mensen met schulden werkt. Het is dus een zware misvatting dat alleen werklozen schulden zouden maken", aldus Vieveen.

Globaal gezien blijken singles zonder kinderen hun geld het slechtst te kunnen beheren. "Bij deze categorie vinden we eigenlijk de sterksten en de zwaksten van onze maatschappij terug", verklaart Vieveen. "Enerzijds gaat het om mensen die hard werken en geen tijd hebben voor kinderen of een partner en die ondanks een riant loon toch niet rondkomen. Anderzijds gaat het om de zwakkeren, die zich aan de rand van de samenleving bevinden, maar die er alles aan doen om erbij te horen. Zij willen via dure kleren, een chique wagen of de nieuwste gsm tonen dat het toch goed met hen gaat en raken zo in de problemen."

De leeftijdscategorie met de meeste schuldenaren is die tussen 26 en 45 jaar (62 procent), wat volgens Robin Vieveen geen verrassing is. Meer dan de helft van hen heeft een job, maar toch geeft bijna 40 procent toe dat ze in de financiële problemen zitten. Hiervan heeft 53 procent kinderen, 33 procent zijn alleenstaanden zonder kinderen, 14 procent is getrouwd of samenwonend zonder kinderen.

"De oorzaken van hun schulden liggen bij het feit dat het om tweeverdieners of om alleenstaanden gaat die na de geboorte van hun kind(eren) graag hun oorspronkelijke levensstijl willen aanhouden. Zij willen nog steeds een luxeleven leiden en dan komen er allerlei extra uitgaven bij voor de kinderen, zoals dure merkkledij of speelgoed." Niet alleen kinderen zijn de oorzaak van de schulden van hun ouders, ook in deze categorie speelt de omgeving een bepalende factor. "Personen bij wie het inkomen achteruitgaat of die minder verdienen dan hun familie of vrienden, blijven veel uitgeven. Hierdoor komen ze snel in financiële problemen terecht", zegt Vieveen. Opmerkelijk is ook dat een scheiding relatief weinig invloed heeft op de schulden. Slechts 5 procent legt de oorzaak bij een huwelijk dat op de klippen liep.

Andere opvallende vaststelling is dat wanbetalers veelal hoge schulden hebben. Vijfendertig procent van hen kijkt aan tegen een schuldenberg van 500 euro of meer. "De meeste mensen schamen zich voor hun schulden en steken hun kop in het zand. Daardoor wachten ze te lang om aan de alarmbel te trekken. Vaak gaan ze ook extra leningen aan, waardoor hun financiële toestand totaal onoverzichtelijk wordt. Hoe vlugger ze aan de bel trekken, hoe makkelijker het is om een regeling te treffen."

Uit de cijfers lijkt het alsof mannen (53 procent) eerder big spenders zijn dan vrouwen (46 procent), maar dat blijkt een misvatting: "Wanneer een stel samenwoont of getrouwd is, staan rekeningen vaak op naam van de man, waardoor het lijkt alsof hij meer schulden heeft."

Algemeen, pagina 6

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden