Donderdag 09/02/2023

NieuwsOosterweelverbinding

Werken Oosterweelverbinding kunnen verder, maar bouwheer Lantis moet ‘aanbevelingen’ opvolgen

Werken aan de oosterweelverbinding op Linkeroever (Antwerpen). Beeld Tim Dirven
Werken aan de oosterweelverbinding op Linkeroever (Antwerpen).Beeld Tim Dirven

De werken aan de Antwerpse Oosterweelverbinding kunnen verdergezet worden, op voorwaarde dat bouwheer Lantis een aantal aanbevelingen opvolgt om de veiligheid voor de volksgezondheid te verzekeren. Dat is de conclusie van de ‘Commissie Grondverzet’, die de voorbije weken de vervuiling in kaart bracht.

TT

De extra werken om de aanbevelingen uit te voeren zullen een vertraging van ongeveer twee maanden veroorzaken, aldus Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Peeters stelde het eerste rapport van de commissie deze namiddag voor, samen met de speciale opdrachthouder in het dossier, Karl Vrancken.

Eind juni werd beslist dat er voorlopig op de meest vervuilde gronden van de Oosterweelwerf geen werken mer zouden plaatsvinden. Peeters had met bouwheer Lantis afgesproken dat er gewacht zou op het expertenrapport van de commissie, dat nu klaar is. De andere Oosterweelwerken konden ondertussen blijven doorgaan.

Lees ook

Interview. ‘Alle experts in Vlaanderen werken onrechtstreeks of rechtstreeks voor Lantis. Wat Jan Tytgat vertelt, is boerenbedrog

Reportage. Honderden bewoners op mars voor gezonde haven en stad: ‘Ik ben geen ecologisch bedrijfje begonnen om gif te verkopen’

Volgens de experten kunnen de werken dus verdergezet worden, maar moeten er een aantal aanbevelingen gevolgd worden. De belangrijkste is dat de werf op Linkeroever ingedeeld moet worden in verschillende zones op basis van het gemeten PFOS-gehalte zodat de al aanwezige bodem niet aangevuld kan worden met grond met een hogere PFOS-concentratie.

Meer vervuilde grond op 3M-site

Ook zal de zwaarst vervuilde grond geconcentreerd worden in één berm. 3M zal daardoor meer vervuilde grond op haar terreinen moeten opslaan. Een berm met PFOS-grond die voorzien was aan de nieuwe Scheldetunnel, wordt nu op hun terreinen gezet. Die berm wordt bovenaan en onderaan afgedekt zodat er geen impact is op de bodem.

Lantis heeft volgens Peeters al de belofte gedaan alle aanbevelingen te zullen opvolgen. Alles bij elkaar zouden de werken twee maanden vertraging van de Oosterweelwerf betekenen. De minister zegt tevreden te zijn “dat blijkt dat de technieken en maatregelen die Lantis vandaag als bouwheer hanteert, als gunstig worden beoordeeld door de commissie. Lantis moet nu consequent gevolg geven aan de aanbevelingen. Het rapport van de commissie geeft aan dat de Oosterweelwerken kunnen verdergaan zonder dat er gevaar is voor de volksgezondheid.”

Bloedonderzoek

In Zwijndrecht gaat intussen morgen het bloedonderzoek van start dat meer duidelijkheid moet brengen over de impact van de PFOS-vervuiling op de omwonenden. 800 mensen werden geselecteerd voor het onderzoek.

Deelnemers aan het onderzoek moesten minstens 12 jaar oud zijn en er werd gezorgd voor een spreiding op het vlak van leeftijdscategorieën en woonafstand tot de fabriekssite: de helft woont binnen een straal van anderhalve kilometer van 3M, de rest tussen de anderhalve en drie kilometer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234