Vrijdag 02/12/2022

'Werken bij federale politie zal niet meer aantrekkelijk zijn'

Alle directeurs van de federale politie krijgen vanmiddag tekst en uitleg over een uitgelekt optimalisatieonderzoek. Dat zegt dat 55 van de 84 directeursposten moeten worden geschrapt.

Uitnodiging voor informatievergadering over optimalisatieonderzoek. Commissaris-generaal Catherine De Bolle liet in haar mailtje naar de directeurs van de federale politie het achterste van haar tong niet zien. Vanmiddag om 14.30 uur staat ze in de cinemazaal van de ruiterijkazerne De Witte de Haelen lijnrecht tegenover haar directeurs. Zij moet hen vertellen wat ze al opvingen in de wandelgangen: dat een optimalisatieonderzoek aantoonde dat ze met veel te veel directeurs zijn. Vandaag krijgen ze ook te horen hoeveel te veel: 55.

Gisteren zat het gros van die directeurs in hetzelfde politiekwartier nog bijeen voor een vergadering over het Nationaal Veiligheids Plan. Elke hoge pief van de federale politie die ze in hun vizier kregen, was eraan voor de moeite: wat gaat er met mij gebeuren? Het antwoord: dat ze niet moeten vrezen voor een soort Ford Genk. Dat de kaarten anders liggen.

Het is minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) die het optimalisatie-onderzoek over de federale politie bestelde. Omdat het crisis is en omdat er meer met minder moet gebeuren. De studie gebeurde door een werkgroep van tien specialisten. Onder hen onder anderen Brice De Ruyver, professor strafrecht en criminologie, en Frank Van Massenhove van de FOD Sociale Zekerheid. Hun conclusie: de federale politie werkt te veel naast elkaar. Er is weinig of zelfs geen eenheid van beleid.

De werkgroep stelt voor het gros van de directeurs te doen verdwijnen door in te spelen op de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen. Vandaag zijn dat er 27 met telkens twee directeurs: een zogeheten gerechtelijk directeur en een directeur administratie. Die 27 arrondissementen moeten er straks tien plus twee worden, één per provincie en twee als 'reserve'.

Gert Cockx van de politievakbond NSPV: "Oost-Vlaanderen zal dus de huidige arrondissementen Gent, Dendermonde én Oudenaarde omvatten. Vandaag zijn daar zes directeurs. Dat wordt één arrondissement met één directeur. Ik moet daar geen tekening bij maken zeker? Ik vraag me af hoe dit zal gerealiseerd worden op het terrein zonder dat het sociaal onaanvaardbaar wordt."

Cockx zegt dat de oefening er op papier "niet slecht uitziet". Hij vreest wel dat de maatregel het toekomstperspectief van ambitieuze politiemensen zal fnuiken. "Voor wie echt carrière wil maken bij de federale politie, zijn er straks nog weinig kansen. De federale politie zal niet langer aantrekkelijk zijn."

Het plan gaat verder onder andere nog over een verhuizing van de speciale eenheden naar de gerechtelijke politie, het slachtoffer-identicatieteam DVI wordt dan weer toegevoegd aan de Cel Vermiste Personen, de cavalerie wordt afgebouwd en schrapt alle protocollaire opdrachten, net als de Directie van de Algemene Reserve (DAR) alle protocollaire escortes van vips schrapt en zich toe zal leggen op het beschermen van de vips. Verder zal de federale politie de koninklijke familie ook nog beschermen maar schuift ze de bewaking van de koninklijke domeinen van zich af... Met al die maatregelen samen heeft het plan het over een capaciteitswinst van 20 procent. Cockx noemt dat 'heel optimistisch'.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wilde gisteren geen commentaar kwijt. Ze zal pas over enkele weken reageren, als ze het voorstel voldoende heeft bestudeerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234