Woensdag 05/08/2020

Werkbeurzen auteurs en vertalers uitgereikt

Brussel

Belga / Eigen berichtgeving

Het Vlaams Fonds voor de Letteren heeft woensdag voor 24,3 miljoen frank werkbeurzen uitgereikt aan 75 Vlaamse en Nederlandse auteurs en vertalers. Bedoeling van de werkbeurzen is auteurs en vertalers de nodige ruimte te geven om een literair project uit te werken over één of meerdere jaren. In totaal dienden 241 auteurs en vertalers een aanvraag in.

Het is voor de eerste maal dat de werkbeurzen worden behandeld door het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), het fonds is operationeel sinds medio februari 2000. Globaal genomen dienden 241 auteurs of vertalers een dossier in. De verschilende adviescommissies (proza, poëzie, theater, jeugdliteratuur of vertalingen) behandelen de individuele aanvragen en geven advies.

De subsidies worden uitgekeerd in maandeenheden van 81.500 frank; minimum worden twee en maximum acht eenheden toegekend. Auteurs kunnen een toelage aanvragen bij het VFL, maar tegelijk ook bij de Stichting Nederlands Fonds voor de Letteren (SNFL).

Beoordelingscriteria bij het VFL zijn onder meer de literaire kwaliteit van recent werk, de waarde van de nieuwe projecten en het behalen van literaire prijzen. Eén op de vier in Vlaanderen betoelaagde auteurs zijn Nederlanders, 24 Vlaamse auteurs ontvingen een beurs van de SNFL. Voorwaarde voor de uitbetaling is dat het inkomen van de auteur, beurs inbegrepen, het totaal van 1.250.000 frank per jaar niet overschrijdt.

Hieronder volgt een aantal toegekende werkeenheden door het Vlaams Fonds voor de Letteren, met tussen haakjes de beslissingen van de Stichting Nederlands Fonds voor de Letteren. Enkel de hoogste subsidie wordt toegekend. De Vlaamse en Nederlandse maandeenheden mogen dus niet opgeteld worden. Acht maandeenheden: Paul Claes, Pol Hoste (5), Bart Moeyaert (4), Jan H. Mysjkin, Leonard Nolens (10), Leo Pleysier (10), Anne Provoost (5), Peter Verhelst (8). Zes maandeenheden: Ed Franck, Wessel Te Gussinklo (4), Henri Van Daele (6), Walter van den Broeck (8). Vijf maandeenheden: Gerda Dendooven, Luuk Gruwez (5), Peter Nijmeijer (8), Marc Reugebrink (4), André Sollie, Dirk Van Bastelaere, Chris Van de Poel, Klaas Verplancke. Vier maandeenheden: Anne Brassinga (6), Eric De Kuyper (8), Patrick De Rynck, Ingrid Godon, Leon Gommers, Jos Joosten, Harrie Lemmens (6), Ivo Michiels, Oscar Van den Boogaard (6), Sylvia Vanden Heede, Guido Van Heulendonk, Kamiel Vanhole, Geert Van Istendael (3) Drie maandeenheden: J.M.H. Berckmans, Rudi Bekaert, Daniël Billiet (3), Hans Boland, Carll Cneut, Johan De Boose, Lieven De Cauter, Miguel Declercq, Roger De Neef, Marita De Sterck, Christine D'Haen (5), Peter Holvoet-Hanssen, Lieve Joris (5), Patrick Lateur, Dieter Lesage, Paul Mennes, Bart Meuleman, Mario Molegraaf (2), Tom Naegels, Joris Note (3), Elvis Peeters, Pjeroo Roobjee, Hedwig Speliers, Peter Theunynck, Claude Van de Berge, Barber Van de Pol (3), Serge Van Duijnhoven (3), Miriam Van hee (3), Kathleen Vereecken, Eriek Verpale (5), Paul Verrept, Bart Vonck, Kaat Vrancken, Riet Wille Twee maandeenheden: Paul Beers (3), Griet Claerhout, Martin De Haan (1), Frans Denissen, Lisette Keustermans, Robert Lemm, Hans Van Cuijlenborg.

Volgende auteurs kregen enkel maandeenheden toegekend door de Stichting Nederlands Fonds voor de Letteren: Stefan Brijs, Bart Plouvier, Brigitte Raskin, Greta Seghers, Monika Van Paemel, Erik Vlaminck.

Informatie : tel 03/270 31 61 of e-mail : info@fondsvoordeletteren.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234