Dinsdag 06/12/2022

NieuwsStudentenarbeid

Werk in de zorgsector telt niet mee voor maximumaantal uren studentenarbeid

Volgens cd&v-Kamerlid Nahima Lanjri leefde er bij studenten ongerustheid omdat het wetsontwerp nog niet ingediend was. Beeld BELGA
Volgens cd&v-Kamerlid Nahima Lanjri leefde er bij studenten ongerustheid omdat het wetsontwerp nog niet ingediend was.Beeld BELGA

De uren die studenten sinds deze zomer in de zorgsector hebben gewerkt, zullen niet meetellen in het maximumaantal uren studentenarbeid die ze per jaar mogen verrichten. Dat meldt Kamerlid Nahima Lanjri (cd&v), die daarover minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan de tand voelde. Het wetsontwerp daarover wordt binnenkort ingediend in de Kamer.

NDBG

Net voor het zomerreces besliste de federale regering dat uren studentenarbeid in een zorginstelling, zoals een ziekenhuis of een woon-zorgcentrum, in het derde en vierde kwartaal van dit jaar, niet zouden meetellen in het maximumaantal van 475 uren studentenarbeid per jaar. De ingreep maakte deel uit van een pakket maatregelen om het personeelstekort in de zorg aan te pakken.

Maar volgens Lanjri leefde er bij studenten ongerustheid. De wettekst die de bepaling invoert, kreeg immers nog geen groen licht in het parlement. Sommigen stopten met werken in de zorg om te voorkomen dat ze meer uren zouden werken dan toegelaten, aldus het Kamerlid. Wie jaarlijks meer dan 475 uren werkt als jobstudent, betaalt namelijk de normale, hogere sociale bijdragen voor deze uren en heeft geen recht meer op de studentenkorting.

Op een vraag van de cd&v-politica antwoordde de minister dat het wetsontwerp nog deze week ter ondertekening wordt voorgelegd aan de andere ministers en de koning. Nadien wordt het ingediend in de Kamer. De bepaling zal ingaan met terugwerkende kracht vanaf 1 juli.

Eerder werd ook al beslist de door jobstudenten gepresteerde uren in de zorg- en onderwijssector in de eerste helft van 2022 niet mee te laten tellen. Voor jobstudenten in andere sectoren werden de eerste 45 uren niet meegeteld bij het quotum. Studenten konden zo extra uren werken om de personeelsuitval door corona te compenseren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234