Vrijdag 20/05/2022

Update

Werfleider erkent fouten op proces gasramp Gellingen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Een werfleider heeft vandaag voor de correctionele rechtbank van Doornik erkend dat hij fouten heeft begaan, waardoor de gasleiding van Fluxys werd beschadigd. De explosie van de leiding op 30 juli 2004 in Gellingen veroorzaakte de dood van 24 mensen, 132 anderen raakten gewond.

Vergissing bij grondpeilingen
Kristof D. erkende dat hij zich vergiste bij zijn grondpeilingen. Die waren erop gericht in de ondergrond de gasleiding te lokaliseren, zodat die niet geraakt zou worden door de zware machine die de grond zou bewerken. Hij erkende verder dat hij, nadat hij op 24 juni 2004 hoorde dat de machine een voorwerp raakte, niet had begrepen dat het de gasleiding was.

D., een werfleider met geringe ervaring voor het bedrijf Tramo, legde uit dat hij onder druk moest werken, om het verloop van de werken op de bedrijfszone van Gellingen niet te vertragen.

Gasdruk verhoogd
Kristof D. is de zevende beklaagde die werd gehoord, en de eerste die een deel van de verantwoordelijkheden heeft toegegeven in de loop van de gebeurtenissen die leidden tot de explosie op 30 juli, toen de gasdruk in de leiding aanzienlijk verhoogde.

Uit het gerechtelijke onderzoek bleek dat de ondergrondse gasleiding van Fluxys op 24 juni ernstig werd beschadigd door een Bomag, een grondbewerkingsmachine die uitgerust is met een rotor.
Het bestaan van de gasleiding was bekend bij de bedrijven die actief waren op de bouwwerf. De exacte ligging - en vooral de diepte waarop de leiding lag - lijkt niet correct te zijn geëvalueerd. Het terrein onderging tijdens de werken immers verschillende wijzigingen.

Verkeerde plaats
De gasleiding werd beschadigd door de Bomag-machine die op 15 centimeter freesde, terwijl de plannen aangaven dat de leiding zich op een diepte van 40 cm zou bevinden. Voor de doortocht van de machine voerde werfleider D. manuele peilingen uit op een diepte van 40 cm, om na te gaan waar de leiding lag. "De peiling is waarschijnlijk slecht uitgevoerd", erkende D. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij op de verkeerde plaats gepeild. "Dat is de fout die ik heb begaan", verklaarde hij.

Bij de doortocht van de Bomag bracht de machinebestuurder D. op de hoogte dat hij in de grond een voorwerp had geraakt en dat hij dat ging controleren. D. hoorde het geluid overigens. "Het was echter moeilijk te controleren, want ongebluste kalk verbrandt de handen", legde D. uit. De controles werden later op de dag uitgevoerd.

Leiding niet gezien
Tijdens het onderzoek deed werfleider D. uiteenlopende versies over de uitgevoerde controles, al dan niet met de betrokkenheid van een andere persoon. Toen luidde het dat hij de leiding wel had ontdekt en dat er daarom geen probleem bestond.

Vandaag kwam D. terug op zijn verklaringen en stelde hij dat hij ze niet had gezien. "Ik was erg gestresseerd tijdens mijn verhoren. Ik ben niet eerlijk geweest. Ik heb woordbreuk gepleegd", bekende hij vandaag.

"Het zoeken heb ik alleen en met een spade gedaan", erkende D. Hij ontdekte een stuk gewapend beton met daarin een ijzeren staaf. D. legde uit dat hij geloofde dat dat het voorwerp was dat werd geraakt door de Bomag-machine.

Hij vertelde het incident aan een andere beklaagde, Maxence D. (Demeuter), werfleider voor het bedrijf Jouret, op de site actief in een tijdelijke vereniging met Tramo. "Ik wilde mezelf verzekeren, want indien de Bomag de leiding had geraakt, zouden we gezien de kracht van de machine een explosie gehad moeten hebben."

Fluxys verwittigen
Voor D. en zijn baas Pierre S., de afgevaardigd bestuurder van Tramo, was het Jouret die moest instaan voor de contacten met Fluxys om incidenten te melden. "Het was niet mijn taak Fluxys te verwittigen", verklaarde D. Zijn baas, die vandaag ook werd gehoord, stond op dezelfde lijn: Jouret was contractueel bevoegd voor de contacten met Fluxys.

Maxence D. en zijn werkgever Henri C., eveneens beklaagden, worden deze namiddag verhoord. (belga/eb/ka)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234