Zondag 03/07/2022

Youth for Climate

Wereldwijde aandacht voor klimaatspijbelaars: “Een schande”

Het klimaatprotest blijft toenemen: voor de derde donderdag op rij daagden vooral jongeren massaal op om in Brussel hun stem te laten horen. De politie telde liefst 35.000 aanwezigen. Beeld Tim Dirven
Het klimaatprotest blijft toenemen: voor de derde donderdag op rij daagden vooral jongeren massaal op om in Brussel hun stem te laten horen. De politie telde liefst 35.000 aanwezigen.Beeld Tim Dirven

De jongerenklimaatmars van donderdag in Brussel heeft de aandacht van de wereldpers getrokken. Onder meer El Pais, Le Monde, The New York Times, The Australian en de BBC berichtten over de 35.000 jongeren die in de hoofdstad optrokken.

Redactie

“Deze jongeren blijven een keer per week de straten optrekken zolang de regering niet heeft gehandeld”, aldus de Spaanse krant El Pais. Die citeert het agentschap Reuters en vermeldt dat Brussel een van meest filerijke steden in Europa is.

De Amerikaanse krant New York Times, die eveneens Reuters citeert, geeft de cijfers van de klimaatmars weer en onderstreept eveneens de fileproblematiek van de Belgische en Europese hoofdstad. “Dit is een teken van schande voor een hoofdstad waar de Europese Unie het Europese klimaatbeleid bepaalt”, staat in het artikel.

“De derde klimaatmars van Youth for Climate in Brussel is een succes”, aldus de Nederlandse krant AD. In Nederland vindt een klimaatmars van verschillende organisaties plaats in Amsterdam op zondag 10 maart

De Franse krant Le Monde spreekt van een beweging van “schoolstakingen voor het klimaat”, van een “onverwachte omvang” die groter is dan het “vraagstuk van de traditionele taalverschillen van het koninkrijk”. De jongeren komen immers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel. “Vier ministers, nul beleid”, aldus de krant, die een slogan van een leerling in Brussel citeert.

“We doen voort tot onze politici eindelijk handelen”, zegt een van de jongeren aan de Britse openbare omroep BBC, die de leerlingen naar hun drijfveren vroeg. “Dit is meer als een schooluitstap. Onze leerkracht organiseerde het, zodat we geen les missen”, aldus een andere leerling.

Op de website van The Australian staat dan weer een video van de klimaatmars. Zelfs het Chinese nieuwsagentschap Xinhua wijdt een stuk aan de 35.000 deelnemers van de mars.

Studenten zeggen steun toe

De klimaatbrossers krijgen vanaf nu de steun van studenten aan alle Belgische universiteiten en hogescholen. Elke studentenstad heeft intussen een lokale afdeling van ‘Students for Climate’. “Het protest kan alleen nog maar groeien. Laat jullie niet doen door het belerende vingertje en de verzuurde oude mannen.”

De Students for Climate zijn eigenlijk nog maar enkele dagen geleden ontstaan. Een aantal initiatiefnemers - onder wie Kyra Gantois, samen met Anuna De Wever de drijvende kracht achter de scholierenprotesten - riepen studenten in elke Belgische stad op om met een lokale beweging te beginnen. Nauwelijks enkele dagen later heeft elke studentenstad in ons land een afdeling, kondigden de initiatiefnemers aan op een persconferentie.

Persconferentie van ‘Students For Climate’. Beeld Photo News
Persconferentie van ‘Students For Climate’.Beeld Photo News

De Students for Climate zijn net als de klimaatbrossers geïnspireerd geraakt door Greta Thunberg, het Zweedse meisje dat al maanden elke vrijdag spijbelt om aan het parlementsgebouw in Stockholm een beter klimaatbeleid te eisen. Bedoeling is dat ze vanaf nu - de examens zijn min of meer voorbij - elke donderdag mee protesteren met de middelbare scholieren.

De studenten hebben ook een manifest opgesteld. Het document telt acht pagina’s, met daarin vijf eisen aan politici van alle strekking. Zelf willen ze absoluut partijonafhankelijk blijven.

De studenten eisen een ambitieuzer klimaatplan, dat in handen is van één federale minister en niet hopeloos verdeeld blijft over de deelstaten. Ze willen door de politici betrokken worden bij het opstellen van dat plan, en ze vragen dat België “als welvarend land en met de technische knowhow die het heeft” een internationale voortrekkersrol speelt in klimaatonderzoek en -maatregelen.

De vijfde, en misschien wel meest opvallende eis: “het klimaatbeleid zal sociaal zijn, of het zal niet zijn.” “Wij zeggen neen tegen vlakke belastingen op kap van de zwaksten in de samenleving”, legt Bakou Mertens, een van de initiatiefnemers, uit. De klimaatscholieren kregen de laatste weken wel vaker de opmerking dat klimaatbeleid gestaag strenger moet worden, omdat de zwaksten in de samenleving er niet de dupe van mogen zijn.

Echt concrete maatregelen werken de studenten niet uit in dat manifest. En dat is ook niet de bedoeling, zeggen ze. “Wij zijn geen klimaatexperten. Er zijn er al genoeg die maatregelen hebben bedacht en doorgerekend. Wij roepen de politici gewoon op om naar hen te luisteren en er iets aan te doen”, zegt Mertens.

De studenten protesteren vanaf nu elke donderdag mee met de scholieren in Brussel. De lokale afdelingen zullen zich ook bezighouden met zaken als sensibilisering en debatten.

“Wij willen de scholieren alvast oproepen om verder te doen: laat je niet intimideren door het belerende vingertje, door de verzuurde oude mannen die vragen wat jullie zelf ondernemen voor het klimaat. Individuele acties zijn heel mooi, maar brengen geen zoden aan de dijk. Dit is absoluut een kwestie van de politiek, van structurele maatregelen”, aldus Mertens. “Dit protest kan alleen nog maar groeien.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234