Donderdag 08/12/2022

Obama in Azië

Wereldvrede lijkt nog ver weg in Azië

De Amerikaanse president Obama omhelst in Hiroshima een overlevende van de kernaanval. Beeld Getty Images
De Amerikaanse president Obama omhelst in Hiroshima een overlevende van de kernaanval.Beeld Getty Images

Barack Obama pleitte vandaag in Hiroshima voor wereldvrede, maar dat ideaal is in Azië nog ver weg. Zo wil China met kernwapens uitgeruste onderzeeërs de Stille Oceaan insturen.

Fokke Obbema

Terwijl Barack Obama vandaag als eerste Amerikaanse president Hiroshima bezocht en daar het belang van wereldvrede onderstreepte, worden in China plannen gemaakt om in de Stille Oceaan met kernwapens uitgeruste onderzeeërs in te zetten, zo berichtte de Britse krant The Guardian. Op die nucleaire onderzeeërs worden kernkoppen en raketten bij elkaar gebracht, waardoor het voor China mogelijk wordt veel sneller een kernwapen af te vuren dan nu.

Oog in oog met een groep overlevenden hield Obama in Hiroshima een rede bij het museum ter nagedachtenis aan de eerste atoombom. Die kostte in 1945 ruim 140.000 mensen het leven. Met de Japanse premier Abe aan zijn zijde sprak hij de hoop uit op "een wereld zonder nucleaire wapens", al voegde hij er realistisch aan toe dat hij die zelf mogelijk niet meer gaat meemaken.

Nucleaire onderzeeërs

Niettemin zei hij tekenen van hoop te zien. Dat de VS en Japan in staat waren gebleken hun vijandschap "niet alleen om te zetten in een bondgenootschap, maar zelfs in vriendschap" was er een van. Een ander was dat Europa "niet langer uit slagvelden bestaat", maar dat er een unie van landen is gevormd. De wereld riep hij op de moed te hebben "aan de logica van de angst te ontsnappen" om een wereld zonder kernwapens te bereiken.

Hoe moeilijk dat is, wordt nog eens onderstreept door de Chinese plannen voor nucleaire onderzeeërs, waarover The Guardian op basis van Chinese militaire bronnen berichtte. Tot dusver houdt Peking kernkoppen en raketten gescheiden van elkaar en staan zij uitsluitend onder controle van de hoogste leiders zelf. Maar aan boord van een onderzeeër komen kernkop en raket bij elkaar en zit de marine aan de knoppen. Daardoor kan een nucleair wapen veel sneller worden afgevuurd.

China zou zich volgens de bronnen van The Guardian genoodzaakt voelen tot deze stap nu de verdediging van het vasteland wordt bedreigd door een Amerikaans raketafweersysteem, Thaad. In maart maakten de VS en Zuid-Korea plannen bekend voor dat systeem, bedoeld om korte- en langeafstandsraketten onschadelijk te maken. Dat is gericht tegen aanvallen van Noord-Korea, is het Amerikaanse verhaal, maar Peking ervaart het als een inperking. De Chinese leiders hebben Zuid-Korea gewaarschuwd dat het operationeel worden van Thaad de onderlinge betrekkingen "in een oogwenk kan vernietigen".

"Geen eenzijdige maatregelen"

Harde taal was er vandaag van Chinese zijde ook over een verklaring van de G7 (de VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) die een tweedaagse top in Japan afsloot. In de Zuid- en Oost-Chinese Zee-kwesties moeten volgens de G7 geen "eenzijdige maatregelen" worden genomen en "geen geweld of dwangmaatregelen worden getroffen waarmee territoriale aanspraken kunnen worden doorgezet". Door de aanleg van kunstmatige eilanden in het gebied voelt China zich aangesproken.

In de Chinese reactie kreeg vooral erfvijand Japan ervan langs, omdat die andere landen tot stellingname zou hebben aangespoord. "China is mordicus tegen individuele landen die de kwestie van de Zuid-Chinese Zee gebruiken voor hun eigen gewin", zei een Chinese regeringswoordvoerder. China is volgens hem "uiterst ontevreden", want de G7 "heeft niets te maken" met de kwestie in de Zuid-Chinese Zee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234