Dinsdag 11/08/2020

Wereldveroveraars

Ja, lijstjes zijn onnozel... De Cult-redactie permitteert het zich toch. Een rangschikking lokt discussie uit, en dat hebben we graag. Het legt bloot, en daar zijn we niet tegen. Het doet nadenken, over gemaakte keuzes en gemiste kansen. En, het ultieme argument, zo u wilt: in de donkerste dagen van het jaar mag het.

Een jury van acht (mezelf incluis) boog zich over het cultuurjaar 2015. Wie wist zich te onderscheiden? Wie had invloed, ging over de tongen, in-spireerde? Honderd Belgen, dat was het vertrekpunt. De Cult-redactie gaf de voorzet, de juryleden brachten hun expertise en extra namen in. Zo hield Eppo Janssen een vurig pleidooi voor Lander Gyselinck, de haast geniale drummer van de jazz/elektronicaband Stuff. Wees Kurt Van Eeghem op de klarinettiste Annelien Van Wauwe, en pleitte jongerenactiviste Sihame El Kaouakibi voor grafisch ontwerpster Amira Daoudi. De lijst zwol. Een eenvoudig puntensysteem moest klaarheid scheppen.

Dat lukte. In deze Cult-weekend ontdekt u de top 20. Een selectie dus, het topje. Benieuwd of u er zich in kunt vinden. Wat mij opvalt? Veel makers en artiesten, weinig mensen uit de coulissen. Geen minister van Cultuur in de hoogste regionen, geen programmatoren, weinig mediafiguren, geen opvolger voor bijvoorbeeld de betreurde Jan Hoet. Er is gekozen voor sterke persoonlijkheden met internationale uitstraling. De Belgische artiest vond in 2015 zijn of haar weg naar het buitenland, en daar wordt door onze jury danig belang aan gehecht. Vermoedelijk zijn binnenlandse mediafiguren daar de dupe van. Op één duo na. Meer zeg ik niet.

Nog een vaststelling: voor het eerste vrouwelijke exemplaar moet u geduld oefenen tot plaats 11. U hoeft dan geen wiskundig genie te zijn om snel tot het besef te komen dat de top 10 unisono mannelijk is. Of we dat spijtig vinden? Twijfel. Haast niemand van de stemgerechtigden gaf aan rekening gehouden te hebben met het geslacht. Dat is goed. De keerzijde: vrouwelijke ambassadeurs blijven gezocht. Of zoeken wij, media, ze misschien niet hard genoeg?

Over de nummer 1 was er weinig discussie. Het leek onvermijdelijk. Misschien zult u het een logische keuze vinden, misschien een te voorspelbare. Beide zijn legitiem. Hoe dan ook, het is een mooie eerste. Zoals ook de nummer 7 mooi is. Aan u om te ontdekken en te oordelen.

Rest me nog om expliciet de jury te bedanken: Kaat Debo, Jan Segers, Kurt Van Eeghem, Eppo Janssen, Patrick Duynslaegher, Sihame El Kaouakibi, Stijn Van de Voorde: bij deze.

En aan alle artiesten en verspreiders van cultuur: een welgemeende dank u voor de volharding en passie. Dat jullie verder mogen doorstoten in 2016, dat een nieuwe lichting mag opstaan, en dat jullie ons, de Cult-redactie, en natuurlijk het publiek mogen blijven verbazen.

De lijnen voor 2016 zijn open. Straks, vanaf 1 januari. Laten we eerst de eindejaarsfeesten doorkomen. Ook dat is cultuur.

Geef uw mening over de toppers van 2015 op www.demorgen.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234