Woensdag 16/10/2019

aanslagen parijs

Wereldpers noemt België een "terreurnest": bloedbad voor Parijs, blamage voor België

Beeld screenshots

De steeds groter wordende link tussen de aanslagen in Parijs en ons land doen ook internationaal de wenkbrauwen fronsen. De Fransen hebben ons land intussen omgedoopt tot 'de hoofdstad van het Europees jihadisme'. En ook de koppen van andere buitenlandse kranten liegen er niet om. Deze verschrikkelijke terreuraanslagen? Een bloedbad voor Parijs, een blamage voor België.

Le Monde

'Molenbeek, het Belgische knooppunt van het islamitisch terrorisme', kopt Le Monde vandaag.

Beeld Screenshot Le Monde


'België, uitvalsbasis van Europese jihadisten', schreef Le Monde eerder.

Beeld Le Monde

The Guardian

'Molenbeek: de Brusselse gemeente bekend als het centrum van Europa's jihadisme', schrijft de Engelse krant The Guardian.

Beeld The Guardian

CNN

'Molenbeek: de Brusselse voorstad in het hart van de Belgische jihadistische dreiging', aldus CNN.

Beeld CNN

Financial Times

'Aanvallen in Parijs: België gedwongen om confrontatie met jihadisten van eigen bodem aan te gaan', schrijft de Financial Times.

Beeld Financial Times

The New York Times

'Een Belgische gemeenschap gekweld door linken met terreur', klinkt het bij The New York Times.

Beeld The New York Times

Bloomberg

'Brusselse buurt in de tang van terreur na aanval Parijs', schrijft Bloomberg Business.

Beeld Bloomberg Business

Challenges

'Molenbeek in België, een veilig haven voor jihadisten', aldus Challenges.fr.

Beeld Challenges

20 minutos

'De redenen waarom België is uitgegroeid tot het nest van jihadisme in Europa', aldus het Spaanse 20 minutos.

Beeld 20 minutos

Politico

'Waarom Brussel een hotspot van terrorisme is', klinkt het bij Politico.

Beeld Politico

Die Welt

'Hier vallen islamitische terroristen niet op', schrijft Die Welt.

Beeld Die Welt

Waarom Molenbeek?

Elke keer opnieuw Molenbeek in één zin met terrorisme. Waarom toch? Het feit dat er "bijna elke keer een link is" met Molenbeek, is volgens premier Charles Michel in ieder geval een "gigantisch probleem". Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon heeft al laten verstaan dat "we de zaak niet onder controle hebben in Molenbeek", en zei met gebalde taal dat hij van plan is om "Molenbeek op te kuisen".

"De sociologische samenstelling van Molenbeek speelt wellicht een rol bij het probleem: het is een van de armste en jongste gemeenten van het land", zegt politicoloog Dave Sinardet. "Je hebt er ook in bepaalde wijken ghettovorming met veel allochtonen die heel dicht op mekaar leven. Dat het beleid daar verkeerd mee is omgegaan, lijkt mij te kloppen."

"De vroegere burgemeester Philippe Moureaux (PS) gaf in zowat al zijn publieke verklaringen blijk van een onderschatting van de samenlevingsproblemen. Ook het probleem van radicalisering lijkt hij onderschat te hebben. Elk signaal van problemen deed hij af als kritiek op de multiculturele samenleving. Anderzijds moet je ook rekening houden met het feit dat er naast Moureaux nog andere, van andere partijen die in de meerderheid zaten, waren die destijds niet (genoeg) ingegrepen hebben."

"De situatie is in ieder geval erg complex", zegt hij. "Velen zijn nu geneigd enkel hun eigen waarheden te projecteren op de situatie, maar voor simpele verklaringen en antwoorden is ze veel te ernstig."

"Een beleidsmaatregel die in de ene wijk werkt, levert misschien niet het gewenste resultaat op in een andere wijk. Soms helpt preventie, soms helpt alleen repressie", voegt politicoloog Pierre Vercauteren toe. Wat de uitspraak van minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken (N-VA) betreft dat hij grote schoonmaak wil houden in Molenbeek, denkt Vercauteren dat het evengoed om stoerdoenerij gaat dan wel de wil uitdrukt om komaf te maken met het probleem. "Laten we de verwachtingen niet te hoog spannen", klinkt het kritisch.

Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234