Woensdag 20/10/2021

Wereldaidsdag

In hun open brief vragen jongeren, met de hulp van UNICEF Belgium, aandacht voor Wereldaidsdag.

Wij, een tiental jongeren uit België en Sierra Leone, zijn boos. 33 miljoen mensen die vandaag met hiv/aids leven: vindt u dat dit door de beugel kan? Wist u dat er elke minuut een jongere onder de vijftien jaar sterft aan de gevolgen van aids? En dat elke vijftien seconden, de tijd om deze zin verder te lezen, een jongere tussen 15 en 24 jaar besmet wordt met het virus? Wij vinden het hoog tijd dat er meer gesproken wordt over de verwoestingen die aids aanricht in het leven van miljoenen kinderen. Vandaag zijn al meer dan 2,5 miljoen kinderen besmet met hiv/aids.

Aids doodt en slaat in als een bom in het leven van miljoenen kinderen die hun ouders verliezen door de ziekte. Ze zijn al met 15 miljoen, de aidswezen, kinderen die hun papa en/of hun mama verloren hebben door de ziekte en vaak op slag verantwoordelijk worden voor het hele gezin.

Wij zijn blij dat wij elkaar ontmoet hebben en konden praten over hoe jongeren in België en in Sierra Leone meevechten om aandacht te vragen voor de aidsproblematiek. We hebben veel geleerd van elkaar. En we hebben ervoor gekozen deze brief te schrijven om jullie wakker te schudden.

Iedereen moet zijn steentje bijdragen. Het aantal aidscampagnes om jongeren in te lichten lijkt sterk gedaald in België, hoewel de ziekte vaak nog vernoemd wordt in bijvoorbeeld lessen biologie of een uiteenzetting door het CLB. Wij denken dat dit een negatief effect heeft op veilig vrijen bij jongeren: aids lijkt een ziekte ver van ons bed.

Ook de politici moeten hun handen uit de mouwen steken. Want ondanks de grootte van België kunnen wij wel degelijk een invloed uitoefenen op het internationaal toneel en tonen dat hiv/aids een probleem is waar wij allemaal samen tegen moeten vechten. Ook de media spelen een rol. Want draai of keer het zoals je wilt, er hangt nog altijd een taboesfeer rond aids. En rond de manier waarop de ziekte wordt doorgeven: seks. Wist u dat in Sierra Leone in de lokale taal Krio gewoon geen woord bestaat voor seks? Er wordt gepraat over 'mummy and daddy business'. Jongeren praten niet makkelijk met hun ouders over seks. Maar wij willen dit taboe doorbreken en het van de daken schreeuwen: 'Opgelet, aids doodt nog steeds, bescherm je!'

Rosaline (18 jaar, Sierra Leone), Alice (15 jaar, Sierra Leone), Gauthier (16 jaar, Watermaal-Bosvoorde), Antoine (16 jaar, Oudergem), Lauren (16 jaar, Sint-Niklaas), Isabo (16 jaar, Temse), Matthias (14 jaar, Sankt-Vith), Annika (14 jaar, Sankt-Vith).

Freya gaat naar de basis

Martine De Regge, Freya Van den Bossche en Anne Van Lancker: deze drie rode Gentse boegbeelden zijn sociaal bewuste vrouwen, moderne lady's, sympathieke madammen en doorzetters. Gent mag fier zijn, niet alleen op burgemeester Daniël Termont (sp.a) maar ook op deze geëngageerde drievuldigheid en nog andere knappe Gentse sp.a-vrouwen. Vind ik.

Monique Schrans, Gent

Trein der traagheid (1)

Het eerste semester 2007 reden op de tien grootste lijnen van de NMBS in de ochtendspits 85,52 procent treinen stipt in Vlaanderen en 87,22 procent in Wallonië. Conclusie: 1,70 procent minder slecht in het zuiden van ons land.

Lucien Engels, Mechelen

Trein der traagheid (2)

De nieuwe cijfers van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers geven weer wat de meeste pendelaars ervaren: ondanks de belofte van Infrabel vorig jaar (stiptheid, stiptheid, stiptheid) gaat de algemene dienstverlening erop achteruit.

Kurt Boets, via onze website

Weekendhuisjes

Permanent in weekendhuisjes wonen mag niet. Deze mensen wisten goed genoeg wat ze aan het doen waren. Een weekendhuisje bouwen en er permanent verblijven is een beetje zoals door het rood licht rijden omdat er toch geen politie kijkt. En als de gemeente toch iets doet: dan maar hopen op regularisatie. Als er een prijs was voor schaamteloosheid, hebben ze zeker gewonnen.

B. Devolder, Kortrijk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234