Donderdag 17/10/2019

Update

Wereld verloor in 2008 bijna 15 procent van zijn miljonairs

Beeld UNKNOWN

De wereldwijde economische crisis die in 2008 losbarstte, heeft ook de rijken der aarde geen goed gedaan. Zo verloor België in dat jaar 12.400 miljonairs, wat een verlies van 17,3 procent betekent. Wereldwijd daalde het aantal rijken met 14,9 procent. De superrijken, mensen met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar, zagen hun rangen met bijna een kwart, of 24,6 procent slinken. Het gezamenlijke vermogen van rijken en superrijken nam met 19,5 procent af tot 32.800 miljard dollar.

Hardste klappen voor de rijksten
Dat blijkt uit het dertiende jaarlijkse World Wealth Report van vermogensbeheerder Merril Lynch en consultingbedrijf CapGemini. "High net worth individuals (HNWI's) of mensen met een vermogen van minstens 1 miljoen dollar en ultra high net worth individuals (Ultra-HNWI's), mensen met minstens 30 miljoen dollar aan vermogen, hebben de crisis ook gevoeld", zegt Tomas Murillo van Merril Lynch. "Het totale vermogen van de hele groep zakte tot 32.800 miljard dollar, een daling van 19,5 procent. De klappen vielen vooral bij de Ultra-HNWI's, wier aantal met 24,6 procent daalde en wier totale vermogen met 23,9 procent afnam. Een aantal van hen zijn afgedaald tot de categorie van HNWI's, waardoor die groep kleinere verliezen kende."

China rukt op
De geografische spreiding van deze rijken en superrijken is grotendeels gelijk gebleven. De Verenigde Staten, Japan en Duitsland tellen nog steeds de grootste groepen, maar voor het eerst staat China, voor Groot-Brittannië, op de vierde plaats, terwijl Brazilië van de twaalfde naar de tiende plaats in de rangschikking is opgeklommen. Hongkong, Rusland en India hebben de meeste miljonairs verloren.

Minder risico's
De rijken van de wereld zijn ook nader op hun centen gaan letten, stellen Merril Lynch en CapGeminie vast. "Ze hebben hun investeringen in aandelen sterk teruggeschroefd en zijn hun geld gaan beleggen in minder risicovolle producten zoals obligaties of andere beleggingen met vaste rentes, of in cash- of depositorekeningen, veelal in lokale banken", gaat Tomas Murillo verder. "Algemeen wordt er meer in eigen regio geïnvesteerd en minder in het buitenland. Ook in vastgoed is er meer geld gestoken."

Minder geld voor luxeproducten
Ook aan luxeproducten is er minder gespendeerd. Kunst en sieraden deden het als veilige investeringen nog behoorlijk, maar reizen en luxeconsumptiegoederen helemaal niet. Alleen op gezondheid en wellness werd er niet bespaard, wel integendeel. Goede doelen konden dan weer op minder geld rekenen, behalve in Japan, waar de rijken net meer aan filantropie deden.

Goede vooruitzichten
Volgens Merril Lynch en Capgemini zijn er wel goede vooruitzichten. "Vanaf 2010 zou de vermogensgroei van de rijken en superrijken, samen met het economische herstel, weer vooruitgaan. Tot 2013 verwachten we een jaarlijkse groei van 8,1 procent, tot een totaal vermogen van 48.500 miljard dollar. Tegen die tijd zal Azië en het Stille Oceaangebied waarschijnlijk Noord-Amerika hebben ingehaald als regio met de meeste miljonairs." (belga/eb)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234