Donderdag 07/07/2022

Wereld telt 30 miljoen slaven

NaQatarendeEUisnuook berekend hoeveel slaven er op de hele wereld zijn. Met liefst 30 miljoen zijn ze, de verworpenen der aarde. 'De globalisering maakt uitbuiting acuter dan vroeger.'

Eerst in het nieuws waren de Zuid- Aziatische voetbalslaven die in Qatar WK-stadions bouwen. Begin deze week kwamen daar de 880.000 sla- ven in de Europese Unie bij. En nu is er de Global Slavery Index (GSI), van de door onder meer Hillary Clinton en Tony Blair geprezen Walk Free Foundation, waaruit blijkt dat onze wereld bijna 30 miljoen 'moderne'
slaven telt. Dat zijn meer slachtoffers van slavernij, mensenhandel en gedwongen arbeid dan ooiteerderberekend. De internationale arbeidersorga- nisatie (IAO) telde 21 miljoen slaven, maar dat is onder meer zon- der gearrangeerde huwelijken. Terzijde: werkende armen of flexijobbers tellen hier niet mee. "Een algemeen gangbare definitie van slavernij is er niet", zegt Jan Wouters, hoogleraar internationaal
recht (KU Leuven). "De klassieke juridische definitie
van slavernij spreekt van een persoon die (deels) zijn eigendomrecht ver- liest. De GSI gaat ruimer en zet de fei- telijke beroving van iemands vrijheid centraal, onder meer via mensen- handel, dwanghuwelijken, kinderex- ploitatie en gedwongen arbeid."
Die laatste definitie hanteert ook Anti-Slavery International (ASL), de oudste internationale mensenrech- tenorganisatie,diealsinds 1839 strijdt tegen slavernij. "We leven in de illusie dat slavernij een fenomeen is uit de geschiedenis. Doch niets is minder waar", vertelt voorzitter Aiden mcQuade vanuit Londen.
"Slavernij in de ruime betekenis is door de globalisering acuter dan vroeger", zegt Wouters. "De uitbui- ting is grootschaliger, internationa- ler en meer georganiseerd. De mobiliteit is enorm toegenomen, en de beenharde concurrentie op de mark- ten maakt zwakkere groepen, vooral in ontwikkelingslanden, nog kwets- baarder voor misbruik."
De voorbeelden zijn dan ook tal- rijk: Qatar, zwart-Afrika, India (met 14 miljoen slaven wereldwijd kop- loper), Oezbekistan, waar ieder jaar rond deze tijd een miljoen slaven katoen plukken nadat ze zijn 'weg- geplukt' uit hun eigen leven, aldus The Economist. En ook België: 1.448 'moderne slaven' volgens de index, meestal economisch of seksueel uit- gebuit. Al is lang niet elke slaaf hier gekend. "België telt een 500-tal erkende slachtoffers van slavernij", zegt Patsy Sörensen van Payoke, een van de drie Belgische opvangorga- nisaties voor 'moderne slavernij'. "Het topje van de ijsberg. Veel slachtoffers durven of kunnen zich niet uitspreken."
Dat maakt dat de internationale gemeenschap- met 12 goedgekeurde conventies - al decennia vruchteloos slavernij probeert uit te roeien. "Nochtans kan het in één generatie",zegtMcQuade. "Kan, want de centrale spelers - vakbonden, bedrijven, supranationale instanties - handelen niet naar beho- ren. Ze vergissen zich dat economi- sche vooruitgang slavernij zal uit- roeien. Belangrijker is om te werken aan de politieke dimensie. De meest slaven zijn namelijk sociaal uitgestoten; etnische minderheden in India, migranten in Europa." Uit hun land gelokt met valse beloftes, in de hoop armoede, conflicten, of economische ongelijkheid te ontvluchtten, zegt Sörensen. "Maar als we daarmee beginnen: zorgen dat mensen niet moeten weggaan uit hun land, dan zullen ze alvast minder in de val trappen van mensen zonder scrupules."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234