Maandag 16/09/2019

Wereld telde nooit meer rijken

Beeld UNKNOWN

Nooit waren er in de wereld zo veel rijke mensen als vandaag. Het aantal dollarmiljonairs bedroeg vorig jaar 10,9 miljoen, wat meer is dan de piek van 10,1 miljoen uit 2007. Daarmee hebben de rijken de financiële crisis achter zich gelaten. Het aantal dollarmiljonairs groeide in België sterker dan in Europa in zijn geheel, al is er een risico dat de schuldencrisis ook ons land aantast. Dat stelden Capgemini en Merrill Lynch in hun World Wealth Report.

Wie zich bij een rijke een 65-jarige man in gestreept maatpak voorstelt, leeft in het verleden. Dollarmiljonairs zijn steeds vaker jonger dan 45, komen uit de regio Azië-Stille Oceaan en zijn vrouwen. Hoewel het aantal jonge rijke vrouwen nog altijd een minderheid vormt in het totale plaatje, zijn er toch demografische verschuivingen bezig.

Het aantal dollarmiljonairs onder de 45 jaar groeide van 13 procent in 2008 naar 17 procent vorig jaar. In Azië, met uitzondering van Japan, maken de jonge rijken nu al 41 procent van de totale populatie dollarmiljonairs uit. Het aantal vrouwen steeg van 24 naar 27 procent.

42.700 miljard dollar
Samen waren de dollarmiljonairs - mensen die, exclusief hun eerste woning, een te beleggen vermogen hebben van meer dan één miljoen dollar - in 2010 goed voor een vermogen van 42.700 miljard dollar. Dat is bijna 10 procent meer dan de 39.000 miljard dollar van het jaar daarvoor.

Noord-Amerika telt nog altijd de meeste dollarmiljonairs, maar voor het eerst gaat Azië (de regio Azië-Stille Oceaan) Europa in aantallen voorbij. In 2009 hadden de Aziatische miljonairs de Europese rijken al in vermogen overvleugeld.

Ondanks de forse groeipercentages in opkomende economieën als India en China, woont meer dan de helft (53 pct) van alle dollarmiljonairs nog altijd in de VS, Japan en Duitsland. India stijgt naar de twaalfde plaats, ten nadele van het onder een hoge schuldenlast gebukt gaande Spanje dat naar plek 14 zakt.

België telt 75.600 dollarmiljonairs, of 9,8 procent meer dan in 2009, toen er 68.800 waren. In Europa als geheel waren er 6,3 procent meer rijken. Van die ruim 75.000 dollarmiljonairs in ons land zijn er naar schatting 750 tot 1.000 "superrijk", met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar.

Opnieuw risico's nemen
Wat doen dollarmiljonairs trouwens met hun geld? De appetijt om in aandelen, ook risicovolle producten, te beleggen, is duidelijk terug. Het gewicht van aandelen in de portefeuille van de rijken, dat in 2008 was gekrompen tot een kwart, is opnieuw gestegen tot 33 procent, het precrisisniveau van 2007. Capgemini en Merrill Lynch verwachten dat dat percentage tegen 2012 nog groeit naar 38 procent.

"De dollarmiljonairs hebben duidelijk opnieuw meer vertrouwen in de markten en zijn weer bereid risico's te nemen", zei Martin Dieussaert, vicevoorzitter Financiële Diensten van Capgemini België. (belga/gb)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234