Zondag 28/05/2023

AchtergrondGelekte naaktfoto's

Werden BV's in de val gelokt via een vals profiel op sociale media?

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Nu Peter Van de Veire en Stan Van Samang bekendmaakten dat hun naaktfoto’s zijn gelekt, speelt de vraag wie hun expliciete foto’s verder heeft verspreid. Het lijkt erop dat ze onafhankelijk van elkaar in de val gelokt zijn.

Erwin Verhoeven en SF

De naaktfoto’s van Stan Van Samang, Peter Van de Veire en andere BV’s werden de voorbije weken in sneltempo verspreid via sociale media. Over hoe en waarom die beelden verspreid zijn, doen inmiddels de wildste geruchten de ronde.

“Verhalen die compleet verzonnen zijn en die getuigen van een heerlijke, maar gevaarlijke fantasie”, omschreef Van de Veire die geruchten in een mededeling in zijn ochtendshow vanmorgen. Aan hun omgeving legden de bekende Vlamingen uit dat ze onafhankelijk van elkaar in de val gelokt zijn.

“Stan Van Samang is zwaar geschokt dat sommigen zijn vertrouwen grof misbruikt hebben. Kennelijk uit geldgewin en met de bedoeling hem, zijn familie en zijn fans te schaden, verspreidden ze intieme privébeelden en een opname”, zegt zijn advocaat Tom Bauwens. Van Samang was de eerste bekende Vlaming die naar buiten kwam met het verhaal. “Hij beseft dat hij nooit vertrouwen had mogen schenken aan de persoon die de beelden ontving.”

Maar wie was die persoon dan? Volgens verschillende advocaten zijn de bekende Vlamingen bewust in de val gelokt door iemand met een vals profiel op sociale media. Zoiets heet catfishing. De personen achter die valse profielen gebruiken zelf foto’s, ook expliciete beelden, die op internet circuleren.

Ze gebruiken die uitgebreide fotoverzameling en spelen hun overtuigingskracht uit in chatgesprekken om gaandeweg het vertrouwen van hun slachtoffers te winnen. Voor het slachtoffer in kwestie lijkt het om een levensechte persoon te gaan. Zo gaan beide partijen telkens verder en geven ze zich uiteindelijk letterlijk bloot. De naaktbeelden van het slachtoffer worden vervolgens verzameld en verspreid via sociale media, of zelfs te koop aangeboden via websites. Het onderzoek moet uitwijzen of dat ook hier het geval was.

Dwangsommen

Tot gisteravond communiceerden de BV’s noch hun management officieel over de zaak. Eén van hen nam eind vorige week wel de Mechelse advocaat Kristof Neefs onder de arm om de satirische website ’t Scheldt te vragen (geanonimiseerde) beelden te verwijderen. Toen daar geen gevolg aan gegeven werd, stapte Neefs naar de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen met een eenzijdig verzoekschrift. Dat kan sinds kort in deze materie op basis van het zeer recente artikel 584, 7de lid van het gerechtelijk wetboek. ’t Scheldt kreeg een verbod om de beelden nog online te laten staan. Bij overtreding werd een dwangsom opgelegd van 5.000 euro per uur.

Stan Van Samang en Peter Van de Veire. Beeld belgaimage/vrt
Stan Van Samang en Peter Van de Veire.Beeld belgaimage/vrt

De advocaten van Stan Van Samang ondernamen gisteren een gelijkaardige demarche bij de voorzitter van de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel. Die legde op hun vraag meteen het verbod op om de beelden nog te verspreiden. Ook ze bewaren is verboden. De rechter heeft verder alle technologiebedrijven het bevel gegeven om de foto’s en filmpjes “van hun infrastructuur te verwijderen” en ze niet meer toegankelijk te maken. Wie deze beslissingen naast zich neerlegt, riskeert een dwangsom van 10.000 euro.

Klacht

Daarnaast zetten de advocaten nog een andere stap: klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter tegen onbekenden. Dit betekent dat er nu een gerechtelijk onderzoek start naar de verspreiding van de beelden. Een misdrijf dat volgens artikel 371 van het strafwetboek gesanctioneerd wordt met een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar. Indien het verspreiden ‘met winstbejag’ gebeurde of ‘uit kwaadwillig opzet’, ligt de lat op minimaal één jaar en komt daar ook nog eens een boete van 200 tot 10.000 euro bovenop. Die straffen zijn pas onlangs – op 1 juli 2020 – nog aangescherpt.

Dat Van Samang als eerste naar buiten komt en klacht indient, is niet geheel onverwacht. Zijn management wilde al sinds vorige week pro-actief communiceren over de zaak. Maar toen bleven de rangen, ongetwijfeld op vraag van de andere twee, nog gesloten. Bovendien, zo zei advocaat Patrick Hofströssler gisteravond in VTM Nieuws, wilden Van Samang en zijn advocaten zeker zijn dat hun actie kans op slagen heeft. “Dat vergde enige voorbereiding.” Gisteren zette Van Samang dan toch de stap.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234