Zondag 21/07/2019

Werd MH17 met BUK-raket neergehaald?

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid geeft geen antwoord op de vraag waardoor en door wie het Malaysia Airlines-toestel is neergehaald. Maar de conclusie dat het toestel is doorboord door een groot aantal objecten die het vliegtuig van buitenaf raakten, past wel in de theorie dat de MH17 is neergehaald met een mobiele luchtdoelinstallatie van het type SA-11, ook wel BUK genoemd.

SA-11-raketten, of BUK-raketten, hebben een bereik van ruim 20 kilometer en ontploffen ongeveer 100 meter van hun doel. Het resultaat is dat het doel wordt getroffen door een regen van fragmenten.

Al direct na de ramp werd gespeculeerd dat het toestel met een BUK zou zijn neergehaald, waarschijnlijk door de pro-Russische rebellen die het toestel voor een Oekraïens militair vliegtuig aanzagen. Er zijn verscheidene sterke en minder sterke aanwijzingen die in die richting duiden.

Vlak na het neerschieten van het toestel meldde Igor Strelkov, de militaire commandant van de rebellen, op Vkontakte (het Russische Facebook): "Bij Torez hebben we zojuist een Antonov-26 neergehaald. We hadden hen toch gewaarschuwd: niet in ons luchtruim vliegen."

Nadat gebleken was dat het niet om een Oekraïense Antonov ging, maar om een passagierstoestel van Malaysia Airlines, werd de boodschap haastig weggehaald van de pagina met de mededelingen van Strelkov.

De rebellen ontkennen nog steeds dat zij over een BUK beschikten. Enkele weken daarvoor hadden zij echter gemeld dat zij een BUK-installatie hadden buitgemaakt op het Oekraïense leger. De Russische ultranationalist Sergej Koerjagin meldde drie dagen voor de aanslag op het toestel dat "onze getalenteerde technici" bezig waren die te repareren.

Op Twitter en andere sociale media waren foto's en videobeelden te zien van een BUK-lanceerinstallatie die op een dieplader wordt vervoerd in de buurt van Snizjnje en Torez, niet ver van de rampplek.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten meldden dat zij vlak voor de ramp een signaal hadden opgevangen van een radar van een BUK-installatie in het rebellengebied. Tot nog toe hebben de Verenigde Staten geen details vrijgegeven.

Opnamen van gesprekken tussen rebellencommandanten die de Oekraïense geheime dienst SBOe zou hebben onderschept, wijzen erop dat de rebellen dachten dat het om een militair vrachttoestel ging. Volgens de rebellen zijn die opnamen niet echt.

Verslaggever John Sweeney van de Britse omroep BBC suggereert op basis van gesprekken met ooggetuigen in het gebied dat de BUK-lanceerinstallatie werd bediend door een eenheid uit Rusland. Dat leidden zij af uit hun uniformen en het zeer gedisciplineerde optreden van de mannen.

Ook spraken zij volgens die ooggetuigen zuiver Russisch, niet met een zachte 'g' zoals de Russen in Oekraïne. De commandant van de eenheid zou een duidelijk Moskous accent hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden