Maandag 17/05/2021

Werd de 'killer' in het bos geëxecuteerd?

Werd de 'killer' van de Bende van Nijvel in de nacht van 9 op 10 november 1985 in het Bois de la Houssière geëxecuteerd en werd zijn lijk elders gedumpt? Dat is wat de speurders denken na verder onderzoek van twee vorige week gevonden kogelkoppen en hulzen. 'Wat de getuigen die ons deze plek aanwezen mogelijk zagen, was het inladen van het lijk, net na de executie door zijn kornuiten.'

Braine-le-Comte / Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Speurders van de Cel Waals-Brabant (CWB), de Civiele Bescherming en het DVI-team hebben gisteren dan toch stoffelijke resten ontdekt in het Bois de la Houssière. Op twee plaatsen zelfs. Helaas: de menselijke resten, twee hoopjes houtskool, dateren uit de Merovingische periode, ergens rond 2.800 jaar voor Christus. "Archeologen zijn met schopjes ter plaatse gekomen", zegt Eddy Vos, de Nederlandstalige onderzoeksleider van de CWB. "Ze zijn erg tevreden."

Hoewel met de laatste nog af te graven vierkante meters de kans op de vondst van het verhoopte lijk verkleint, is ook de CWB niet ontevreden over het resultaat van een week graven in het bos. De aandacht ging vorige week vooral naar de vondsten van wat oude frankstukken en een vermolmde jas. De CWB beschouwt de vondst van twee hulzen en twee kogelkoppen (9 mm), donderdag, nu als de belangrijkste oogst.

De koppen en de hulzen werden, telkens dichtbij elkaar, aangetroffen met daartussen een afstand van ruim tien meter. Vrij exact op de plaats waarover een koppel verklaarde dat het in de nacht na de raid in Aalst op 9 november 1985 twee mannen zag staan naast een Golf GTI en een 'menselijke gedaante' zag liggen op de grond. Tijdens de vlucht van de Bende uit Aalst werd de 'killer' onder vuur genomen door een agent die tot vandaag denkt dat hij minstens één keer raak trof. De CWB kwam zo tot de hypothese dat de overige Bende-leden de 'killer' die nacht in het bos gingen begraven.

Redenen zat om in die richting te denken. Na Aalst hielden de moordpartijen van de Bende van Nijvel (28 doden) vanzelf op. Diezelfde nacht dumpte de Bende het gros van haar arsenaal in het vlak bij het Bois de la Houssière gelegen kanaal Brussel-Charleroi in Ronquières. De nacht daarop, 10 op 11 november, werd een bij zeker twee overvallen gebruikte Golf GTI in brand gestoken in datzelfde bos. "De Bende heeft zichzelf die nacht opgedoekt, dat lijkt vast te staan", zegt Vos. "Of het koppel getuige was van voorbereidingen om het lijk van de 'killer' in dat bos te begraven, is voor ons nu iets minder evident."

Er zijn maar twee wapentypes waarmee de donderdag gevonden munitie in 1985 kon worden afgevuurd: een Scorpio-machinegeweer of een Ingram 9 mm court. Beide types waren in die tijd erg gewild in het gangstermilieu maar ook vrij zeldzaam. Twee Ingrams werden op 30 september 1982 door de Bende van Nijvel buit gemaakt bij de roof bij wapenhandelaar Daniel Dekaise in Waver. De ene Ingram ('9 mm para') werd gebruikt bij de overvallen in Overijse en Eigenbrakel en in Aalst. Bijbehorende munitie werd toen teruggevonden.

Met de andere Ingram ('9 mm court'), iets minder krachtig, is voor zover bekend nooit door de Bende geschoten. Vanuit Aalst kwamen er destijds wel getuigenissen over hoe één dader een machinegeweer op de rug droeg. Hij heeft er niet mee geschoten en op de nadien verspreide robotfoto's (zie illustratie) werd een ander type afgebeeld. Speurders gingen er echter jaren geleden al vanuit dat het hier de tweede bij Dekaise gestolen Ingram betrof.

"Geef toe, het is onwaarschijnlijk toevallig dat we precies op de door dat koppel aangewezen plek die hulzen en die kogelkoppen aantreffen", zegt Vos. "We zitten nog steeds in het stadium van de hypothesen, maar je zou kunnen veronderstellen dat de 'killer' in Aalst wel degelijk ernstig werd verwond. En dat wat de getuigen die deze plek aanwezen zagen, het inladen van het lijk was, net nadat de 'killer' was geëxecuteerd door zijn kornuiten."

De locatie van koppen en hulzen kan wijzen op een executie. Voor een genadeschot van op een meter of tien is de Ingram 9 mm. court een meer voor de hand liggend wapen dan de rest van het Bende-schiettuig. Labo-onderzoek moet volgens Vos vrij snel kunnen uitwijzen of de munitie is afgevuurd met een Scorpio dan wel een Ingram. "Is het dat laatste, dat lijkt dit een meer dan betekenisvol puzzelstuk te zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234