Dinsdag 27/09/2022

NieuwsMondmaskers

Werd België opgelicht bij aankoop miljoenen mondmaskers? Politieonderzoek brengt ex-minister in verlegenheid

De Belgische overheid kocht in juni vorig jaar stoffen mondmaskers bij een onbekende Luxemburgse firma. Beeld Photo News
De Belgische overheid kocht in juni vorig jaar stoffen mondmaskers bij een onbekende Luxemburgse firma.Beeld Photo News

De deal die de Belgische overheid vorig jaar sloot met een obscure Luxemburgse vennootschap voor de aankoop van miljoenen stoffen mondmaskers blijkt erg verdacht. In verschillende landen deed de politie dinsdag huiszoekingen en dat brengt vooral ex-defensieminister Philippe Goffin (MR) in verlegenheid. Lieten hij en het leger zich oplichten?

Jeroen Bossaert

Vorig jaar kon iedere Belg bij de apotheker twee stoffen mondmaskers afhalen. Gratis en voor niks. Een cadeautje van de regering-Wilmès. Die had eind april 2020 beslist dat mondmaskers een belangrijk onderdeel zouden worden van de exitstrategie en wou een geste doen aan de bevolking. Omdat het razendsnel moest gaan, schoof zowat ieder kabinet de hete aardappel door. Uiteindelijk belandde de opdracht bij toenmalig minister van Defensie Philippe Goffin (MR), die de aankoopdienst van het leger inschakelde.

Hoewel heel wat Belgische textielfirma’s hun kans waagden om de lucratieve opdracht in de wacht te slepen, koos Defensie tot ieders verbazing voor de Luxemburgse firma Avrox. Die mocht het leeuwendeel van de 20 miljoen maskers leveren en zou daarvoor 37,5 miljoen euro incasseren. Avrox bleek een onbekend bedrijfje met hoofdzetel in Luxemburg en had veel weg van een postbusfirma.

Avrox had bovendien geen enkele ervaring in de textielsector. Het stond onder meer geregistreerd als verhuurder van wagens en werd geleid door een voormalige voetbalmakelaar en een ex-restauranthouder. De belangrijkste aandeelhouder bleek een Jordaanse miljonair. Dat uitgerekend zo’n trio de overheidsopdracht in de wacht sleepte, zorgde in juni vorig jaar al voor kritiek van zowel de Belgische textielsector als van oppositiepartijen N-VA en Vooruit.

Onderzoek in stroomversnelling

Vlak voor de zomer diende een benadeelde firma klacht in bij het parket in Brussel. Er waren volgens de klacht vermoedens van fraude. Het parket opende een onderzoek en liet de anticorruptiediensten van de federale politie naar aanwijzingen speuren. Dat onderzoek nam tien maanden in beslag en is nu in een stroomversnelling terechtgekomen. “Dinsdag werden huiszoekingen uitgevoerd in verschillende landen”, bevestigt het parket van Brussel. “Dat gebeurde onder Europese coördinatie.” Volgens onze informatie nam de politie computers, documenten en smartphones in beslag. Onder meer op de hoofdzetel van Avrox in Luxemburg.

De lijst met strafbare feiten die het parket onderzoekt, is lang. Het gaat om mogelijke oplichting, vervalsing van documenten, witwassen en de belemmering van een overheidsopdracht. Bij Defensie werd geen huiszoeking uitgevoerd, al vroeg de politie daar enkele maanden geleden wel het volledige aankoopdossier op. In dat dossier zit minstens één stuk dat de speurders met bijzondere aandacht bestudeerden.

Ex-defensieminister Philippe Goffin (MR). Beeld Photo News
Ex-defensieminister Philippe Goffin (MR).Beeld Photo News

Het gaat om de referentie die Avrox gebruikt heeft om aan Defensie te bewijzen dat het ervaring had met de aankoop en distributie van stoffen mondmaskers. Die referentie was cruciaal, want zonder kon de firma nooit in aanmerking komen voor de Belgische deal. Hoewel Avrox volstrekt onbekend was in de sector, zwaaide het met een factuur die moest aantonen dat ze in april al eens één miljoen maskers had geleverd. Aan wie? Dat bleef een groot geheim.

Zowel Avrox als minister Goffin en Defensie weigerden bekend te maken wie de mysterieuze eerste klant van de firma was geweest. Goffin verklaarde in het parlement dat het om ‘een andere staat’ ging en ook Defensie bevestigde in december aan deze krant dat het om een buitenlandse overheid zou gaan. Dat bleek onjuist. Wij konden in januari de echte factuur inkijken en stelden vast dat die gericht was aan een piepkleine consultancy-vennootschap op het eiland Mauritius: Bright Periods Consulting. De oprichter van die vennootschap, de Braziliaan Flavio De Gos Barra, bleek bovendien al jaren een hechte vriend van de oprichters van Avrox. Mogelijk vermoeden de speurders dat zij onder één hoedje speelden en dat de referentie vervalst werd om de overheidsopdracht binnen te halen.

Gerold?

Als dat bevestigd zou worden, dan is de Belgische overheid gerold voor tientallen miljoenen euro en werden Belgische textielfirma’s onterecht opzijgeschoven. Bovendien rijst dan ook de vraag of bevoegd minister Goffin en Defensie nalatig zijn geweest. “Dit moet tot op het bot uitgezocht worden”, zegt Kamerlid Michael Freilich (N-VA), die in mei vorig jaar als eerste de kat de bel aanbond. “Ik ben tevreden dat er concrete stappen worden gezet door het gerecht en zal ook in het parlement de kwestie blijven aankaarten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234