Maandag 20/09/2021

Interview

Werchter-organisator Herman Schueremans: ‘Ik zou al blij zijn als concerten in september weer kunnen opstarten’

Herman Schueremans Beeld Photo News
Herman SchueremansBeeld Photo News

Niet alleen Rock Werchter, maar ook alle spin-offs zullen deze zomer niet mogen plaatsvinden. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad gisteren beslist. Organisator Herman Schueremans (66) is niet verbaasd.

Rock Werchter had al 65.000 kaartjes verkocht, TW Classic met Sir Paul McCartney al 41.000 en Werchter Boutique met Taylor Swift een kleine 30.000. Maar het feestje gaat niet door. “Het is wat het is, het huiswerk was gemaakt, alleen de zon moest nog schijnen”, zucht Herman Schueremans. “Maar er zijn erger dingen in het leven. Samen zijn we sterk, laat ons creatief zijn en onszelf relativeren. En laat artiesten nu maar nieuw materiaal schrijven, zodat de platenoogst groot is.”

Had u deze nieuwe maatregelen verwacht?

“Er hing niet alleen een virus in de lucht. Dit was een verhaal van voortschrijdend inzicht. Toen virologen wereldwijd en meneer Van Ranst bij ons zich hebben uitgesproken, wisten we hoe laat het was. Ik dacht nog, had die mij niet eerst even kunnen bellen? (lacht) Met de dag werd echter duidelijker hoe groot het probleem was. We hebben overlegd met andere festivals, in binnen- en buitenland. We wilden absoluut een domino-effect aan annulaties vermijden. Maar dan viel het Britse Glastonbury weg, een festival dat altijd wat eigenzinnig bezig is geweest. En nog enkelen volgden. En zo viel het economisch systeem van een festivaltournee voor de artiesten wat weg.”

Het officiële bericht van Rock Werchter luidt: met onze ticketpartner worden momenteel verschillende pistes onderzocht. Welke optie zijn er dan?

“Op 10 maart hebben we contact genomen met minister Nathalie Muylle (federaal minister van Werk, Economie en Consumenten van CD&V, RB) om een ‘no refund’-systeem goed te keuren. De bedoeling was dat mensen niet plots massaal in paniek hun tickets wilden terugbetaald zien. In plaats daarvan blijven die tickets nu geldig voor dezelfde, uitgestelde show. Daar heeft men snel op ingespeeld, en onze Belgische wetgeving is intussen door heel wat landen gekopieerd. Intussen is die wet ook uitgebreid tot festivals en grote manifestaties, waar de wet voorziet dat je ticket geldig blijft voor eenzelfde soort evenement binnen de twee komende jaren.

“Idealiter zouden we graag hebben dat mensen uit solidariteit hun voucher opnemen en volgend jaar terugkomen. Zowel voor de grote als kleine festivals of zaalconcerten, zodat de sector kan overleven. Alleen is dat bij shows makkelijker, die worden verplaatst en de kous is af. Bij festivals kan je dezelfde line-up niet garanderen. Daarom is voorzien dat je die voucher kan opnemen in een periode van twee jaar, zodat je keuze hebt mocht de komende editie voor jou wat minder zijn. Al zullen we proberen eenzelfde soort headliners te hebben, met een nog straffere affiche. Maar als we geen gelijkaardige, evenwaardig artiest als Taylor Swift kunnen strikken voor Werchter Boutique, een festival dat is gebouwd rond de headliner, dan moeten we durven een terugbetaling te overwegen.”

Keuzevrijheid voor een komend festival is leuk, maar wat als de festivals deze zomer niet overleven?

“Wij gaan dat althans proberen. Ik vermoed dat een hoop kleinere festivals, die niet zo vroeg met hun voorbereidingen moeten beginnen, zo ook wat minder kosten hebben gemaakt. Maar het wordt voor iedereen krabben. We zullen uitgestelde leningen moeten vragen aan de sponsorende banken, en alle voor handen middelen aanspreken. En ik hoop dat alle fans van onze festivals die een ticket gekocht hebben, het geduld hebben om die voucher pas volgende jaar of over twee jaar op te nemen. De ticketkopers gaan onze festivals redden. Wat dat betreft verwacht ik weinig van de overheid, want zij worden vandaag door iedereen gesolliciteerd.”

Maakt u zich zorgen over het voortbestaan van de sector?

“We zijn allemaal samen rond te tafel gaan zitten: festivals, zalen, clubs. Een symbolisch voorbeeld daarvan is dat we gisteren met de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen dezelfde boodschap de wereld hebben ingestuurd: dat er geen festivals in 2020 zouden zijn. Internationaal wordt ons land benijd voor haar festivals. Wel, nu hebben we samen een probleem. Organisatoren, toeleveranciers, PA-firma’s, cateraars, tentenmannen, freelancers, het verenigingsleven. Een industrie die zichzelf de afgelopen veertig jaar heeft uitgevonden, ligt plots helemaal plat. Het is bemoedigend dat de overheid op bepaalde vlakken steunmaatregelen uitwerkt. En laat dit ook een oproep zijn om ons verder te helpen.

“Ik zou al blij zijn mocht de wereld van concerten in september terug kunnen opstarten in de grote zalen en clubs. Maar we weten dat wij de laatste sector zullen zijn die terug mag heropstarten, omdat evenementen waar veel mensen worden samengebracht nu eenmaal risico’s met zich meebrengen. In die zin vind ik het prima dat onze overheid grote evenementen tot eind augustus heeft durven bannen. Zo weten we waar we staan, en kunnen we hopelijk bijdragen aan het indijken van het virus. En laat de researchers nu maar eerst hun werk doen, hopelijk zijn er snel vaccins.”

Had u zich tegen de annulatie door pandemie kunnen verzekeren?

“De vorige jaren hadden wij met Rock Werchter een verzekering. Na de aanslagen in Brussel, of de grote wateroverlast in 2016, hebben we daar gebruik van kunnen maken. De verzekering was onze grootste fan, ze hebben ons toen geholpen om het hele terrein vol te storten met wit zand, opdat alles toch kon doorgaan. Alles was beter dan vijf en een halve boot te moeten betalen als we moesten annuleren. Begin februari wilden we eenzelfde verzekering nemen, omdat we pas dan onze kosten voor deze editie kennen. Alleen heeft het virus ons in snelheid gepakt. Sinds 23 januari werd het onmogelijk dat nog te doen.

“Dit jaar zijn we dus zoals de meeste festivals in Europa niet verzekerd. Maar ik vraag me ook af of de verzekeringen die bijvoorbeeld de Olympische Spelen dekken, dit wel zullen overleven. En of zulke verzekeringen in de toekomst nog wel betaalbaar zullen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234