Zaterdag 28/01/2023

Wendy Van Wanten: "Ingrepen om er jonger uit te zien? Nee, bedankt"

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Terwijl Wendy ons stralend begroet, kunnen wij maar één ding denken: "Dat kan niet anders dan een foutje op haar Wikipedia pagina zijn." Daarop ontdekten we niet alleen dat de goedlachse Oostendse de volgende dag jarig is, maar ook dat ze zesenvijftig kaarsjes uitblaast. Zesenvijftig? Dat kunnen wij van Goesting Magazine zelfs met de grootste wil van de wereld niet geloven.

Sarah Saelens

Verjaar je graag of staan er voor jou al voldoende kaarsjes op de taart?
Wendy Van Wanten: "Ik schrik er vooral van dat het zo vlug gaat. Zesenvijftig, dat begint al te tellen, hé? Over vier jaar word ik zestig. Zie ik daar tegenop? Ik vind het in de eerste plaats spannend, want ik ben bijzonder benieuwd wat Moeder Natuur met mij gaat uitspoken. Zeker omdat ik het allemaal zo natuurlijk mogelijk wil beleven. Ik heb nog nooit aan mijn lichaam laten prutsen om er jonger uit te zien en dat ben ik voorlopig ook niet van plan."

Dat lijkt ons ook niet nodig. Vertel ons je geheim, hoe blijf jij zo goed bewaard?
"Misschien dankzij die extra jodium in de zeelucht? (lacht) Nee, een beautygeheim heb ik niet. Ik ben alleszins niet fanatiek met mijn uiterlijk bezig. Ik verzorg me wel, maar ik ga bijna nooit naar een schoonheidsinstituut of zo. Gewoon mezelf zijn misschien? Ik voel me nog altijd even dynamisch als een vijfentwintigjarige en dat straal ik volgens mij uit. Ook mijn kindjes houden me uiteraard jong en actief. Veel vrouwen van mijn leeftijd bouwen al een beetje af: de kroost is het huis uit en ze kunnen eindelijk aan zichzelf denken. Ik moet 's morgens nog achter de jongste twee aanhollen om hen op tijd op school te krijgen en dat is wel een serieus verschil natuurlijk."

"Over vier jaar word ik zestig. Ik schrik ervan dat het zo vlug gaat"Beeld Steven Richardson

Een tijdje geleden waren alle ogen gericht op de diepe decolleté van Susan Sarandon. Er werd gefluisterd dat het te sexy was voor iemand van negenenzestig. Hou jij daar rekening mee?
"Eigenlijk wel. Versta me niet verkeerd, van mij mag je op elke leeftijd wat bloot laten zien, maar het moet esthetisch verantwoord blijven. Nu ik wat ouder word, kleed ik me niet meer zo extravagant als vroeger. Jane Fonda is op dat vlak mijn grote voorbeeld: ze is al bijna tachtig, maar gaat heel vrouwelijk en toch klassevol gekleed."

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Toch stond je nog niet zo lang geleden in bikini op de cover van Story...
(lacht) "Tja, dat is ook de manier waarop de media mij graag in beeld brengen natuurlijk. Als ze een foto van mij publiceren, leggen ze graag de nadruk op mijn decolleté. Dat idee om in bikini te poseren in de sneeuw ontstond in een humoristische beu en natuurlijk ben ik dan zo zot om daarop in te gaan. Dat Story die ene foto op de cover zou plaatsen, had ik op voorhand kunnen raden."

Wees gerust, je zag er goed uit. Strak in het, euh, badpak.
"Dankjewel! Ik ben nochtans absoluut geen fanatieke sporter. Chapeau voor Evy Gruyaert, maar lopen is compleet niet aan mij besteed. Ik heb het geprobeerd, maar ik word er precies ongelukkig van omdat het zo'n eenzame sport is. Nee, als ik voel dat mijn buik een beetje blubbert, ga ik gewoon veel stappen samen met mijn ventje en de honden. Dat is voor mij de leukste manier om veel calorieën te verbranden. Dat en op een podium staan! Een show geven is echt topsport, zeker als je je net zoals ik helemaal geeft op een podium. Achteraf ben ik altijd kletsnat, zo intens is het."

Die met de blote kont

Je staat momenteel op de theaterplanken met Wendy Intiem, een soort van muzikale wandeling doorheen je leven. Welk nummer mag daarbij zeker niet ontbreken?
"Mijn leven werd door veel verschillende muziek bepaald, maar Barbra Streisand verdient een speciale vermelding. Als kind keek ik ontzettend naar haar op en droomde van een leven zoals het hare. Ik zie mij nog zitten als vierjarige op mijn schommel terwijl ik haar liedjes zing. Toen mijn moeder stierf, was het ook haar muziek die me rechthield. Ik leerde al haar teksten vanbuiten en dat leidde me af van m'n verdriet. Maar ook L'important c'est la rose van Gilbert Bécaud mag niet ontbreken. In mijn jonge jaren, toen Wendy nog in haar beginschoentjes stond, mocht ik zijn voorprogramma zingen. Ik heb toen zoveel van hem geleerd dat hij een mooie plek in mijn voorstelling verdient."

In de reacties op Facebook lezen we: "Wauw Wendy, we wisten niet dat jij zo goed kon zingen!" Waarom kennen we die kant van jou minder?
"Op dat vlak kies je je levenswandel nu eenmaal niet zelf. Mijn carrière is mij voor een groot stuk overkomen. Ik ben begonnen als fotomodel, kreeg daarna een rolletje in De PinUp Club en werd in één klap gebombardeerd tot sekssymbool van Vlaanderen. Die vier luttele dagen televisieopnames hebben gek genoeg mijn hele loopbaan richting gegeven. Eigenlijk is Wendy niet meer dan een acteerprestatie, een rolletje dat toen het levenslicht zag. Dat typetje staat eigenlijk haaks op de redelijk preutse dame die ik zelf ben, maar als Wendy iets doet, krijgt ze aandacht. Mensen moeten haar nog maar zien of ze hebben al plezier. En dankzij al die aandacht rond Wendy krijg ik nu de kans om te doen wat ik al van kleins af aan wou doen: zingen. Tijdens Wendy Intiem geef ik mezelf helemaal bloot op muzikaal vlak. Ik haal alles uit de kast en zing zelfs klassieke stukken en een beetje opera."

"Wendy is niet meer dan een rolletje, dat haaks staat op de redelijk preutse dame die ik zelf ben"Beeld Steven Richardson
null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Je zoon Clément is nu zestien. Kan je nog mee met de muziek van die pubers?
"Goh, ik herken wel waar hij naar luistert en ik vind het ook interessant om het een beetje te volgen, maar ik kan geen namen meer onthouden. Rihanna ken ik, en die ene... Die met haar blote kont. (denkt) Miley Cyrus, ja! Waarom hebben die toch allemaal van die ingewikkelde namen? Veel te moeilijk voor mij."

Dictielessen

Tijdens een interview zei je: "Een leven komt met ups en downs. Het golft zoals de zee." Hoe zit het momenteel met de golven?
"Die blijven redelijk stabiel de laatste tijd. (glimlacht) Vroeger zat er veel meer onrust in mij. Terwijl ik toen een constant gevoel had van gemis, heb ik nu een mooi evenwicht gevonden in mijn leven. Ik beleef de momenten bijzonder bewust en haal alles uit elke dag, maar geniet tegelijk ook ontzettend intens van mijn gezinnetje en van de rust. In de zetel liggen, onder een dekentje, met een nootje om te knabbelen. Meer moet dat niet zijn."

Kom je nog vaak aan zee?
"Ik woon nu in Aalter, maar ik keer regelmatig terug naar Oostende. De zee blijft me aantrekken. Er hangen dan ook veel mooie jeugdherinneringen aan vast. Mijn eerste vriendje en mijn eerste kus, dat heb ik allemaal daar beleefd. Maar ik heb niet alleen vreugde gedeeld met de golven, er was ook verdriet. Na de dood van mijn moeder is de zee echt mijn klankbord geweest. Terwijl ik op dat moment als jong meisje worstelde met allerlei fundamentele levensvragen, gaf zij me de kracht en energie om door te gaan. Anderen omhelzen bomen, ik praat met de zee. Nu nog sta ik soms luidop te zingen tegen de golven, net zoals ik vroeger deed."

null Beeld Steven Richardson
Beeld Steven Richardson

Is het voor jou dan specialer om aan de kust of in West-Vlaanderen op te treden?
"Ik vind dat plezant, ja. Dan durf ik wel eens overschakelen naar dialect: 'Je verstoa ginder min toh é?' Toen ik in het begin op tv kwam, werd er altijd wat lacherig gedaan over mijn West-Vlaamse tongval. Voor mijn rol als directrice in Meester! moest ik zelfs dictielessen volgen voor de uitspraak van mijn 'g' en 'h'. Terwijl ons dialect in mijn tijd nog zo bekritiseerd werd, maken ze nu succesvolle televisieseries en liedjes in het West-Vlaams. Een goede evolutie, want zeg nu zelf, wij moeten toch gewoon trots zijn op ons mooie dialect?"

"Ik heb het gevoel dat vrouwen in de showbizz minder lang meedraaien dan mannen, dus ja, ik denk geregeld na over mijn pensioen"Beeld Steven Richardson

Denk je wel eens aan je pensioen nu de zestig langzaam nadert?
"Ik heb het gevoel dat vrouwen in de showbizz minder lang meedraaien dan mannen. Dus ja, daar denk ik geregeld over na. Toch zie ik het nog niet zitten om volledig te stoppen. Niet alleen omdat ik niet kan stilzitten, maar vooral omdat ik het publiek, al die lieve mensen, te hard zou missen. Toen ik vijfentwintig jaar bezig was, ging ik rocklessen volgen. Op mijn zestigste sla ik misschien weer een totaal andere weg in? Al heb ik nu nog helemaal geen idee wat het dan wordt. Misschien stand-upcomedy? Humor is sowieso vreselijk belangrijk in mijn leven en ik heb al heel wat komische rolletjes gespeeld, dus wie weet!"

Wendy Van Wanten

- Pseudoniem van Iris Vandenkerckhove, geboren in 1960 in Oostende.
- Begon haar carrière als fotomodel en draaide daar mee op internationaal niveau.
- Werd beroemd dankzij het soft-erotische programma De PinUp Club, waarin ze als Wendy Van Wanten de brievenrubriek presenteerde.
- Na een succesvolle carrière als mediafiguur, staat ze nu op de planken als zangeres.
- Wendy werd, na twee zonen, in 2008 mama van een dochtertje. Het is de bekroning van haar relatie met Frans, die ze ontmoette dankzij het programma Wie wordt de man van Wendy?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234