Zaterdag 15/05/2021

Welzijnswerk verwijt stad dat ze probleem ontkent, stad wijst op gebrek aan opvang

Illegale vluchtelingen stromen weer massaal toe in Oostende

Oostende wordt de laatste weken weer overspoeld door sans-papiers die de overtocht naar Groot-Brittannië willen wagen. Het lokale Centrum voor Algemeen Welzijnszorg (CAW) trekt aan de alarmbel: de stad doet niet meer dan 'het probleem onzichtbaar proberen maken', door af en toe illegalen op te pakken als de overlast weer te groot wordt.

door lotte beckers

BRUSSEL l Volgens burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) ligt het probleem echter bij een gebrek aan opvang. 'Met meer slaapplaatsen is de zaak zo opgelost.'

"De toestroom van mensen zonder papieren neemt weer gestaag toe", vertelt Tine Wyns van CAW Middenkust. Over hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk. "Per dag melden zich hier zo'n vijftig mensen aan en ongetwijfeld is er een hoop die de weg naar het CAW niet vindt. We merken ook dat de spanningen tussen de illegalen onderling toenemen, een teken dat de groep sans-papiers in Oostende groeit."

Elk voorjaar wordt de badstad overspoeld door vluchtelingen die naar Groot-Brittannië willen. Het goede weer laat hen toe buiten te slapen, in afwachting van de overtocht. "Ze slapen in parken, parkeergarages of appartementsgangen. Mensonterende toestanden, onze huisdieren zijn beter af. Eten doen ze dankzij gratis voedselbedeling, maar soms ook door te stelen. Ze eten wat ze kunnen vinden."

Volgens Wyns is het fenomeen in Oostende erg moeilijk te vatten. "Sommigen hebben effectief geen papieren, anderen verstoppen ze. Maar ook het beleid speelt een kwalijke rol: er wordt vooral geprobeerd het probleem onzichtbaar te maken, waardoor het net moeilijker wordt om greep te krijgen op die mensen. Het vluchtelingenprobleem wordt hier gewoon onder de mat geveegd."

Concreet betekent dat volgens Wyns dat de politie af en toe groepjes illegalen oppakt, zeker nu de toeristen komen. "De politie weet het ook niet meer. Soms worden die mensen vijftien kilometer landinwaarts gedropt, om ervan af te zijn. Pure pesterijen, onder het mom van een 'ontmoedigingsbeleid'." Dat verhaal doet het stadsbestuur overigens af als een fabeltje.

'Probleem zal alleen erger worden'

Het CAW pleit niet voor het aanmoedigen van de illegalen, benadrukt Wyns. "Maar de realiteit wordt ontkend en dat terwijl het probleem bestaat en alleen maar erger zal worden naarmate de zomer dichterbij komt. En wij kunnen deze stroom niet aan." Vorig jaar nog pleitte Wyns voor het installeren van tentenkampen, maar dat voorstel stuitte op een njet.

"Bovendien vergeten velen dat het hier om mensen gaat", gaat Wyns verder. "Onze dienst is totaal overbelast en sommige stemmen - zelfs binnen het stadsbestuur en ons eigen bestuur - opperen dan maar dat we die mensen gewoon de toegang moeten ontzeggen. Maar wij zijn zowat de enige laagdrempelige instantie waar die mensen een douche kunnen nemen of waar ze durven te vertellen dat ze fysieke klachten hebben. Maar het is dweilen met de kraan open."

Het stadsbestuur zelf relativeert de verzuchtingen van het CAW. "We zien niet meer illegalen dan andere jaren", zegt burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a). "Bovendien ontkent niemand de realiteit. Het probleem is dat er te weinig opvangplaatsen zijn, en daarvoor zijn wij afhankelijk van de federale overheid. Mochten we meer plaats hebben, dan was deze zaak makkelijk aan te pakken."

Vandecasteele benadrukt ook dat het om een internationale problematiek gaat. "Een van de fundamentele problemen is dat Groot-Brittannië geen identificatiesysteem kent en daarom als een magneet werkt op illegalen." In het Noord-Franse Calais heeft de politie gisteren ruim 150 illegalen opgepakt. Ook daar stromen sinds jaren honderden clandestiene migranten toe die naar Groot-Brittannië willen.

Tine Wyns (CAW Middenkust):

De politie dropt sans-papiers soms 15 kilometer landinwaarts, om ervan af te zijn

n Hoge hekken en prikkeldraad moeten voorkomen dat illegalen de sporen oversteken om aan de haven te geraken en de overtocht naar Engeland te maken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234