Zaterdag 24/10/2020

Welzijnssector doet tegenbod voor dienstencheques in kinderopvang

Christelijke vakbond en werkgevers stellen voor om cr�ches langer open te houden

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

De vakbond LBC-NVK en het Vlaams Welzijnsverbond (VWV), de werkgevers uit de welzijnssector, lanceren een plan voor soepele kinderopvang. Volgens hen zou er in elke regio opvang mogelijk moeten zijn van zes uur 's morgens tot tien uur 's avonds.

De welzijnssector mengt zich hiermee in het debat dat al maandenlang woedt in de Vlaamse regering over flexibele kinderopvang en dienstencheques. De liberalen zijn hevige voorstanders van de dienstencheques, de Vlaamse ministers Kathleen Van Brempt (sp.a) en Inge Vervotte (CD&V) werken aan een actieplan om de flexibele en occasionele kinderopvang uit te breiden en willen dat vooral doen binnen het bestaande aanbod.

Ferre Wyckmans van het LBC: "Wij geven met ons plan een antwoord op de voorstellen uit de liberale kringen. Dienstencheques mogen niet dienen als methode of product voor sociale dienstverlening." De vakbonden zijn het niet eens met de dienstencheques omdat ze die geldverkwistend vinden en omdat ze vooral tegemoet komen aan het winstbejag van de uitzendkantoren.

Het LBC-NVK, onderdeel van het christelijke ACV, en VWV stellen voor om crèches en buitenschoolse initiatieven langer open te houden. Per regio moeten er dan wel afspraken komen over wie kinderopvang op vroege en late uren zal aanbieden. Ook occasionele, dringende opvang moet kunnen, bijvoorbeeld wanneer een ouder ziek is of solliciteert. Volgens Mark Selleslach van de christelijke bediendebond LBC zijn soepele formules in de klassieke kinderopvang hoe dan ook goedkoper dan thuis een kinderoppas te betalen met dienstencheques. De bond en de werkgevers berekenden ook de kostprijs. Met een budget van 7,5 miljoen euro kan per kind 125 uur extra opvang per jaar gerealiseerd worden als er 10.000 kinderen opgevangen worden.

Vlaams Parlementslid Patricia Ceysens (VLD) verwelkomt het gezamenlijke voorstel. "Ik stel met veel plezier vast dat er ernstig wordt nagedacht over flexibelere opvang. Het is goed dat de collectieve kinderopvang loskomt van haar stroef aanbod. Maar de noodzaak van dienstencheques wordt hiermee niet weggenomen. Zij zijn ook een betaalbare oplossing als je ze beperkt inzet." VLD-voorzitter Bart Somers ziet in het voorstel van de sector een opsteker voor de dienstencheques. Door de flexibelere opvang zal de Vlaamse regering nu zeker voldoende middelen vinden om de thuisopvang via dienstencheques mogelijk te maken, redeneert hij.

Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte en minister van Sociale Economie Kathleen Van Brempt staan achter de voorstellen voor flexibelere opvang. Ze vinden dat die voorstellen hun mening schragen dat flexibele en occasionele opvang het best gerealiseerd wordt binnen het bestaande aanbod. Van Brempt: "Het actieplan dat wij momenteel uitwerken heeft veel gemeenschappelijke elementen met het voorstel van bonden en werkgevers." Van Brempt en Vervotte willen hiermee echter de dienstencheques voor bepaalde doelgroepen niet uitsluiten. De Gezinsbond is "absoluut niet te spreken" over het voorstel. Volgens de bond houdt het geen rekening met de draagkracht van het kind en dient het enkel de belangen van bedrijven en ouders. (TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234