Vrijdag 27/05/2022

Welzijn

Welzijnscentra moeten aanbod op terrein toch afbouwen door besparingen Beke

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Beeld Wouter Maeckelberghe
Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Wouter Maeckelberghe

De Centra voor Algemeen Welzijn (CAW) willen snoeien in hun aanbod van individuele psychologische hulp en schuldhulpverlening. Dit naar aanleiding van de besparingen die Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hen oplegt. Dat blijkt uit plannen die De Morgen kon inkijken.

Sara Vandekerckhove

Eind vorig jaar kregen de CAW’s te horen dat er ook bij hen serieus bespaard moet worden. Initieel had Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke het over een besparing van 5 miljoen euro vanaf 2020. Even later deed de minister daar voor dit jaar 1,8 miljoen euro af. Beke zelf maakte zich sterk dat dit gerealiseerd kan worden door te snoeien in de overhead- en managementkosten.

Vorige week kwamen de directies van de elf CAW’s en CAW Groep samen om na te gaan hoe ze de besparingsopdracht willen aanpakken. Uit een interne mail die De Morgen kon inkijken, blijkt dat ze geen andere mogelijkheid zien dan te beknibbelen op hun aanbod. Zo gaan ze minder inzetten op budget- en schuldhulpverlening en individuele psychosociale begeleiding, twee populaire diensten van het CAW met lange wachtlijsten.

“De kwaliteit van hulpverlening is prioritair”, staat te lezen. “We kunnen onmogelijk op alle terreinen hetzelfde werk blijven leveren met minder middelen. Daarom bouwen we samen af op een gezamenlijk gekozen aanbod. Het uitgangspunt is dat we kijken naar alle geledingen van de organisatie. Maar raken aan de hulpverlening op het terrein is onvermijdelijk.”

Privémarkt

Bij CAW Antwerpen bevestigen ze de plannen. “Let wel, die zijn nog niet in beton gebeiteld”, zegt Wilbert van Cromvoirt van de communicatiedienst van CAW Antwerpen. “De cijfers die nu voorliggen, moeten nog verder onderzocht worden. Maar het gaat wel die richting uit. Het is niet de bedoeling om psychologische hulp en schuldbemiddeling helemaal stop te zetten, maar wel om het af te bouwen.”

De CAW’s hebben naar eigen zeggen besloten om net die diensten te viseren die ook door andere spelers worden aangeboden. “Schuldbemiddeling is iets wat OCMW’s ook doen”, zegt Van Cromvoirt. “En voor psychologische hulp heb je een grote privémarkt. Al beseffen we uiteraard dat die markt voor heel wat mensen onbetaalbaar is. Het is met pijn in het hart dat we dit doen.”

Ook Anita Cautaers, directeur van de CAW Groep, bevestigt dat deze plannen momenteel op tafel liggen. “Elk CAW moet nu nagaan waar de hulpverlening afgebouwd kan worden, rekening houdend met het complementaire aanbod. Het is zeker niet de bedoeling om psychologische hulp of schuldbemiddeling helemaal te schrappen.”

Thuisloosheid

Verder willen de CAW’s vier thema’s binnen hun hulpverlening vrijwaren: jongvolwassenen, thuisloosheid en wonen, relaties en slachtoffers en daders. Ook hopen ze dat bij een besparingsoefening enkel het aanbod slinkt en dat ontslagen vermeden kunnen worden. CAW Antwerpen zou concreet zijn werking met 11,5 voltijdse equivalenten moeten afbouwen.

“Eén op de tien mensen in ons land kampt met een psychische stoornis, zo stond deze week te lezen in de krant”, zegt Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA). “En wat doet Vlaanderen? Besparen op psychologische hulp. Toen Beke zijn besparingen aankondigde, bleef hij maar herhalen dat die geen invloed zouden hebben op de concrete hulpverlening. Toen al hebben we meermaals herhaald dat zoiets onmogelijk is. Je kan geen miljoenen besparen en beweren dat dit geen gevolgen zal hebben. En inderdaad, nu blijkt effectief dat de hulpverlening op het terrein geraakt zal worden.”

Op het kabinet van minister Beke klinkt het dat het helemaal nog niet zo’n vaart loopt. “Er is helemaal nog niet beslist hoe de besparingen doorgevoerd zullen worden”, zegt woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. “Dit is allemaal heel erg voorbarig. De CAW’s moeten tegen april hun beleidsplannen klaar hebben, dan is het aan de overheid om die goed te keuren. Wat ons betreft is het zeker niet de bedoeling om in het hulpaanbod te schrappen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234