Zaterdag 03/06/2023

NieuwsCoronavirus

Wellicht geen zware nieuwe opstoot: ‘Indiase variant onder controle’

Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven): 'Voor België maak ik me geen grote zorgen. Maar ik ben wel bang voor delen van Azië of Australië.' Beeld Tine Schoemaker
Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven): 'Voor België maak ik me geen grote zorgen. Maar ik ben wel bang voor delen van Azië of Australië.'Beeld Tine Schoemaker

Terwijl de Indiase coronavariant in het Verenigd Koninkrijk aan een stevige opmars bezig is, zal die in ons land wellicht geen zware nieuwe opstoot veroorzaken. ‘We hebben wellicht net genoeg tijd om ver genoeg te vorderen met de vaccinaties en de situatie onder controle te houden’, zegt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven).

Stavros Kelepouris

In de eerste maanden van dit jaar werd het ‘oude’ coronavirus in ons land overgetroefd door de Britse variant. Die bleek heel wat besmettelijker, en is bij ons intussen de dominante vorm van het coronavirus. Maar die Britse variant krijgt wellicht flinke competitie van een nieuwe, mogelijk nog besmettelijkere virusstreng: B.1.617.2, bijgenaamd de Indiase variant van het coronavirus.

In het Verenigd Koninkrijk is B.1.617.2 al aan een stevige opmars bezig, weet professor biostatistiek Tom Wenseleers (KU Leuven). “In de nieuwe infecties neemt het aandeel van de Indiase variant pijlsnel toe, terwijl het aandeel van de Britse coronavariant afneemt. Dat wil zeggen dat hij een voordeel heeft.”

Lees ook: Wetenschapper Koen Deforche: ‘Mensen zonder symptomen testen: dat doen we voor geen enkel ander virus’

Wat dat voordeel precies is, is nog een open vraag. Eén van de logische antwoorden is dat de Indiase variant besmettelijker is. Maar het is ook mogelijk dat dragers van de virusvariant langer besmettelijk zijn. Nog een optie is dat B.1.617.2 een deel van de natuurlijke immuniteit weet te omzeilen bij wie al eerder het virus opliep. Kan ook: een combinatie van verscheidene factoren.

“Het is nog lang niet duidelijk of de Indiase variant ook echt veel besmettelijker is dan de Britse, zegt bio-ingenieur Koen Deforche, die technologie ontwikkelt voor de analyse van virusstalen. “India dacht dat het groepsimmuniteit bereikt had in enkele grote steden zoals New Delhi doordat genoeg mensen een besmetting hadden doorgemaakt, maar de nieuwe variant zorgde toch voor een zware uitbraak. Dat wijst er wellicht op dat de natuurlijke immuniteit deels omzeild wordt.”

Dominant?

Uit berekeningen van Wenseleers blijkt dat de Indiase variant in het buitenland een groeivoordeel heeft van 10 à 13 procent per dag tegenover de Britse variant. Anders gezegd: B.1.617.2 wint daar terrein, en zal op termijn dominant worden. “De grootteorde is ongeveer dezelfde als die waarmee de Britse variant de vorige virusstreng verstootte.”

Bij ons wordt de Indiase variant nog niet in groten getale aangetroffen. Officieel zijn er 77 stalen in ons land gevonden, al staat het vast dat een groot deel van de besmettingen onder de radar gebleven zal zijn. Moeten we vrezen dat de Indiase variant ook hier dominant zal worden? En valt te vrezen dat die variant voor een opstoot in de epidemie zorgt, zoals gebeurde bij de Britse variant?

Toch niet, zegt Wenseleers, die begin dit jaar nog waarschuwde voor de Britse variant. Het grote verschil met toen is dat we vandaag vaccins hebben. En die blijken – alvast bij de vacccins van Pfizer en Moderna – ook tegen de nieuwe variant erg goed te beschermen. Amerikaans onderzoek wijst uit dat de antilichamen die de vaccins opwekken, bestand blijven tegen B.1.617.2.

“Ik denk dat we nog net op tijd gaan zijn”, zegt Wenseleers. “Het zou kunnen dat de Indiase variant hier over een paar maanden dominant is, maar we hebben wellicht net genoeg tijd om ver genoeg te vorderen met de vaccinaties en de situatie onder controle te houden. Voor België maak ik me geen grote zorgen. Maar ik ben wel bang voor delen van Azië of Australië, waar de vaccinaties niet zo snel vorderen en de Indiase variant al in de bevolking blijkt te circuleren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234