Zaterdag 16/10/2021

Welles-nietesspelletje in proces gasramp Gellingen

DOORNIK

De voormalige burgemeester en de oud-gemeentesecretaris van Aat hebben zich gisteren op het proces rond de gasramp in Gellingen verdedigd tegen de aanklacht dat ze onvoldoende rekening hebben gehouden met het risico van een ondergrondse gasleiding op het grondgebied van hun gemeente.

Ex-burgemeester Bruno Van Grootenbrulle (PS) en zijn gemeentesecretaris Marc Duvivier staan voor de correctionele rechtbank van Doornik terecht voor onopzettelijke doodslag wegens een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. Beide mannen wordt verweten dat ze niet het nodige deden opdat de brandweer precies op de hoogte was van het bestaan van de hogedrukleidingen, en dat ze geen interventieplannen voor dat risico opstelden.Op 30 juli 2004 ontplofte de hogedrukleiding van Fluxys in Gellingen (Aat). Daarbij kwamen 24 mensen, onder wie vijf brandweermannen, om het leven, 132 anderen raakten gewond.De kwestie over het doorgeven van de interventieplannen zorgde gisteren voor polemiek, toen Duvivier een ex- brandweercommandant ervan beschuldigde twee dagen na de ramp het document uit het archief te hebben gehaald dat aantoont dat de brandweerlui op de hoogte waren van het bestaan van die leidingen. Van Grootenbrulle benadrukte dat er wel degelijk noodplannen waren in Aat, maar dat die niet specifiek rekening hielden met de risico’s van de Fluxysleidingen. Hij meende dat het gemeentelijke nood- en interventieplan volledig was en regelmatig geüpdatet werd.Feit is dat indien de brandweermannen ter plaatse van het bestaan van de leidingen hadden geweten, ze de site hadden kunnen ontruimen toen net voor de explosie een lek werd vastgesteld. Dan zouden er misschien minder slachtoffers gevallen zijn.Jean-Paul Dupont, de ex-commandant van de brandweer van Aat, beweerde na de ontploffing dat de brandweer die nooit kreeg. “Ik ben formeel. Hij heeft ze ontvangen”, verzekerde Duvivier echter. Volgens de advocaten van de slachtoffers, die zich burgerlijke partij stelden, zijn die beschuldigingen nieuw en moeten ze uitgeklaard worden, zeker omdat in de akte van beschuldiging de nadruk wordt gelegd op het niet doorgeven van de plannen aan de brandweer. Ze vroegen om Dupont te horen, maar de rechtbank schaarde zich achter de argumenten van het openbaar ministerie en stelde dat het horen van Dupont niet relevant zou zijn omdat de man nergens getuige van was. Het verzoek van de burgerlijke partijen werd afgewezen. (MJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234