Donderdag 02/02/2023

Welles-nietesspel over rol van 'mol' Debie

Volgens administrateur-generaal Alain Winants was Bart Debie nooit 'mol' voor de Staatsveiligheid en werd hij pas in de periode net voor zijn ontslag bij Vlaams Belang informant. Debie slaat terug.

Het is vrij ongezien. Het hoofd van een inlichtingendienst die in de media aan het ruziën slaat met een van zijn eigen informanten. Niet over de vraag of de informant informant is geweest, maar sinds wanneer. In De Standaard zei Alain Winants zaterdag: "U weet dat ik niet mag antwoorden op de vraag of Bart Debie al dan niet een informant is of is geweest. Als ik dat wel doe, ben ik strafbaar. Ik kan u wel zeggen dat Debie op veel vlakken niet de waarheid heeft gezegd." In Gazet van Antwerpen werd dat: "Wat ik wél kan zeggen is dat Debie de Staatsveiligheid pas gecontacteerd heeft op 11 augustus 2010. Hij heeft duidelijk gelogen als hij zegt dat hij tussen 2007 en 2010 voor onze dienst heeft gewerkt."

Minister niet ingelicht

Bart Debie, tot november 2010 een naaste medewerker van Filip Dewinter, reageerde zaterdag op zijn blog. "Winants liegt (nogmaals)." Dit, merkt hij op, is dezelfde man die tegenover de RTBF zat te ontkennen dat hij dossiers zou hebben aangelegd over politici, terwijl de camera inzoomde op zijn werkmap waarop 'Filip Dewinter' stond geschreven. Debie: "Sprak ik al met de Staatsveiligheid voor 2010? Ja, daar ben ik formeel over. Als Winants nu beweert van niet, dan hebben ze daar vooral intern een communicatieprobleem."

Debie denkt dat het geredetwist over al deze data slechts een doel dient. "Ik vermoed dat Winants heeft nagelaten om de minister van Justitie in te lichten", zegt hij. "Het is correct dat ik in een eerste fase alleen mondeling communiceerde met mijn contact binnen de Staatsveilig-heid. Zo hoort het ook te gaan, het is namelijk de bedoeling dat zo'n contact geheim blijft. Als we het hebben over e-mail en het doorspelen van documenten zal het wel kunnen dat het beginpunt augustus 2010 is."

Het geruzie plaatste Filip Dewinter dit weekend meer dan ooit in de geliefkoosde rol. Op Twitter werd dat: 'Echte reden waarom #staatsveiligheid Vl Belang volgt? VB is Vl onafhankelijkheidspartij! SV beschermt 'powers that be': h/ regime.'

In zijn contacten met de Staats-veiligheid had Debie het over de jongerenwerking van Vlaams Belang in Dilbeek, toen nog onder leiding van de naar N-VA opgestapte Jurgen Ceder. De VB-jongeren zouden er fuiven organiseren met Duitse en Franse neonazi's. Debie bracht de Staatsveiligheid ook op de hoogte van de counter-jihadconferentie (zie hiernaast).

Op zijn blog meldt Debie nog dat hij "niet met modder wil gooien", maar hij voegt er meteen aan toe: "Nu goed, mocht ik modder willen gooien... Ik heb hier een vrachtwagen vol modder staan. Ik kan een clip tonen waar minstens een bekend parlementslid een kramp in de rechterhand heeft tijdens een buitenlandse trip. Ik kan een foto tonen waar bekende parlementsleden en ook de grote zelfverklaarde leider zelf vrolijk voor het voormalige NSDAP-hoofdkwartier in München 'toerist' aan het spelen zijn. Maar dat doe ik dus niet."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234