Zaterdag 22/01/2022

Wellens wil stoppen met beker en titel

Zoals Rudolf Vanmoerkerke al vele jaren basketbalclub Sunair Oostende overeind houdt, zo is kledingspecialist Dore Wellens al twintig jaar de grote man achter Kärcher Herentals. Hard werken, financieel alles correct betaald, maar een geslepen vos als het echt moet. Dat bewees hij twee jaar geleden door in de allerlaatste week van de play-offs nog van coach te veranderen. Een succeszet, zo bleek achteraf. Deze week zal Wellens niet tot een dergelijke ingreep moeten overgaan: Koen Hoeyberghs geniet het volle vertrouwen, zelfs al kan Kieldrecht een tweede titel op rij meegraaien.

KIELDRECHT.

Eigen berichtgeving

Dore Wellens kruipt deze keer in de rol van underdog. "Het is aan Kieldrecht om te bevestigen. Zij bezitten dit seizoen een heel stabiele ploeg, deden goede transfers en bewezen dat ze geen eendagsvlieg zijn, maar dat ze doorgebroken zijn als Belgische topploeg. Dat Tongeren dit jaar niet meespeelt in het titeldebat heeft hoofdzakelijk met blessures te maken. Kijk maar naar ons team: we verliezen op een cruciaal moment één basisspeelster - Moga voor weken out op de vooravond van de wedstrijd op Kieldrecht - en we mogen het vergeten. Misschien ontglipt ons op die manier zelfs de tweede plaats in de Confederale Beker."

Toch staat Kieldrecht met een merkwaardig record: het verloor in competitie en beker geen enkele keer van Tongeren of Herentals en tegen de ploeg van Dore Wellens staan ze met een 9-0-saldo in de laatste negen onderlinge confrontaties. "Dat zijn slechts cijfers. Zaterdag staan we op ons sterkst en we hebben het thuisvoordeel. Ofwel winnen we, ofwel hebben we geen enkel excuus. Dan moet je groot zijn en je verlies kunnen toegeven. Ik zal dan de eerste zijn om Kieldrecht te feliciteren. Maar ik hoop dat we zondagavond zo snel mogelijk weer in de sporthal zijn om er feest te vieren met een achtste titel. Voor de heenmatch zorgen we alleszins voor ambiance: gratis toegang voor wie kaarten ophaalt in mijn winkel of in de sporthal. Wij wonnen vorige week toch twee keer overtuigend van Gent, een ploeg waar Kieldrecht twee keer van verloor. We zijn dus in conditie."

Om nog meer de rust in de ploeg te brengen, verlengde Dore Wellens deze week alle contracten van de huidige spelerskern, behalve dat van Katrien Dedecker. "Jammer, ik heb er veel voor gedaan, maar zij zal ook bij Gent veel harder moeten werken om haar plaats in de ploeg te bemachtigen. Er is te weinig inzet. Ze moet maar voor zichzelf bewijzen dat ze dit niveau aankan. Maar verder ben ik zeer tevreden. Anja Duyck en Cristina Moga zijn twee certitudes, harde werksters met de voeten op de grond en echte winners. Dankzij het liberosysteem kon Ann Deckers dit jaar doorbreken en ze heeft die kans op een heel positieve wijze gegrepen."

"Daarnaast bewijzen we dat we de jeugd een kans geven, want naast de routiniers hebben we Dierickx en Van Looy - 16 jaar maar wat een talent - die ruimschoots spelgelegenheid krijgen. Lambrechts is aan een sterk seizoen bezig en ook met de twee Canadese meisjes kwamen we tot een akkoord. Dat het even aansleepte met de onderhandelingen, drukte vooral op de prestaties van Rauh. Er was enerzijds druk van de Canadese nationale ploeg om haar te kunnen opstellen in de voorbereiding naar de Olympische Spelen en er was druk van ons. We hebben nu een compromis bereikt waardoor ze voor ons blijft spelen, maar toch naar de Spelen kan gaan. Alle zorgen dus van de baan: acht van de negen kernspeelsters blijven en volgende week tekent de 24-jarige Roemeense middenspeelster van de nationale ploeg een contract met ons. Een groot talent. Mijn ambitie is bijgevolg duidelijk: volgend seizoen wil ik stoppen met de beker en de titel."

Dore Wellens stoppen, kan dat wel? "Ik ben tevreden over wat ik op zakelijk en sportief gebied gepresteerd heb, na volgend seizoen wil ik meer genieten: van een volleymatch, van mijn kleinkinderen. Maar ik zal de nieuwe beheerders zeker niet in de steek laten. Ze krijgen een gezonde club en als ze dat wensen, wil ik nog wel voor twee jaar helpen met het zoeken en het houden van speelsters. Deze week werd ook aan het jeugdbestuur bevestigd dat ze hun schitterende werking kunnen voortzetten. Ik heb genoegen beleefd aan het volley, het was altijd een goede uitlaatklep naast mijn werk. Ik heb slechts één grote ontgoocheling en dat is de nationale ploeg. Na zes weken werken werd die steeds opgegeven. Met de managers van Tongeren en Kieldrecht kon ik nochtans correct werken. Ik zou willen dat daar met de huidige talentrijke lichting iets van kon komen. Maar zelf kan ik me onmogelijk inzetten als je hopeloze verantwoordelijken hebt voor wie een ja geen ja is en een neen geen neen. Jammer, maar zo is het momenteel."

Marcel Coppens

Dore Wellens, grote man achter Herentals: 'Het volley was altijd een goede uitlaatklep naast mijn werk'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234