Woensdag 28/07/2021

Opinie

Welkom in 't Stad, Kris Peeters

Persconferentie waar Kris Peeters (vice-premier CD&V) bevestigt dat hij de CD&V lijst in Antwerpen zal trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Antwerpen. Beeld Wouter Van Vooren
Persconferentie waar Kris Peeters (vice-premier CD&V) bevestigt dat hij de CD&V lijst in Antwerpen zal trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Antwerpen.Beeld Wouter Van Vooren

Mohamed Ouaamari is freelance community manager, grafisch designer en Antwerpenaar. Hij maakt het soms wat bont op Twitter als @mohamedouaamari

Nu bijna anderhalf jaar geleden verhuisde ik, zonder persconferentie en bijhorende media-aandacht, van het ouderlijke nest in Berendrecht richting 't Stad. Weg van het kleine pittoreske havendorpje zette ik koers richting de grote, drukke, grijze stad. Voor mij een logische beslissing, maar niet iedereen was het helemaal met me eens. Volgens mijn grootouders is 'La Gare', waarmee ze de stationsbuurt en bij uitbreiding het stadscentrum bedoelen, een gevaarlijke plek vol dieven, drugsdealers en verkrachters.

Als je iets nodig hebt mag je altijd bij me aanbellen. Of kom gerust eens langs voor een glas muntthee en een spoedcursus 'inburgeren in Antwerpen' - geheel vrijblijvend Beeld rv
Als je iets nodig hebt mag je altijd bij me aanbellen. Of kom gerust eens langs voor een glas muntthee en een spoedcursus 'inburgeren in Antwerpen' - geheel vrijblijvendBeeld rv

"Zoek toch een rustige betaalbare woning in de rand van de stad", hoorde ik iedereen rond me zeggen.

Spijts alle goedbedoeld advies woon ik vandaag in een kleine maar gezellige duplex-studio, midden in het druk-druk-drukke stadscentrum. En binnenkort krijg ik er misschien een nieuwe buurman bij. Niemand minder dan Kris Peeters heeft gisteren bekendgemaakt dat hij in Antwerpen komt wonen.

Liever een goede buur dan een verre vriend. De Wetstraat ligt tegenwoordig zo ver van de burger dat het hoegenaamd geen gek idee is om weer wat dichter bij het gewone volk te komen wonen. Het volk, waar de Wetstraat dagelijks taxshifts, suikertaksen en indexsprongen voor uitvindt. De gewone man, die elke avond naar het journaal kijkt en sakkert op de in maatpak gehesen 'zakkenvullers'.

Als iemand van de Wet- naar de Dorpsstraat verhuist, is men argwanend. Terecht! En zeker in Antwerpen. De minister, op post in wat sommigen een "horrorregering" noemen, wil hier bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 "in het midden van het bed" belanden, lees ik. Kennelijk beseft hij niet dat men hier allang niet meer samen slaapt. Al is het niet officieel, iedereen weet dat de Antwerpse veldslag zal gaan tussen een Links Blok en de N-VA van Bart De Wever. CD&V profileert zich daarom als de ultieme middenweg in de hoop met een van de kampen in bed te belanden.

Een grote gok, want de kans bestaat dat de christendemocraten straks moederziel alleen op de koude vloer zullen moeten liggen.

Ik weet niet of 't Stad nu snakt naar een links, rechts of centrumverhaal. Wat ik wel weet is dat Antwerpenaren oplossingen nodig hebben voor hun noden. In de schaduw van grote en prestigieuze projecten leven achter grijze en verloederde voorgevels nog duizenden gezinnen in trieste omstandigheden. Ik geloof graag dat het huidige stadsbestuur en administratie zeggen dat ze er alles aan doet om alle Antwerpenaren een menswaardig leven te gunnen.

Dit hoort dan ook de inzet te zijn van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Het leven van de Antwerpenaar is geen labo voor maatpakken uit de Wetstraat. Het leven van de Sinjoor hoeft wat mij betreft geen politiek experiment te zijn richting de grote federale en Vlaamse verkiezingen in 2019.

Spindoctors in de Wetstraat 89 beseffen drommels goed dat de verhuis van Kris Peeters een gok is. De ex-Puursenaar beseft zelf dat hij zich op glad ijs begeeft. Zoals mijn grootouders zeggen: "Antwerpen is een gevaarlijke stad en men kan er zich gemakkelijk aan verbranden." Het beeld van de huilende Patrick Janssens op de borst van Gene Bervoets zit nog steeds in mijn geheugen gegrift.

Maar goed, welkom in Antwerpen, Kris. Als je iets nodig hebt mag je altijd bij me aanbellen. Ik doe graag open om je een tasje suiker of zout te lenen. Of kom gerust eens langs voor een glaasje muntthee en een spoedcursus 'inburgeren in Antwerpen' - geheel vrijblijvend. Met het suikerfeest kom ik op mijn beurt graag langs met een bordje veel te zoete koekjes. Als je tenminste thuis bent, want verhuizen kun je ook gewoon op papier.

"Kris Peeters moet boven alles de N-VA pijn doen". Lees hier waarom de CD&V ervoor kiest een van haar federale toppers uit te spelen in Antwerpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234