Woensdag 23/06/2021

Background

Welkom in Raqqa, hoofdstad van IS: "Gevangenis bewaakt door mensen in het zwart"

null Beeld AP
Beeld AP

Raqqa is sinds begin vorig jaar de de facto hoofdstad van Islamitische Staat. De 200.000 (van de 350.000) overgebleven inwoners worden er onderworpen aan een streng, gewelddadig, onderdrukkend regime. Het is voor de buitenwereld aartsmoeilijk om aan informatie te geraken over het dagelijkse leven in Raqqa. Maar er zijn barsten in de muren van wat een gigantische "gevangenis bewaakt door gemaskerde mannen in het zwart" genoemd wordt. Daar sijpelen mensonterende impressies door...

Toen Raqqa in 2014 definitief in handen van IS viel, werd de stad zwart. Zo zwart als de vlag van IS. "Alles veranderde in de stad, kledij, schoenen, alles", zegt Raheb, een 27-jarige vrouw, die in Damascus geneeskunde studeerde. Ze keerde terug naar Raqqa om er in een ziekenhuis te werken, net toen de bezetting begon. Ze herkende haar geboortestad niet meer.

"Vrouwen droegen zwarte abaya's, die hun gezicht bedekten. Mannen kregen zweepslagen op straat omdat ze hun zaak niet sloten tijdens de gebedsuren." Zelf mocht ze haar bruine laarzen niet meer aantrekken, omdat ze... bruin waren. "Alleen zwart was nog toegestaan. Onze levens kleurden zwart."

Geen mannelijke patiënten
Als enige voltijdse arts in het ziekenhuis was Raheb vier maanden lang een directe getuige van de wreedheden en de terreur van IS. "Vrouwen werden vaak doodgestenigd op straat. Onthoofde lijken bleven dagenlang liggen om het volk angstig te maken. Dat is de manier van IS om de mensen het zwijgen op te leggen." Dagelijks werd Raheb beledigd en uitgescholden. Onder meer omdat ze haar handen niet bedekt waren. Als vrouw mocht ze ook geen mannelijke patiënten behandelen, zelfs geen kinderen. "Als ik betrapt werd, zou ik geëxecuteerd worden." Een vrouwelijke tandarts werd om die reden in augustus onthoofd in Al-Mayadeen, dat ook bezet wordt door IS.
Lees hieronder verder

Beeld van een Franse luchtaanval in Raqqa. Beeld afp
Beeld van een Franse luchtaanval in Raqqa.Beeld afp

Toen Rehab te horen kreeg dat ze zou aangegeven worden bij de religieuze politie - waarom, wist ze niet - besloot ze te vluchten. Begin augustus kon ze de Syrisch-Turkse grens oversteken. Ze weet dat IS aanvallen een uiterst delicate zaak is. "De bombardementen op IS maken veel burgerslachtoffers, ook al zijn ze net bedoeld om hen te redden."

Kinderen kennen oorlogsjets
Ook Ghareb al-Omawi (schuilnaam) kan meespreken over bombardementen op Raqqa. Hij is een van de mensen die gek genoeg naar Raqqa vluchtten omdat het daar veiliger zou zijn dan elders. "We worden vaak 's morgens wakker door de ronkende motoren van oorlogsvliegtuigen", zegt hij in een brief aan Al Jazeera. Dan loeien de alarmsirenes, die IS overal in de stad heeft opgesteld." Jihadi's, zij zijn volgens Die Welt met zo'n 4.000, mengen zich snel onder de burgerbevolking.
Lees hieronder verder

Een Franse oorlogsjet, ingezet tegen IS na de aanslagen in Parijs. Beeld AP
Een Franse oorlogsjet, ingezet tegen IS na de aanslagen in Parijs.Beeld AP

"Kinderen zijn niet eens bang meer van de bombardementen", schrijft Omawi. "Ze kunnen zelfs zeggen welk type oorlogsjet er boven onze hoofden vliegt en of het er een van het regime is, van het Russische leger, of van de VS-coalitie. Vrouwen schreeuwen het niet meer uit zoals in het begin. Nieuwkomers in de stad halen we er direct uit. De angst en de paniek staan op hun gezicht te lezen."

Ghareb al-Omawi werkt in de mediasector en probeert bewijzen te verzamelen van de wreedheden van IS in Raqqa. "Ik ben ermee begonnen toen een goeie vriend van mij aangehouden en vermoord werd door IS, omdat hij verdacht werd van spionage voor het Vrije Syrische Leger. Ik bracht vanaf dan verslag uit van de vele overtredingen, kruisigingen en stenigingen."

Zoals Syrisch regime maar wreder
"IS gebruikt dezelfde methodes als het Syrische regime van president Assad: arrestaties en moorden. Maar de jihadi's zijn wreder: zij kruisigen en stenigen mensen, snijden handen af en martelen ze publiekelijk."

"Wie een sigaret opsteekt, krijgt meteen publiekelijk tot 40 zweepslagen bij de eerste overtreding. De tweede keer wordt het: zweepslagen en de cel in. De derde keer: zweepslagen, boete, celstraf en verbanning uit de stad. Ook het dragen van strakke jeans en het scheren van baarden zijn verboden. Voor vrouwen is het niet dragen van de abaya een reden voor arrestatie."

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234