Woensdag 25/05/2022

Welkom in Anderlecht

De interventie van de politie vrijdag was niet echt evenwichtig. Er werden meer dan 150 jonge gasten, vooral van Marokkaanse origine, opgepakt en welgeteld één skinhead/hooligan

Dirk De Block gelooft

niet in het wondermiddel repressie

Dirk De Block is jeugdwerker in Molenbeek bij jeugdhuis Centrum-West en verantwoordelijke binnen de Jongerenbeweging van de PvdA.@4 DROP 2 OPINIE:De confrontatie vrijdag in Anderlecht was het trieste hoogtepunt van een week van escalerende represailles. Alles lijkt duidelijk: twee kampen, wij en zij, 'allochtone' jongens en 'autochtone' supporters. Of toch niet? Enkele kritische vragen over hoe het zover kunnen komen is...

De sms'jes vlogen heen en weer de laatste dagen. Het was moeilijk om gerucht van feit te onderscheiden. "Meisjes lastiggevallen door skins", "Meisjes verkracht door Marokkaanse gasten", "Jongen verkracht door skins" enzovoort. De concrete aanleiding blijkt heel wat lager-bij-de-gronds: een knokpartij tussen een 'autochtone' supporter en een 'allochtone' gast zondag na de match van Anderlecht. Niemand hoefde hier kamp te kiezen: twee idioten die met elkaar op de vuist gaan. Waar ging het fout?

Hoe komt het dat driehonderd jongeren vanuit heel Brussel zo reageren op de bewuste oproep op die blog om die skins eens een poepie te laten ruiken? De angst en frustratie over die 'skinheads' zit diep. Ze zijn het symbool voor het racisme waar veel van die gasten nog al te vaak mee geconfronteerd worden, maar zijn ook een heel concreet fenomeen. In mijn directe vriendenkring bevestigen C. en N., twee gesluierde meisjes, dat ze in en rond het metrostation Ceria al werden lastiggevallen en aangevallen door skins, of racistische hooligans.

Een harde kern van hooligans met een racistisch gedachtegoed beperkt zich niet alleen tot leuzes als "Joden op de trein", maar gaat ook over tot daden. Het is dan ook geen toeval dat alles draaide rond A l'occasion, het stamcafé van de BCS-hooligans. (Aan de muur: de initialen BCS in gothisch schrift). BCS zocht en vond versterking van al even racistische hooligans van Beerschot. Dat zijn geen koorknapen... Een vriend van me die in de buurt woont, vertelde me gechoqueerd dat hij dinsdag zichtbaar gewapende hooligans op het terras rustig zag keuvelen met politieagenten in uniform. Een buurtbewoner vertelde dat vrijdag baseballknuppels werden uitgedeeld, onder de ogen van de politie. Dat een auto met Marokkaanse gasten onder handen werd genomen, zonder dat de politie ingreep. In de kranten wordt bevestigd dat de hooligans vrijdag op de politie gechargeerd hebben, agenten van hun paard trokken, scandeerden "We willen een dode zien vanavond".

En dan lijkt me de interventie van de politie niet echt evenwichtig. Vrijdag werden meer dan 150 jonge gasten (van vooral Marokkaanse origine) opgepakt, en welgeteld ... één skinhead/hooligan. Toch een beetje raar, nee? Misschien ben ik een beetje een dwarsligger, maar ik stel me dan vragen als: Waarom werden zo weinig hooligans gearresteerd? Waarom heeft de politie dat café niet gesloten? Buurtbewoners (ook autochtone) klagen erover dat het altijd ambras is met dat café: hooligans is één ding, maar zatte hooligans wil je al helemaal niet in je buurt...

Anderlecht moet erkennen dat het een probleem heeft. Wie zich niet blind staart op kleuren zal opmerken dat het geen toeval is dat de twee groepen die hier tegenover elkaar stonden, zowel de 'autochtonen' als de 'allochtonen', allebei van de Anderlechtse volkswijken komen: Kuregem, Bonnaire, Het Rad. In die wijken leeft het gevoel: we worden vergeten door de gemeentepolitiek. En misschien valt daar wel wat voor te zeggen... Simonet presteerde het in de tijd om een spandoek op te hangen aan het begin van de Wayezstraat: "Welkom in Anderlecht", alsof Kuregem er niet bij hoorde. En laten we eerlijk toegeven, sommige citéhuisjes in Het Rad liggen er verloederd bij. In de buurt van St. Guido groeit dan weer het ongenoegen over de overlast van rondhangende jongeren die sinds een jaar of twee opgedoken is (mensen lastigvallen, diefstal, onbeschoft gedrag).

De burgemeester zweert echter bij één wondermiddel: repressie, twintig politieagenten extra! Ik stel me dan naïef de vraag: is het ook niet sinds twee jaar dat het budget voor jeugd en sociale zaken verkleind is? De nieuwe meerderheid verminderde die immers aanzienlijk. Is het een toeval dat de straathoekwerkers en sportanimatoren steeds met minder zijn? Is het een toeval dat er in Kuregem nauwelijks een gemeentelijk jeugdinitiatief is dat jongeren van zestien jaar en ouder aanspreekt? Vroeger organiseerde de gemeente nog voorvormingen voor het slachthuis en de MIVB, om jongeren aan de slag te helpen, met perspectief op werk, maar dat is ook weggevallen. Is het een toeval dat in die buurten racisme woekert, als er weinig verenigingsleven is om de relaties tussen mensen en gemeenschappen te onderhouden? Is dat allemaal toeval?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234