Welkom in 2084
In internettijden ligt onze privacy te grabbel, en de expo Design My Privacy in Z33 in Hasselt trekt aan de alarmbel. Een greep uit enkele getoonde ontwerpen die ons daar spitsvondig op wijzen.
Kom jezelf tegen
Dries Depoorter jaagt je met Data Broker de stuipen op het lijf. De kans bestaat dat je je eigen gezicht aanstaart op een scherm dat verbonden is met de publieke info van mensen die op 'aanwezig' staan op het Facebook-evenement van de tentoonstelling. Bevreemdend. Foto's van nietsvermoedende Facebook-gebruikers lachen de zaal toe. Depoorter legt zo onze slordige omgang met gevoelige informatie fijntjes bloot. Hij wijst niet met de vinger, maar gaat op zijn eigen manier om met allerhande info die online voor het grijpen ligt.
In Seattle Crime Cams toont hij via webcams met live straatbeelden van Seattle de plekken waar de meest recente misdrijven plaatsvonden. Hij maakt hiervoor gebruik van realtime gegevens van de politie die openbaar ter beschikking zijn. Depoorter gaat ook verder in op het gebruik van sociale media. Een stapel krasbiljetten ligt voor het grijpen. De te winnen prijs: 25.000 volgers op Instagram of Twitter.
Kim Kardashian als schild
Maddy Varner van het Amerikaanse F.A.T. Lab focust op mogelijke strategieën om onze online bewegingen af te schermen. Ze heeft een systeem uitgedokterd waarmee je afbeeldingen van Kim Kardashian kunt gebruiken om je tweets, mails en chatberichten te versleutelen. Je schrijft een boodschap uit via de Google Chrome-extensie Kardashian Krypt. Die stopt je tekst weg achter een willekeurig gekozen afbeelding van Kim Kardashian. Wie de boodschap wil lezen moet de toegestuurde Kardashian-foto invoeren in het decodeerluik op de pagina.
"Kim Kardashian is onvermijdelijk in de wereld: van Instagram tot celebritywebsites tot de cover van Vogue. In 2015 is er zelfs een boek met selfies van haar verschenen", verklaart Varner in haar concept. Ze roept daarom op om haar alomtegenwoordigheid nu als beschermingsmiddel in te zetten.
Welkom! U wordt gefilmd
"Onze smartphone lijkt ons paspoort te hebben vervangen", stelt Monika Gruzite. "Grenscontroles worden vandaag de dag uitgevoerd door zendmasten die ons mobiel signaal opvangen en ons via een sms-bericht welkom heten in het land waarin we aanbelanden. Bij die verbinding vallen onze data onder de wet van het land. Misschien betreft het wel gevoelige data, misschien communiceren wij wel met mensen die over gevoelige data beschikken."
Gruzite uit haar bezorgdheid met speciaal bedrukte deurmatten. De bruine klassiekers met 'welkom' op kunnen symbolisch aan een landsgrens of aan de check-in van een luchthaven neergelegd worden en bevatten info die duidelijk maakt wat het land uitspookt met onze data. Zo kom je te weten dat alle sms'jes verstuurd vanuit Zimbabwe vijf jaar bewaard worden in een databank en dat Duitsland je fotogalerij inspecteert als je het land betreedt.
Uw kat, een spion
Kattenliefhebbers, wees gewaarschuwd. Een foto van een onschuldige kat geeft meer informatie prijs dan je op het eerste zicht denkt. Op de website 'I Know Where Your Cat Lives' heeft Owen Mundy een miljoen publiek gedeelde kattenfoto's op een wereldkaart geplaatst. Staat jouw kat tussen de foto's, dan kun je inzoomen tot op het dak van het huis waar je de foto genomen hebt. De foto's tonen vaak ook eigenaars en hun kinderen. Mundy is duidelijk: als je de foto van je kat verwijderd wil zien van de website, dan moet je zelf maar de privacyinstellingen van je geposte foto aanpassen.
Design My Privacy, nog tot 29 mei in Z33, Hasselt. www.z33.be