Donderdag 23/01/2020

Welkom en vaarwel

dEUS is een groep die de vergelijking met een duiventil goed kan doorstaan. Gitarist Rudy Trouvé (1993-1996) herinnert zich in dat verband een gesprek met wereldvermaard producer Steve Albini. 'Ik zei dat ik in dEUS speelde, waarop hij: 'Oh proficiat, maar zeg eens, welke Belgische muzikant heeft nog niet in dEUS gespeeld?' Touché!' Voor een goed begrip: alle personeelswissels sinds de opnames van de eerste dEUS-cd, Worst Case Scenario.

Door Vincent Byloo en Gunter Van Assche

n RUDY TROUVÉ (1993-1996)

WELKOM "Ik ben erbij gekomen toen Mark Meyers, toenmalig gitarist van dEUS, eruit stapte. Ik had een tijd daarvoor iets gehoord van dEUS, maar wat de groep op dat moment liet horen, sprak mij heel erg aan. Vooral die Marc Ribot-invloeden vond ik heel tof. Ik ben ook nog altijd erg tevreden over Worst Case Scenario. Er werd in die tijd schandalig veel gedronken door de groep en dat lag mij wel, want ik drink nu eenmaal graag. Ook muzikaal vond ik het een heel sterke periode, maar er kwam na verloop van tijd te veel gezever bij kijken."VAARWEL "Ik was vooral dat eeuwige toeren beu. Spelen in het buitenland voor 150 geïnteresseerden vind ik dik oké, maar als je begint te merken dat op de eerste tien rijen zestienjarige pubers de adonische verschijning van de Stef staan te bespreken, dan pas ik liever. De groep begon in de hoofden van de mensen een eigen leven te leiden en dan heb je algauw de indruk dat je voor een soort consortium aan het werken bent, veeleer dan een muziekgroep. Ik had het verstikkende gevoel dat ik te veel tegen mijn eigen principes in aan het werken was."

n Stef Kamil Carlens (1991- 1996)

WELKOM Stef Kamil Carlens wil het dEUS-verhaal liever niet meer oprakelen. Dat was ooit anders. Een tijd terug vertelde hij in Cucamonga op Radio 1: "Omdat ik rond 1990 vaak met Tom omging, besloten we samen te wonen. We begonnen samen steeds intenser muziek te maken. Hoewel ik toen speelde in A Beatband vroeg ik Tom of ik in dEUS mocht stappen." De toenmalig dEUS-gitarist werd prompt bedankt voor bewezen diensten. Pas later zou Carlens de bas oppikken.VAARWEL Op 9 juni 1996 werd bekend dat Carlens de groep zou verlaten in de herfst. Hij wilde met Moondog Jr. verder, voelde zich niet goed in dEUS en had een hekel aan de platenindustrie. In De Morgen sprak Carlens twee jaar later over die periode: "Ik voelde me niet gelukkig en tussen Tommy en mij boterde het niet. De ego's, hé." In Cucamonga zei hij ook nog: "Ik ben er niet trots op, maar ik had geen keuze. Ik moest weg, anders was ik kapot gegaan. Ik ging Tommy dood doen... allez, ik kon hem niet meer zien."

n JULES DE BORGHER (1993-2002)

WELKOM "Ik kende Tom van op café, hij had me aanvankelijk ingehuurd als chauffeur. Tijdens een toer in Spanje hebben ze me gevraagd om te drummen, omdat ze vonden dat ik qua mentaliteit beter bij de groep paste dan de vorige drummer (Marc Willems, VB). Ik had wat meer rock-'n-rollattitude. Ik onthoud vooral de beginperiode, waarin we elkaar muzikaal hebben afgetast en ronduit vernieuwende muziek maakten. Het werden vijf intense jaren en ik ben blij dat ik ze mee heb gemaakt. Uiteraard waren er periodes waarin we elkaar niet meer konden luchten, maar die vergeet ik liever."VAARWEL "Ik geloof dat Tommy, lang voor we in 2002 weer samenkwamen, al met het idee speelde om een andere drummer uit te proberen. Toen ik het tijdens de eerste toer wat liet afweten heeft dat hem finaal de knoop doen doorhakken. Ik was een aantal keer te zwaar doorgezakt, waardoor ik tijdens de soundchecks met de trac zat. 's Avonds, als ik een paar glazen whisky binnen had, ging het nochtans wel weer goed. Soit, ik ben er een maand compleet van onder de voet geweest, maar ik heb ermee leren leven. Ik amuseer mij nu ook als cafébaas."

n CRAIG WARD (1996-1999 en 2003-2004)

WELKOM "No comment."VAARWEL "No Comment."

n TIM VANHAMEL (1999)

WELKOM "Aangezien The Ideal Crash een echte studioplaat was, kreeg de groep veel nieuwe nummers niet gespeeld met een beperkte bezetting. Ik ben er toen bij gekomen om de groep live te versterken. Ik was net gestopt met Evil Superstars en nog niet bezig met Millionaire, dus dat kwam goed uit. Ik ben mijn onschuld verloren tijdens die tournee. Het was een ongelofelijk intense ervaring met veel moeilijke en veel schone momenten. Er hing voortdurend een spanning tussen Tommy en Craig en Tommy en mij, maar onze band is er alleen maar sterker door geworden."VAARWEL Toen de Europese tournee erop zat, wisten we dat Craig zou vertrekken. Het is heel even aan de orde geweest dat ik na Rudy, Stef en Craig de nieuwe sidekick van Tommy zou worden. Ik heb vaak in het midden van de nacht telefoon gekregen van Tommy: 'Komaan jong, blijf bij ons, we gaan de wereld rond'. Maar ik moest echt mijn eigen ding doen met Millionaire. Trouwens, in diezelfde periode ben ik ook door Scott McCloud gevraagd voor Girls Against Boys. (lacht) Wat er ook van zij, ik zal me altijd verbonden voelen met het dEUS-verhaal en daar ben ik trots op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234