Zaterdag 19/06/2021

music for life

Welke van de 1.302 goede doelen van Music For Life zijn goed genoeg?

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Een recordaantal van 1.302 goede doelen staan dit jaar op de lijst van Music For Life. Uiteraard draagt u ze allemaal een warm hart toe. Maar aan welke organisatie doneert u nu het best?

U wurmt zich, met in elk hand minstens één cadeau, een weg door de mensenmassa in de stad. U warmt zich op aan een glühwein op een kerstmarkt. U zoekt vanachter een overvolle winkelkar uw parkeerplaats terug. En dan hoort u plots een kind dat een pak koeken verkoopt, of ziet u een man of vrouw met een collectebus rondgaan. Ze vragen een bijdrage voor hun organisatie die ze via De Warmste Week van Music For Life in de kijker zetten. De kans is groot dat u hen wat geld toestopt. Want u denkt: dit voelt niet alleen goed, dat is het ook.

Vorig jaar kon de actie van Studio Brussel op deze manier 5,1 miljoen euro inzamelen voor 1.045 goede doelen. Dit jaar hopen ze op meer. Er is in elk geval al meer keuze: 1.302 organisaties hebben zich geregistreerd. Allemaal rekenen ze op een financieel duwtje in de rug. Maar wie van die 1.302 is het meest gebaat met uw duwtje? En worden alle donaties even goed besteed? Zijn sommige goede doelen toch niet gewoon beter dan andere?

U kan dit abonneestuk vandaag gratis lezen. Elke dag De Morgen lezen? Proef nu twee maanden en krijg 47 procent korting.

Ja, is het antwoord op die laatste vraag volgens de zogenaamde Effectieve Altruïsten. De Vlaamse vereniging vindt dat niet alleen het hart gevolgd moet worden als er aan liefdadigheid gedaan wordt. Minstens even belangrijk is het hoofd. "Het is niet zuur of harteloos. Er is gewoonweg heel veel lijden in de wereld, en we hebben niet genoeg geld om alle problemen op te lossen. We kunnen dus maar beter prioriteiten stellen en zorgen voor een return on investment", stelt oprichter Tobias Leenaert. Oftewel: waarom zou je één blindengeleidehond, die zo'n 20.000 euro kost, steunen als je weet dat je met diezelfde grote som geld zo'n honderd mensenlevens in een ontwikkelingsland kan redden?

De logica van effectief altruïsme kan ook perfect in een Music For Life-context toegepast worden. Het is een kwestie van uzelf een paar vragen te stellen. Een van die vragen is: hoe erg is het lijden? "Belangrijk is om na te gaan hoeveel mensen afzien. Natuurlijk kan een vzw die Belgen met brandwonden helpt, gesteund worden. Maar hoe groot is die groep nu echt? En hoe erg is hun leven bedreigd? Investeren in een paar netten tegen malaria kunnen een veel grotere impact hebben", aldus Leenaert. Die wijst erop dat investeringen buiten België, dus in armere landen, vaak gepaard gaan met een groter effect. "Je kan er meer mee doen omdat de lonen en andere kosten er lager zijn."

Schenk voldoende

Als u straks overweegt om pakweg de vzw Een Hart Voor ALS te steunen, vraag u dan af of die organisatie uw middelen wel het meest nodig heeft. "Met de Ice Bucket Challenge zijn er al miljoenen voor ALS ingezameld. Hetzelfde voor gemediatiseerde natuurrampen. Bestaat er geen meer verwaarloosd goed doel?" Leenaert haalt een voorbeeld aan: "We weten dat ongeveer 1,5 procent van alle goede doelen naar dierenwelzijn gaat. Dat is ongelooflijk weinig. En dat weinige geld gaat dan ook nog eens in 99 procent van de gevallen naar katten en honden. Voor andere dieren die lijden, is er amper aandacht."

Ook interessant, maar heel moeilijk in ons land, is om na te gaan hoe efficiënt een vzw of goed doel is. "Veel organisaties vertrouwen meer op hun gevoel dan op hun logisch verstand. In het buitenland bestaan er verschillende meta-organisaties die hier onderzoek naar doen, maar in België ontbreekt die transparantie nog. Voorlopig vind je enkel wat financiële informatie over organisaties terug via donorinfo.be."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nog een laatste tip: als u straks geld schenkt, schenk dan voldoende. Een bedrag onder de vijf euro is beter dan niets geven, natuurlijk. "Maar je moet toch ook beseffen dat de administratieve rompslomp niet helemaal in verhouding is", meent Leenaert. Die adviseert om minstens 40 euro te schenken aan een organisatie die een fiscaal attest kan afleveren. "Op die manier dwing je de overheid om mee te investeren."

U kan dit abonneestuk vandaag gratis lezen. Elke dag De Morgen lezen? Proef nu twee maanden en krijg 47 procent korting.

Lees ook

'Bezint eer ge doneert', het essay van wetenschapsfilosoof Maarten Boudry. "Liefdadigheid vraagt behalve een hart vooral koele berekening"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234