Maandag 21/06/2021

Pokémon Go

Welke toekomst heeft Pokémon Go nog als zelfs de grootste fans zich tegen het spel keren?

Een boze Pikachu. Beeld pokémon
Een boze Pikachu.Beeld pokémon

Pokémon Go kampt met verschillende problemen en het is lang niet duidelijk of die ooit opgelost zullen geraken. Misschien nog erger: de miljoenen spelers voelen zich totaal niet begrepen door de ontwikkelaar van het spel. Is dit nu al een kantelmoment voor de toekomst van Pokémon Go?

2,5 sterren. Terwijl Pokémon Go enkele weken geleden nog gemakkelijk vijf sterren kreeg, krijgt de populairste gratis app in de appstore nu een magere beoordeling. Opvallend veel gebruikers geven Pokémon Go maar één ster. "Elke update maakt de game slechter", klinkt het. "Dit is een prachtig idee, maar de uitwerking is ronduit vreselijk." Er volgen alinea's vol ideeën die het spel beter zouden kunnen maken, maar het is nog maar de vraag of dat wel zin heeft.

Het geklaag is niet nieuw. Toen Pokémon Go werd gelanceerd, was het spel zo'n succes dat de servers het een week later nog niet aankonden. Voor een spel dat zoveel geld oplevert is dat pijnlijk en bleven de problemen ongewoon lang aanhouden.

Ook de app zelf stelt teleur. Er zijn veel bugs en het duurt opvallend lang vooraleer het spel zelf is opgestart. Dat zoveel spelers zo lang naar het beginscherm moeten staren, is waarschijnlijk ook de enige reden waarom ze ontwikkelaar Niantic bij naam kennen. De app verslindt ook batterij, omdat het scherm moet blijven aanstaan en omdat de gps-chip voortdurend gebruikt wordt. Op de iPhone is de ingebouwde batterijbesparingsmodus na een update zelfs verdwenen.

Spelers klagen ook over het ontbreken van functies die aanvankelijk gewoon in het spel zaten. In de promovideo van Pokémon Go is te zien hoe spelers de juiste richting uit worden gestuurd om Pokémon te vangen. Dat was duidelijk de bedoeling, maar zo'n goede radarfunctie is er nooit geweest. De oorspronkelijke radar, waarbij voetstappen toonden hoe ver je van een Pokémon was, werkte al na dagen niet meer.

De makers verklaarden pas later waarom ze die functie in een update hebben weggehaald. "We wilden het onderliggende ontwerp verbeteren." De voetstapjes werkten al een hele tijd niet meer, naar verluidt omdat ze te veel druk op de servers zouden zetten. Nu omschrijven de makers hun idee plots als "te verwarrend". Veel spelers vinden wel dat het spel zonder zo'n radar zijn doel voorbijschiet.

Het is ironisch dat Niantic zich in een van de laatste Facebook-berichten excuseert voor de gebrekkige communicatie. "Als je ons niet vaak ziet tweeten, komt dat omdat we volop bezig zijn met de game." Maar de gameproducent heeft blijkbaar wel de tijd om websites als pokevision.com stokken in de wielen steken. Die website toonde als alternatief voor zo'n Pokéradar een kaart van waar welke Pokémon te vangen zijn. Niantic doet er alles aan om dergelijke websites tegen te werken. De ontwikkelaar stelt dat dergelijke diensten Pokémon Go misbruiken.

'Ze geven niet om spelers'

De ontwikkelaar van het spel heeft geen al te beste reputatie. De communicatie met spelers is een pijnpunt, al jarenlang. Dat is al zo van toen Niantic nog Ingress ontwikkelde, het augmented realityspel waarop Pokémon Go losjes is gebaseerd.

"Ik speel Ingress sinds 2013 en ik kan jullie één ding vertellen: Niantic zal niet naar jullie ideeën luisteren", schrijft een speler ontnuchterend op Reddit. "Ik zie een groot aantal zeer interessante suggesties opduiken en het breekt mijn hart dat Niantic ze waarschijnlijk stuk voor stuk zal negeren. (...) Ze volgen hun eigen agenda en geven niet om wat de spelers echt willen."

Veel van de pijnpunten zijn terug te koppelen aan gebrekkige communicatie. De Pokéradar verdwijnt, maar er wordt niet meteen uitgelegd waarom en wat er dan wel in de plaats komt. En zelfs het aan banden leggen van sites als pokevision.com is ergens normaal: het zet enorm veel druk op de servers. En dat kunnen de makers niet hebben als ze hun spel overal ter wereld willen uitrollen. Alleen wordt dat niet zo gecommuniceerd.

Valsspelers

Het spel is ook gevoelig voor misbruik door valsspelers. Via gps-spoofing is het mogelijk om het spel te misleiden, zodat Pokémon Go denkt dat je op een bepaalde locatie bent om een specifieke Pokémon te vangen. Al het leuke van het spel verdwijnt, maar op die manier kunnen spelers wel lui vanuit hun zetel een gym verdedigen. Dat frustreert de eerlijke spelers mateloos.

Vandaag nog heeft Niantic enkele legendarische Pokémon, die opeens in het bezit waren van bepaalde spelers, afgenomen. Of zij die zeldzame Pokémon als Articuno hebben verkregen door een fout in de app te misbruiken, of ze de uitzonderlijke Pokémon gewoon in het 'wild' zijn tegengekomen, is niet duidelijk. Niantic stelt alleen dat de spelers niet langer over de Pokémon beschikken en dat ze op foutieve wijze bij hen terecht zijn gekomen.

Als de ontwikkelaar er niet in slaagt om het spel eerlijk en boeiend te houden, dreigt het weer even snel aan populariteit in te boeten als de recordtijd waarmee het spel opkwam.

Niantic heeft enkele legendarische Pokémon, zoals deze Articuno, van spelers afgenomen. Beeld rv
Niantic heeft enkele legendarische Pokémon, zoals deze Articuno, van spelers afgenomen.Beeld rv

Snel schakelen

Gelukkig zijn er nog veel verbeteringen mogelijk. Een goed werkende Pokéradar is dan nog maar het begin. Waarom kan je geen moeilijke Pokémon vangen door hem met een van je eerder gevangen Pokémon te laten vechten? Waarom kan je die wilde Pokémon alleen gemakkelijker vangen door er besjes naar te gooien? En waarom kan je geen Pokémon ruilen met andere spelers, zoals ook werd beloofd in de promovideo?

Om die nieuwigheden te verwezenlijken zal Niantic wel snel moeten schakelen. Ze zullen naar hun spelers moeten luisteren en ervoor zorgen dat de communicatie beter wordt. Op dit moment hebben Facebook-fanpagina's meer likes dan de officiële Pokémon Go-pagina.

"Wanneer miljoenen spelers feedback geven en verandering willen, is het dan niet de moeite om te luisteren naar wat ze te zeggen hebben?", werpt Pokevision-maker Yang Liu op in een open brief. Hij laat doorschijnen dat Niantic vooral uit is op winstbejag. "In zijn eerste weken heeft Pokémon Go al miljoenen levens veranderd op ondenkbare manieren. Het heeft zoveel potentieel om de wereld te veranderen. Niantic, zou je niet willen zien hoeveel goed je kan doen met Pokémon Go. En is dat niet meer waard dan al de rest (het geld, SF)? Ik denk van wel."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234