Vrijdag 14/05/2021

Update

Welke hinder mag u verwachten van de betoging morgen?

Morgen trekken tienduizenden betogers door de straten van Brussel om te protesteren tegen de besparingspolitiek van de regering Michel I. Verschillende sectoren zullen de gevolgen van de manifestatie voelen.

Met honderdduizend zullen ze zijn, verwacht de liberale vakbond ACLVB. Andere vakbonden houden het iets bescheidener op tienduizenden betogers. Vooraf de impact van een betoging inschatten is moeilijk, maar één ding is zeker: hinder zal er zijn.

De grootste last zal er zijn in de hoofdstad. De Brusselse politie vraagt automobilisten met aandrang om het centrum en de kleine ring te vermijden. De NMBS maakt zich sterk de dienstverlening te kunnen verzekeren en legt acht extra treinen in om de betogers in Brussel te krijgen.

Meer hinder is er bij de vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB. Door de betoging kan de dienstverlening van De Lijn 'verstoord' zijn in heel Vlaanderen. De site van De Lijn geeft morgen vanaf 6 uur informatie over de toestand.

Ook de de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht zware hinder op haar net. Ook daar komt vanaf 6 uur morgenvroeg meer info: in het 'Contact Centre' kunnen klanten terecht met vragen over de dienstverlening. Via de website, de mobiele applicatie en de socialmedia-platformen van de MIVB zullen de klanten ook heel de dag geïnformeerd worden. De MIVB zegt niet te kunnen inschatten hoe groot de hinder morgen/donderdag zal zijn, maar ze raadt de gebruikers van het Brusselse openbare vervoer toch aan om, indien mogelijk, alternatieven te voorzien.

Het Contact Centre is vanaf 6 uur beschikbaar op 070/23.20.00. Op de MIVB-site, de mobiele website en de applicatie zal actuele informatie worden weergegeven. Tot slot wordt de informatie ook verspreid via Facebook (facebook.com/mijnmivb) of Twitter (@stibmivb).

De socialistische vakbond verwacht dat er trams, bussen en metro's zullen rijden, maar 'de helft minder dan normaal'.

De grootste last zal er zijn in de hoofdstad. De Brusselse politie vraagt automobilisten met aandrang om het centrum en de kleine ring te vermijden.

Industrie, onderwijs en overheid

Ook in de Belgische industrie zal de betoging duidelijk te voelen zijn. "Als de opkomst zo massaal is als we nu inschatten, zullen grote bedrijven veel hinder ondervinden", zegt Marc De Wilde van ACV-Metea. "We hebben met verschillende ondernemingen wel afspraken gemaakt over installaties die moeten blijven draaien, maar we verwachten dat er veel bedrijven het moeilijk zullen hebben om de productie normaal te laten verlopen."

Ook in overheidsdiensten valt een relatief grote opkomst te verwachten, maar veel hinder hoeft daar niet aan gekoppeld te zijn.

Ook in het onderwijs blijft de impact eerder beperkt, zegt Raf De Weerdt van de socialistische vakbond ACOD. "Er zullen weinig of geen scholen sluiten. Als er twee- of drieduizend mensen naar de betoging komen, is dat voor ons veel, maar op het totale personeelsbestand van 150.000 is dat beperkt."

Ook in de zorgsector maken heel wat werknemers zich op voor de betoging, maar daar worden duidelijke afspraken gemaakt om alles normaal te laten verlopen. Los van de sectoren kunnen er in verschillende bedrijven en organisaties lokale gevolgen zijn die het dagelijkse leven verstoren.

Warenhuizen: weinig hinder

De grote warenhuisketens zullen wellicht weinig of geen hinder ondervinden. Alleen bij Delhaize is er nog wat onzekerheid, omdat daar mogelijk meer personeel bereid zal zijn om te betogen.

Carrefour en Colruyt zeggen open en bevoorraad te zullen zijn. Carrefour nam naar eigen zeggen "de nodige voorzorgsmaatregelen" om de optimale werking van alle winkels en diensten te kunnen garanderen. Bij Colruyt was de actiebereidheid naar verluidt zeer beperkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234