Maandag 04/07/2022

Welke expo's, shops en ontwerpers zijn de moeite waard?

Tweeëntwintig plaatselijke organisaties hebben Gent uitgeroepen tot dé Belgische designstad. De hele maand maart organiseren ze evenementen, laten ze u designroutes bewandelen en strakke expo's bezoeken. Maar is de stad ook daarna nog de place to be? DMUZE ging op zoek naar de beste adressen, in het spoor van Gentenaar, galeriehouder en designlover Jan Hoet Jr.

1.

Studio Simple

Ze vonden elkaar in Amsterdam, woonden op vele plekken in Nederland en België, om alsmaar sterker te wortelen in Gent. Daar vonden ze de goede vibes om te focussen op wat voor hen écht telt: sobere, ambachtelijke designobjecten creëren. Ann Vereecken en Jeroen Worst blijven bewust ver weg van het commerciële designcircuit, ze zijn zelfs niet aan een galerie verbonden. Vrijheid is het sleutelwoord wanneer ze ontwerpen bedenken en er hooguit enkele stuks van produceren. "Massaproductie interesseert ons niet, het is het creatieve proces dat we het belangrijkst vinden. Onze objecten hebben een eerlijke, duidelijke vorm. Je ziet hoe ze ineen zitten. Van ons mag iedereen die het wil ze namaken." Een verfrissende gedachte in een wereld van internationale merken, monsteroplages en gevechten om auteursrechten.

Abrikoosstraat 39

www.studioandersom.be/studiosimple

2.

De Direkteurswoning

Zeker niet de hipste designzaak in Gent, maar wel een van de grootste. En vooral: gelegen in een prachtig, statig pand, net naast het eeuwenoude Rabot. Op de vijf verdiepingen van wat ooit de directeurswoning van een katoenfabriek was, ziet u vooral internationale merken. Er zitten ook wat accessoires in het aanbod. Zo lijkt men er een voorliefde te hebben voor wandklokken in allerlei uitvoeringen en formaten. Misschien geven ze aan dat de tijd loopt en dat aan alles een eind komt, ooit. Want eind volgend jaar verhuist deze zaak naar Dok Noord, een stadsdeel in volle ontwikkeling. Jan Hoet Jr.: "Benieuwd hoe ze het daar gaan aanpakken. Er zitten topmerken tussen, maar de selectie in deze showroom spreekt me niet zo aan. Lijkt eerder iets voor rijke coiffeurs."

Opgeëistenlaan 2

www.dedirekteurswoning.be

3.

Sint-Baafskathedraal

Waarom belanden we tijdens een zoektocht naar hedendaags design in een eeuwenoude kathedraal, tussen werk van Rubens en de gebroeders Van Eyck? Wel, precies in dàt historische kader, tussen die grote meesters, vinden we het beroemdste werk van Maarten Van Severen, de .03-chair. Er was kritiek op de 250.000 euro die de 800 stoelen kostten. Want voor 50.000 euro had je er toch ook? Maar op deze plek staan degelijke, tijdloze designstoelen perfect op hun plaats. En straks zeker, wanneer vader en zoon Hoet er vijftig hedendaagse installaties omheen zetten. Pak een stoel, ga zitten en geniet ervan.

Sint-Baafsplein 4

4.

Design Museum Gent

Hoeveel designmusea zijn er in ons land? Eén. In Gent. Vorig jaar trok het 70.000 bezoekers. En de populaire Coca-Colatentoonstelling die net de deuren sloot, lokte 35.000 nieuwsgierigen. "Dergelijke publiekstrekkers zijn heel belangrijk, als bewustmakers. We zien mensen schrikken als ze merken welk belang design heeft in het succesverhaal van een bekend product", aldus adjunct-directeur Bernadette De Loose. Er is ook een vaste collectie, waaronder een belangrijke art-nouveauverzameling en een reeks markante designobjecten uit de voorbije eeuw. Toch bezoek je het museum best als er ook een interessante tijdelijke expo loopt. Op 31 maart start er een: Design Works, met het werk van Extremis-stichter Dirk Wynants.

Jan Breydelstraat 4

www.design.museum.gent.be

5.

Cargo

Is het een galerie? Is het een verlichtingszaak? Het is een combinatie van beide. Al 30 jaar verkoopt Pierre Misseghers werk van kunstenaars-ontwerpers die eigenzinnige, unieke lichtobjecten creëren. Zoals Jos Devriendt, Hans Weyers, Jan Pauwels. Hun lichtsculpturen ogen heel anders dan de designverlichting van de grote merken. Die massaproducten missen het artistieke van de armaturen - kunstvoorwerpen haast - in deze winkel. Het grote verschil zit in de unieke sfeer, warmte ook, die dit soort verlichting teweegbrengt. Wie ervoor valt, ziet merkverlichting verbleken. Wegens te steriel, te perfect, te herkenbaar, te àf.

Kromme Wal 1

www.cargo-art.be

6.

Atelier Vera Vermeersch

De familie Vermeersch: kunst en vormgeving zitten in hun DNA, zo lijkt wel. Lowie schopte het tot hoofddesigner bij het Italiaanse Pininfarina. Zijn vader én drie broers zijn beeldend kunstenaar. Zijn tante, Vera Vermeersch - dochter van beeldend kunstenaar José - tuft in haar atelier hedendaagse tapijten, met de hand. Ze deed en doet dat op een eigenzinnige manier voor buitenlandse kunstenaars en grote namen van hier, zoals Maarten Van Severen, Roger Raveel, Doorzon, Pjeroo Roobjee.

Voor Track werkt ze momenteel aan een werk van Mekhitar Garabedian. Jan Hoet Junior: "Vera is de enige in België die dit kan. Haar grote sterkte is dat ze meedenkt met de kunstenaars, hen begrijpt, en voor hen schildert met wol. Ze is achter de schermen van groot belang voor de designwereld."

Rodelijvekensstraat 23

www.veravermeersch.be

7.

Surplus

Je kunt jaren in Gent wonen zonder deze winkel op te merken. Dichtbij het centrum nochtans, maar niet in een van de grote, commerciële straten. Wie niet in de Zwartezusterstraat moet zijn, komt er ook niet. En toch houdt Linda Raets hier al meer dan 25 jaar met succes een designzaak open. Liefhebbers weten de winkel te vinden. Ze komen er telkens terug voor een eigenzinnige selectie van bekende meubels én voor ontdekkingen. Hier hebben ze ook oog voor jonge designers met potentieel, of experimenteler werk. U vindt er bijvoorbeeld vernieuwende tafels en opbergkastjes van LABT, een Gents atelier voor meubelontwerp. Of een Japanse tafel van Maruni, met Corian-bovenblad. Hoe ze een selectie maken die de grotere winkels niet aandurven? "Puur op buikgevoel." En dat geeft dus een surplus.

Zwartezusterstraat 9

www.surplusinterieur.be

8.

Design7

Wat verscholen in de buurt rond Sint-Jacobs houdt Frederic Rozier zijn vintage designgalerie open. Rozier is een grote naam in de designscene. Vooral bekend van de DesignMarkt, een koopbeurs die regelmatig neerstrijkt op wisselende locaties in de stad. Maar deze creatieve duizendpoot en rasechte Gentenaar lanceerde ook designveilingen, startte een 'design & breakfast', schat de waarde van collectiestukken, verhuurt vintage design én geeft interieuradvies. Enfin, al wat met vintage te maken heeft en kan opbrengen, bedenkt en doet hij. Je kunt zelfs zijn hele winkel afhuren voor een fancy fotoshoot of wild feestje. Wel opletten voor de meubels.

Nieuwpoort 7

www.design7.be

9.

Copyright

Hebben boekhandels nog een toekomst? Adressen gespecialiseerd in kunst, architectuur en design blijkbaar wel. Copyright blaast straks 30 kaarsen uit en verkoopt ondertussen ook wereldwijd. Ann Belloy: "De onlineshop trekt alsmaar meer bezoekers en kopers. Dat helpt om het goed te blijven doen. Veel titels zijn in het Engels, dat speelt natuurlijk ook een rol." Architecten, studenten en liefhebbers vinden de weg naar de shop in de Jakobijnenstraat. Daar wacht hen een selectie van een paar honderd designboeken. De meeste werken zijn prachtig uitgegeven en duurder dan een doorsneeboek. Maar van de crisis heeft deze speciaalzaak van kunsthistorica Hilde Peleman en filosoof Johan Boeykens weinig last. Van wat goed en mooi is, geniet een mens, jarenlang. En dat mag wat kosten, punt.

Jakobijnenstraat 8B

www.copyrightbookshop.be

10.

Verzameld Werk

Architect Jo Taillieu verbouwde een pand met een rijk verleden tot een aparte plek waar het over kunst en design gaat. Je geraakt er niet zomaar binnen, je moet aanbellen, en vertellen waarvoor je komt. Ingrid De Coster: "Ik laat de deur niet meer openstaan. Op de duur kwamen mensen gewoon om door de 'speciale buis' tussen onze twee gebouwen te lopen. En ze betastten zomaar fragiele designobjecten." Maar liefhebbers met de juiste intentie, zijn er zeer welkom. Voor zulke mensen organiseert ze met haar man en keramist Frank Van Houtte ook regelmatig een 'Salon'. Dan kun je mee aanschuiven aan tafel, om te eten, te drinken, en te praten. "Het moet niet per se over kunst of vormgeving gaan dan. Wat telt is de kruisbestuiving tussen mensen, ideeën, inzichten. En waar vindt die beter plaats dan aan tafel?"

Onderstraat 23a

www.verzameldwerk.be

11.

Muller Van Severen

Nog maar pas met designobjecten in de weer, en al de rijzende sterren aan het Gentse designfirmament. De tafels, zitmeubels, snijplanken en onderleggers van fotografe Fien Muller en beeldend kunstenaar Hannes Van Severen trekken de aandacht. En gaan vlot van de hand. "Dat ze gekocht worden én gebruikt, doet ons veel plezier. Ze moéten ook gebruikt worden, het zijn in de eerste plaats functionele objecten. De verkoop laat ons toe nieuwe stukken te bedenken. Dat is een natuurlijk proces. Soms komen we er in de auto op, terwijl we onderweg zijn. De eerste keer was het bang afwachten of de objecten de verwachtingen zouden inlossen. We hadden nog nooit meubels bedacht en gemaakt. Maar het lukte. Binnenkort staan we in Parijs, en op Interieur Kortrijk. We hebben geen groot plan. We doen het graag en verder zien we wel."

tot 15 april in Galerie N°33, Klapstraat 33, 9831 Deurle, www.mullervanseveren.be

12.

Ydee

Een recente zaak, middenin de stad, met een frisse kijk op design en interieur. Yves De Moor: "We mikken op wie Ikea wat beu is, maar geen onmetelijk budget heeft. Dertigers vooral. We gaan op zoek naar mooie, eerlijke vormgeving, duurzaam geproduceerd ook. De beurs van Milaan laten we links liggen, we gaan elders op zoek naar kleinere merken die aan onze eisen voldoen." In de winkel vallen de meubels van het Deense HAY en de retro boekenrekjes van String op. En zeker ook de kasten van Piurra, een Portugees merk dat wereldwijd maar op een vijftal plekken wordt verkocht. Dat kun je van een Billy-kast van Ikea niet zeggen, nee.

Oudburg 56

www.ydee.be

13.

Le Jardin Bohémien

Op zaterdagmiddag hangt er een gezellige drukte. In het café wordt er bijgekletst bij een koffie en een goed stuk taart. Door het vele volk zie je ze niet duidelijk staan, maar de stoelen, tafels en andere vintage objecten kun je ook kopen. Beeldhouwster Kristine Dehond, die samen met interieurontwerper Jeanpierre Detaeye deze zaak uitbaat: "Ja, heel veel van wat je hier ziet, is te koop. Maar niet alles. We denken nog na over een goeie manier om dat te communiceren, we kunnen toch moeilijk aan elke lampenkap of stoel de prijs hangen?" Op de eerste verdieping verhuren ze een ruime kamer, met daarin enkele designobjecten, zoals een stoel van Bertoia en kandelaars van Studio Simple. Ook te koop, natuurlijk.

Burgstraat 19

www.lejardinbohemien.be

14.

Ma-Rage

Dé specialist in vintage servieswaren, dat is Ma-Rage. Marianne Slot verzamelt al decennia glazen, borden, potten, pannen en andere keukenspullen met een verleden. Tussen de ontelbare exemplaren vind je unieke stukken. Zoals de eerste thermoskan van Melitta. Of kleurrijke, afsluitbare Amerikaanse Pyrex- schaaltjes uit de jaren zestig en zeventig. Jan Hoet Jr.: "We tikken er regelmatig wat moois op de kop. Zoals onze borden voor thuis. Alles is van Villeroy & Boch, maar elk exemplaar is ook licht verschillend, van vorm, van tekening, van kleurintensiteit. Dat vind ik zo mooi: dat elk bord waarin je iets serveert, een verhaal heeft."

Ham 115, 0473 96 07 64

En vooral op markten in Brussel,

Woluwe en Gent.

15.

Hoet Bekaert gallery

Als één designer prominent aanwezig was op onze toer door de stad, dan is het Maarten Van Severen wel. Op vele plekken kwamen we hem tegen. In de kathedraal en het Designmuseum. Maar ook bij Copyright Bookshop, waar hij zijn eerste monografie signeerde. Of bij Surplus, dat hem in 1988 al ontdekte. Bij Vera Vermeersch ook, die voor hem prachtige, hedendaagse tapijten tufte. Tot eind volgende week speelt hij de hoofdrol in 'Food and tools for food'. Een expo in de galerie van Jan Hoet Jr. en Delphine Bekaert die de passie van Van Severen voor eten in de verf zet. Je kunt er zelfs zijn lievelingsgerechten degusteren. Bloedworst met puree en appelmoes, en salade folle. Met zijn bestek: een lepel in gelakte bamboe, een vork in titanium en een mes in zirkonium keramiek. Al zijn die (999 euro per set) niet in de prijs voor de lunch begrepen.

Rodelijvekensstraat 28, www.iets.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234